jun 28, 2021 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Fiets naar de middeleeuwen in het Zwin

Nieuwe expo en fietsroute “Verdwenen Zwinhavens” brengen middeleeuwen terug tot leven via virtuele realiteit

Je vraagt je soms af: hoe zag ons land er duizend jaar geleden uit, of ten tijde van Julius Caesar. Sommige streken zullen ongetwijfeld niet meer te herkennen zijn. Denk maar aan het Zwin, aan Brugge een stad met een zeehaven. Daar hebben geschiedkundigen en archeologen interessant opzoekwerk naar gedaan, want Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality-kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli terug tot leven.

Van archeologie tot virtuele realiteit

Brugge ontwikkelde zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Dat had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. De expo en fietsroute is gebaseerd op het jarenlange interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Professor Wim De Clercq: “Een lang verdwenen wereld wordt via virtuele realiteit terug tot leven gewekt in het grootst mogelijke detail. Het is voor ons als onderzoekers een uniek sluitstuk in een lang traject, maar terzelfdertijd een uitdagend begin en inspiratiebron”

Belevingsexpo Zwin Natuur Park

In de panoramazaal en het kijkcentrum in het Zwin Natuur Park maak je een tijdreis naar de middeleeuwen. Dit is mogelijk via innovatieve technologieën. Daardoor kan je de evolutie van de Zwinstreek echt gaan beleven, in beeld én geluid. In de exporuimte zie je de evolutie van de geul en de havens via projecties en maak je een virtuele bootreis langs de middeleeuwse Zwingeul. In het kijkcentrum tonen twee virtual reality-kijkers het landschap door de eeuwen heen vanuit de lucht.

Fietsroute met virtual reality-kijkers en webapp

De route verkent het prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Naast de kijkers in het Zwin Natuur Park, staan er ook vier virtual reality-kijkers langs de route. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havensteden. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Via de webapp kan je de route volgen op je smartphone en krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Je hoeft geen app te downloaden, scan de QR-code of surf naar de website.

“De expo en fietsroute Verdwenen Zwinhavens spreekt door het gebruik van innovatieve technologieën en een sterk verhaal een heel breed publiek aan, van fietsers tot culturele meerwaardezoekers.”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

Extra activiteiten

Het Zwin Natuur Park organiseert extra publieksactiviteiten (te reserveren via zwin.be). Op zondag kunnen individuele fietsers aansluiten bij een begeleide tocht vanuit het Zwin Natuur Park. Er zijn ook workshops voor kinderen. Ook verenigingen, bedrijven en scholen kunnen tal van groepsactiviteiten boeken zoals nocturnes, begeleide fietstochten en specifieke modules. Daarnaast worden vanuit de gemeenten en ondernemers rondleidingen en tours aangeboden.

Praktisch

• De expo loopt van 3 juli tot 7 november 2021. Tijdig je tijdslot reserveren is nodig. De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in de ticketprijs.

• De fietsroute met de virtual reality-kijkers is er van 3 juli 2021 tot oktober 2023. De totale route bedraagt 60 km, je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes tonen de weg.

• Er is ook een publiekboek met meer info over het thema, het onderzoek en tips om de Zwinstreek te bezoeken.

• De expo wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. De kijkers zijn coronaproof dankzij een behandeling met PhotoACTIVE®-beschermingstechnologie.

Alle info via www.verdwenen-zwinhavens.be

Het project is uitgegroeid tot een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland. Met de steun van Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen werken initiatiefnemers de Universiteit Gent en Westtoer samen met het Zwin Natuur Park en de partners Brugge, Knokke-Heist, Damme, Sluis, de Provincie Zeeland en Agentschap voor Natuur en Bos. Ook de Haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijf DEME en de Nationale Loterij zijn partners.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer