mrt 6, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Bij grote koude: was je handen minder met warm water

Het vriest weer. Mensen die buiten moeten werken zullen het geweten hebben. De auto’s die buiten moeten slapen eveneens. ’s Morgens vroeg kom je tot de vaststelling dat de voorruit bevroren is en dat je ofwel eerst moet krabben, ofwel eerst een antivriesmiddel moet spuiten om veilig te kunnen vertrekken. Sommigen laten zich dan verleiden om warm water tegen de voorruit te gieten, wat uiteraard maar een paar seconden helpt, want warm water verdampt, onttrekt dus warmte en bevriest eigenlijk sneller dan koud water.

In de winter is men vaak geneigd de handen met warm water te wassen. Dat is niet zo’n best idee.

Dat is dan ook de reden waarom je ’s winters de handen best niet met warm water wast. Handen wassen is goed, vooral in tijden van grote besmetting, zoals de griepepidemie nu, maar te veel wassen onttrekt zowel warmte als vocht uit de huid en de handen. Gevolg: als je de handen met warm water wast, krijgen ze rapper kou, omdat het warme water sneller verdampt en vocht uit de handen trekt. Met andere woorden: je krijgt niet alleen rapper kou, maar ook eerder rimpels.

Daarom ook is het niet zo goed om te lang hete baden te nemen, te lang onder de warme douche te staan. Natuurlijk moet je je wassen en je hygiënisch gedragen, maar het lichaam heeft een bijzonder huid reinigend vermogen doordat een hele bacteriekolonie op de huid zit, dankzij een zure beschermmantel. Warm water en zeker zeep verstoort die beschermmantel.

In de winter is dat nog meer het geval en precies dan heb je die beschermende mantel op de huid nodig, anders komen er sneller ontstekingen.

Dus: wil je je huid goed reinigen in de winter, doe het dan liever met koud water en gebruik niet te vaak warm water! Je huid zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer