mrt 6, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Bij grote koude: was je handen minder met warm water

Het vriest weer. Mensen die buiten moeten werken zullen het geweten hebben. De auto’s die buiten moeten slapen eveneens. ’s Morgens vroeg kom je tot de vaststelling dat de voorruit bevroren is en dat je ofwel eerst moet krabben, ofwel eerst een antivriesmiddel moet spuiten om veilig te kunnen vertrekken. Sommigen laten zich dan verleiden om warm water tegen de voorruit te gieten, wat uiteraard maar een paar seconden helpt, want warm water verdampt, onttrekt dus warmte en bevriest eigenlijk sneller dan koud water.

In de winter is men vaak geneigd de handen met warm water te wassen. Dat is niet zo’n best idee.

Dat is dan ook de reden waarom je ’s winters de handen best niet met warm water wast. Handen wassen is goed, vooral in tijden van grote besmetting, zoals de griepepidemie nu, maar te veel wassen onttrekt zowel warmte als vocht uit de huid en de handen. Gevolg: als je de handen met warm water wast, krijgen ze rapper kou, omdat het warme water sneller verdampt en vocht uit de handen trekt. Met andere woorden: je krijgt niet alleen rapper kou, maar ook eerder rimpels.

Daarom ook is het niet zo goed om te lang hete baden te nemen, te lang onder de warme douche te staan. Natuurlijk moet je je wassen en je hygiënisch gedragen, maar het lichaam heeft een bijzonder huid reinigend vermogen doordat een hele bacteriekolonie op de huid zit, dankzij een zure beschermmantel. Warm water en zeker zeep verstoort die beschermmantel.

In de winter is dat nog meer het geval en precies dan heb je die beschermende mantel op de huid nodig, anders komen er sneller ontstekingen.

Dus: wil je je huid goed reinigen in de winter, doe het dan liever met koud water en gebruik niet te vaak warm water! Je huid zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer