mrt 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

Eucalyptus: Breng wat vakantie in je eigen tuin

We kennen allemaal eucalyptus van de zonnige vakanties in het zuiden. De omgeving geurt er helemaal naar als we in de buurt van eucalyptusbomen komen. Wrijf een blad fijn in de handpalm en de welbekende geur komt tot U. Dat is ook een zeer heilzame plant want ze wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in de natuurgeneeskunde bij problemen met de luchtwegen. Zelfs in de klassieke geneeskunde wordt de plant ruim aangewend. Je kan ze zelf ook in de tuin of binnen zetten. Hoe ga je tewerk, want daar is het binnenkort de tijd voor.

Eucalyptussen worden best geplant tussen april en september zodat hun wortels goed ingegroeid zijn tegen de winter. Maak een niet al te groot plantgat en maak de grond onderaan wat los (bovenste grondlaag niet naar onderen brengen en omgekeerd!). Voeg liever geen turf of „grondverbeteraars” toe, want deze verstoren nogal eens de waterhuishouding en meestal leveren ze teveel stikstof.

Eucalyptus is een plant die ook bij ons gedijt. Ze verspreidt heerlijke geuren en je kan ze gebruiken in thee of in bad.

Plant de boom zodanig dat de wortelhals enkele cm onder de grond zit. Geef de plant water bij het planten en eventueel later bij droge periodes.  Van zodra de boom goed ingeworteld is, is hij niet speciaal droogtegevoelig, een plant in een pot mag echter nooit volledig uitdrogen!

Verder is het van groot belang dat de eerste 2 jaar de grond tenminste 60 cm rond de stam vrij blijft van concurrerend onkruid en gras! Gebruik hiervoor boomschors, boomplanten of verwijder het onkruid manueel, opgelet met herbiciden: ze kunnen bij onnauwkeurigheid veel schade berokkenen aan de plant.

Over de standplaats kunnen we kort zijn: de warmste en zonnigste plaats in je tuin is best. Planten die tegen (koude) wind beschermd zijn, zullen steeds mooier en groter worden dan andere want proeven toonden aan dat wind op IEDERE plant groei remmend werkt, zelfs op gras.

Respecteer – zoals je bij elke andere boom zou doen – ook steeds een zekere afstand tot gebouwen. PLANT EUCALYPTUSBOMEN NOOIT IN DE SCHADUW! Als buiten kou voorspeld wordt, kan men de stam van de vorstgevoelige soorten inpakken met bv. jute of isolatie, in het slechtste geval zal de kruin van de boom invriezen, maar in de lente zal de stam weer uitlopen!

De meeste eucalyptussen kunnen ook op het terras of in huis worden gehouden. Meestal hoeven ze enkel naar binnen als het gaat vriezen, op een vorstvrije plaats of in de woonkamer.  Na de vorstperiode kunnen ze gewoon terug buiten: een Eucalyptus kan behoorlijk grote temperatuurschommelingen aan.

Ook als terras- en kamerplant hebben eucalyptussen zoveel mogelijk licht nodig, een plaats of venster op het zuiden is ideaal. Zodra het warmer wordt dan 8°C zal een eucalyptus groeien. Als de plant aan de groei is, mag de potgrond zeker niet volledig uitdrogen, van droge lucht heeft de eucalyptus normaal geen last. Een ruime pot zal steeds betere resultaten geven. Wordt de plant uiteindelijk te groot dan kan je ze terugsnoeien na de winter, ze zal daarna terug uitlopen.

En je kan de bladeren oogsten, drogen en ze fijn wrijven en in bad gebruiken. Je huis zal er heerlijk naar geuren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer