mrt 6, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Bij grote koude: was je handen minder met warm water

Het vriest weer. Mensen die buiten moeten werken zullen het geweten hebben. De auto’s die buiten moeten slapen eveneens. ’s Morgens vroeg kom je tot de vaststelling dat de voorruit bevroren is en dat je ofwel eerst moet krabben, ofwel eerst een antivriesmiddel moet spuiten om veilig te kunnen vertrekken. Sommigen laten zich dan verleiden om warm water tegen de voorruit te gieten, wat uiteraard maar een paar seconden helpt, want warm water verdampt, onttrekt dus warmte en bevriest eigenlijk sneller dan koud water.

In de winter is men vaak geneigd de handen met warm water te wassen. Dat is niet zo’n best idee.

Dat is dan ook de reden waarom je ’s winters de handen best niet met warm water wast. Handen wassen is goed, vooral in tijden van grote besmetting, zoals de griepepidemie nu, maar te veel wassen onttrekt zowel warmte als vocht uit de huid en de handen. Gevolg: als je de handen met warm water wast, krijgen ze rapper kou, omdat het warme water sneller verdampt en vocht uit de handen trekt. Met andere woorden: je krijgt niet alleen rapper kou, maar ook eerder rimpels.

Daarom ook is het niet zo goed om te lang hete baden te nemen, te lang onder de warme douche te staan. Natuurlijk moet je je wassen en je hygiënisch gedragen, maar het lichaam heeft een bijzonder huid reinigend vermogen doordat een hele bacteriekolonie op de huid zit, dankzij een zure beschermmantel. Warm water en zeker zeep verstoort die beschermmantel.

In de winter is dat nog meer het geval en precies dan heb je die beschermende mantel op de huid nodig, anders komen er sneller ontstekingen.

Dus: wil je je huid goed reinigen in de winter, doe het dan liever met koud water en gebruik niet te vaak warm water! Je huid zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer