jun 28, 2021 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

Fiets naar de middeleeuwen in het Zwin

Nieuwe expo en fietsroute “Verdwenen Zwinhavens” brengen middeleeuwen terug tot leven via virtuele realiteit

Je vraagt je soms af: hoe zag ons land er duizend jaar geleden uit, of ten tijde van Julius Caesar. Sommige streken zullen ongetwijfeld niet meer te herkennen zijn. Denk maar aan het Zwin, aan Brugge een stad met een zeehaven. Daar hebben geschiedkundigen en archeologen interessant opzoekwerk naar gedaan, want Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality-kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli terug tot leven.

Van archeologie tot virtuele realiteit

Brugge ontwikkelde zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Dat had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. De expo en fietsroute is gebaseerd op het jarenlange interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Professor Wim De Clercq: “Een lang verdwenen wereld wordt via virtuele realiteit terug tot leven gewekt in het grootst mogelijke detail. Het is voor ons als onderzoekers een uniek sluitstuk in een lang traject, maar terzelfdertijd een uitdagend begin en inspiratiebron”

Belevingsexpo Zwin Natuur Park

In de panoramazaal en het kijkcentrum in het Zwin Natuur Park maak je een tijdreis naar de middeleeuwen. Dit is mogelijk via innovatieve technologieën. Daardoor kan je de evolutie van de Zwinstreek echt gaan beleven, in beeld én geluid. In de exporuimte zie je de evolutie van de geul en de havens via projecties en maak je een virtuele bootreis langs de middeleeuwse Zwingeul. In het kijkcentrum tonen twee virtual reality-kijkers het landschap door de eeuwen heen vanuit de lucht.

Fietsroute met virtual reality-kijkers en webapp

De route verkent het prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Naast de kijkers in het Zwin Natuur Park, staan er ook vier virtual reality-kijkers langs de route. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havensteden. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Via de webapp kan je de route volgen op je smartphone en krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Je hoeft geen app te downloaden, scan de QR-code of surf naar de website.

“De expo en fietsroute Verdwenen Zwinhavens spreekt door het gebruik van innovatieve technologieën en een sterk verhaal een heel breed publiek aan, van fietsers tot culturele meerwaardezoekers.”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

Extra activiteiten

Het Zwin Natuur Park organiseert extra publieksactiviteiten (te reserveren via zwin.be). Op zondag kunnen individuele fietsers aansluiten bij een begeleide tocht vanuit het Zwin Natuur Park. Er zijn ook workshops voor kinderen. Ook verenigingen, bedrijven en scholen kunnen tal van groepsactiviteiten boeken zoals nocturnes, begeleide fietstochten en specifieke modules. Daarnaast worden vanuit de gemeenten en ondernemers rondleidingen en tours aangeboden.

Praktisch

• De expo loopt van 3 juli tot 7 november 2021. Tijdig je tijdslot reserveren is nodig. De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in de ticketprijs.

• De fietsroute met de virtual reality-kijkers is er van 3 juli 2021 tot oktober 2023. De totale route bedraagt 60 km, je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes tonen de weg.

• Er is ook een publiekboek met meer info over het thema, het onderzoek en tips om de Zwinstreek te bezoeken.

• De expo wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. De kijkers zijn coronaproof dankzij een behandeling met PhotoACTIVE®-beschermingstechnologie.

Alle info via www.verdwenen-zwinhavens.be

Het project is uitgegroeid tot een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland. Met de steun van Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen werken initiatiefnemers de Universiteit Gent en Westtoer samen met het Zwin Natuur Park en de partners Brugge, Knokke-Heist, Damme, Sluis, de Provincie Zeeland en Agentschap voor Natuur en Bos. Ook de Haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijf DEME en de Nationale Loterij zijn partners.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Groene Ronde van Roeselare: Fiets je gezond

Wandelen is gezond, maar fietsen ook. Zolang je maar in beweging bent. Nog een voordeel: als je ontspanning of je inspanning zoals bewegen in de natuur gebeurt, heb je dubbel voordeel. Als je nadien je nieuwsgierigheid kan bevredigen kan het niet beter: eerst wandelen...

Lees meer