mrt 15, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe krijg je klemmen van je gasfornuis weer schoon?

Veel huisvrouwen oftewel keukenprinsessen verkiezen het nog altijd om te koken op gas: sneller, je voelt het gemakkelijker aankomen wanner het eten klaar is, en je hebt snel invloed op de hitte: je ziet de vlam en je kan ze naar believen vermeerderen of verminderen. Er is iets voor te zeggen. Keerzijde: een gasfornuis is moeilijker te onderhouden dan een moderne kookplaat, want die is meestal effen, glad en er komen geen reliëfs in voor van verschillende materialen waardoor reinigen heel eenvoudig is.

Maar als je dan toch verkiest om op een gasfornuis te koken, moet je er de ongemakken bijnemen, zoals aangekoekte roosters bij de gasbekken. Je kan ze er gelukkig afnemen en buiten reinigen. Sommigen doen dat met een hoge drukspuit, anderen gebruiken agressieve reinigingsmiddelen of gaan de metalen bekken te lijf met schuursponsjes en schuurpoeder.
Dat is vaak een hele klus en het is niet gemakkelijk om die klus te klaren, vooral niet als je een tijdje gewacht hebt om de roosters te reinigen.

De ijzeren roosters rond een gasvuur raken gemakkelijk aangekoekt tijdens het koken en dat is er niet gemakkelijk van te verwijderen!
Toch wel want dankzij ons trucje is dat kinderspel.

Toch bestaat er een heel eenvoudig trucje. Je mag het wel niet binnenshuis toepassen.
Haal de metalen roosters of bekken van het vuur, van zodra ze afgekoeld zijn. Dat is wel de belangrijkste voorwaarde: ze moeten afgekoeld zijn! Doe ze nu in een stevige plastic zak en giet een scheutje ammoniak in. Sluit nu de plasticzak vliegensvlug en vouw de open zijde een aantal keren om zodat de zak helemaal luchtdicht gesloten blijft. Knijp deze rand vast met knijpers, of kleef het dicht met tape, want de zak moet echt luchtdicht blijven.

De ammoniak zal geleidelijk verdampen in de zak en het zijn die gassen die de aangekoekte voedselresten los zullen weken van de roosters.
Laat een nachtje buiten liggen. Doe dit asjeblieft niet binnen!
’s Anderendaags maak je de plastic zak buiten weer open en haal er de roosters af. Even afspoelen onder de hete kraan en klaar is kees. Het aangekoekte vuil is dermate aangevreten door de ammoniakdampen dat ze gemakkelijk loslaten. De roosters of ijzeren bekken zien er weer als nieuw uit!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer