mrt 6, 2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Bij grote koude: was je handen minder met warm water

Het vriest weer. Mensen die buiten moeten werken zullen het geweten hebben. De auto’s die buiten moeten slapen eveneens. ’s Morgens vroeg kom je tot de vaststelling dat de voorruit bevroren is en dat je ofwel eerst moet krabben, ofwel eerst een antivriesmiddel moet spuiten om veilig te kunnen vertrekken. Sommigen laten zich dan verleiden om warm water tegen de voorruit te gieten, wat uiteraard maar een paar seconden helpt, want warm water verdampt, onttrekt dus warmte en bevriest eigenlijk sneller dan koud water.

In de winter is men vaak geneigd de handen met warm water te wassen. Dat is niet zo’n best idee.

Dat is dan ook de reden waarom je ’s winters de handen best niet met warm water wast. Handen wassen is goed, vooral in tijden van grote besmetting, zoals de griepepidemie nu, maar te veel wassen onttrekt zowel warmte als vocht uit de huid en de handen. Gevolg: als je de handen met warm water wast, krijgen ze rapper kou, omdat het warme water sneller verdampt en vocht uit de handen trekt. Met andere woorden: je krijgt niet alleen rapper kou, maar ook eerder rimpels.

Daarom ook is het niet zo goed om te lang hete baden te nemen, te lang onder de warme douche te staan. Natuurlijk moet je je wassen en je hygiënisch gedragen, maar het lichaam heeft een bijzonder huid reinigend vermogen doordat een hele bacteriekolonie op de huid zit, dankzij een zure beschermmantel. Warm water en zeker zeep verstoort die beschermmantel.

In de winter is dat nog meer het geval en precies dan heb je die beschermende mantel op de huid nodig, anders komen er sneller ontstekingen.

Dus: wil je je huid goed reinigen in de winter, doe het dan liever met koud water en gebruik niet te vaak warm water! Je huid zal je dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer