mrt 6, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Bij grote koude: was je handen minder met warm water

Het vriest weer. Mensen die buiten moeten werken zullen het geweten hebben. De auto’s die buiten moeten slapen eveneens. ’s Morgens vroeg kom je tot de vaststelling dat de voorruit bevroren is en dat je ofwel eerst moet krabben, ofwel eerst een antivriesmiddel moet spuiten om veilig te kunnen vertrekken. Sommigen laten zich dan verleiden om warm water tegen de voorruit te gieten, wat uiteraard maar een paar seconden helpt, want warm water verdampt, onttrekt dus warmte en bevriest eigenlijk sneller dan koud water.

In de winter is men vaak geneigd de handen met warm water te wassen. Dat is niet zo’n best idee.

Dat is dan ook de reden waarom je ’s winters de handen best niet met warm water wast. Handen wassen is goed, vooral in tijden van grote besmetting, zoals de griepepidemie nu, maar te veel wassen onttrekt zowel warmte als vocht uit de huid en de handen. Gevolg: als je de handen met warm water wast, krijgen ze rapper kou, omdat het warme water sneller verdampt en vocht uit de handen trekt. Met andere woorden: je krijgt niet alleen rapper kou, maar ook eerder rimpels.

Daarom ook is het niet zo goed om te lang hete baden te nemen, te lang onder de warme douche te staan. Natuurlijk moet je je wassen en je hygiënisch gedragen, maar het lichaam heeft een bijzonder huid reinigend vermogen doordat een hele bacteriekolonie op de huid zit, dankzij een zure beschermmantel. Warm water en zeker zeep verstoort die beschermmantel.

In de winter is dat nog meer het geval en precies dan heb je die beschermende mantel op de huid nodig, anders komen er sneller ontstekingen.

Dus: wil je je huid goed reinigen in de winter, doe het dan liever met koud water en gebruik niet te vaak warm water! Je huid zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer