mrt 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Eucalyptus: Breng wat vakantie in je eigen tuin

We kennen allemaal eucalyptus van de zonnige vakanties in het zuiden. De omgeving geurt er helemaal naar als we in de buurt van eucalyptusbomen komen. Wrijf een blad fijn in de handpalm en de welbekende geur komt tot U. Dat is ook een zeer heilzame plant want ze wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in de natuurgeneeskunde bij problemen met de luchtwegen. Zelfs in de klassieke geneeskunde wordt de plant ruim aangewend. Je kan ze zelf ook in de tuin of binnen zetten. Hoe ga je tewerk, want daar is het binnenkort de tijd voor.

Eucalyptussen worden best geplant tussen april en september zodat hun wortels goed ingegroeid zijn tegen de winter. Maak een niet al te groot plantgat en maak de grond onderaan wat los (bovenste grondlaag niet naar onderen brengen en omgekeerd!). Voeg liever geen turf of „grondverbeteraars” toe, want deze verstoren nogal eens de waterhuishouding en meestal leveren ze teveel stikstof.

Eucalyptus is een plant die ook bij ons gedijt. Ze verspreidt heerlijke geuren en je kan ze gebruiken in thee of in bad.

Plant de boom zodanig dat de wortelhals enkele cm onder de grond zit. Geef de plant water bij het planten en eventueel later bij droge periodes.  Van zodra de boom goed ingeworteld is, is hij niet speciaal droogtegevoelig, een plant in een pot mag echter nooit volledig uitdrogen!

Verder is het van groot belang dat de eerste 2 jaar de grond tenminste 60 cm rond de stam vrij blijft van concurrerend onkruid en gras! Gebruik hiervoor boomschors, boomplanten of verwijder het onkruid manueel, opgelet met herbiciden: ze kunnen bij onnauwkeurigheid veel schade berokkenen aan de plant.

Over de standplaats kunnen we kort zijn: de warmste en zonnigste plaats in je tuin is best. Planten die tegen (koude) wind beschermd zijn, zullen steeds mooier en groter worden dan andere want proeven toonden aan dat wind op IEDERE plant groei remmend werkt, zelfs op gras.

Respecteer – zoals je bij elke andere boom zou doen – ook steeds een zekere afstand tot gebouwen. PLANT EUCALYPTUSBOMEN NOOIT IN DE SCHADUW! Als buiten kou voorspeld wordt, kan men de stam van de vorstgevoelige soorten inpakken met bv. jute of isolatie, in het slechtste geval zal de kruin van de boom invriezen, maar in de lente zal de stam weer uitlopen!

De meeste eucalyptussen kunnen ook op het terras of in huis worden gehouden. Meestal hoeven ze enkel naar binnen als het gaat vriezen, op een vorstvrije plaats of in de woonkamer.  Na de vorstperiode kunnen ze gewoon terug buiten: een Eucalyptus kan behoorlijk grote temperatuurschommelingen aan.

Ook als terras- en kamerplant hebben eucalyptussen zoveel mogelijk licht nodig, een plaats of venster op het zuiden is ideaal. Zodra het warmer wordt dan 8°C zal een eucalyptus groeien. Als de plant aan de groei is, mag de potgrond zeker niet volledig uitdrogen, van droge lucht heeft de eucalyptus normaal geen last. Een ruime pot zal steeds betere resultaten geven. Wordt de plant uiteindelijk te groot dan kan je ze terugsnoeien na de winter, ze zal daarna terug uitlopen.

En je kan de bladeren oogsten, drogen en ze fijn wrijven en in bad gebruiken. Je huis zal er heerlijk naar geuren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer