mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Hoe orchideeën goed verzorgen?

Orchideeën zijn bloemen die blijven fascineren. Hun schoonheid is ongekend exotisch. De variatie in kleuren en bloemsoorten is enorm. Vandaar ook dat orchideeën schitterend staan als kamerplant. Als decoratie verdienen ze daarom een ereplaats. De exotische kenmerken van een interieur worden er extra door geaccentueerd.

Veel mensen zijn bang van de verzorging van orchideeën. Toch is dit niet zo moeilijk. Een lichte warme plaats en regelmatig water, zijn de voornaamste wensen van iedere orchidee. Over de grond hoeft men zich niet te bekommeren. De plant die men koopt, staat immers al in het mengsel dat voor die ene soort goed is.
Cymbidium: Dit is een van de bekendste orchideeën met stevig aanvoelende bloemen in het wit, roze, geel en groengeel. De plant die van nature o.a. voorkomt in Maleisië, Japan, India en Madagascar heeft een mooie volle toef van leerachtig blad. Dat maakt deze orchidee, die wel een meter hoog kan worden, ook na de bloei de moeite waard.
Phalaenopsis is er met sierlijke bloemen in het zachtroze, hardroze, zuiver wit en lilaroze. De bloemen, het lijken wel vlinders, staan op lange stelen. Van nature komen deze orchideeën voor in Maleisië, India, Filipijnen en Australië. Phalaenopsis is een zogenaamde epifyt, een orchidee die van nature in de bomen groeit. Hij wordt vaak verkocht in een mooi lattenmandje dat prachtig zal staan voor een raam in de woonkamer.
Vuylstekeara-hybriden: De schitterende bloemen van deze orchideeën staan op stengels die wel 75 cm hoog zijn. De bloemkleuren variëren van zacht oranje met roze tot rozerood met geel. In een exotisch interieur zal deze orchidee prachtig staan op een gietijzeren plantentafeltje.

Orchideeën zijn prachtig en niet zo moeilijk om verzorgen. Je hebt er wel wekenlang plezier van.

Tips bij de verzorging

Geef orchideeën regelmatig onthard (gekookt) water op kamertemperatuur. Tijdens de groei geeft u eens in de veertien dagen plantenvoeding. Zet orchideeën op een lichte plaats met een temperatuur die varieert van 20 tot 28 graden Celsius. Tijdens de rustperiode in de winter kan de temperatuur lager zijn. Orchideeën stellen prijs op een hoge luchtvochtigheid. Sproei daarom regelmatig met onthard water en hang bakjes water aan de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen. Op die manier heeft u heel lang plezier van een van de mooiste bloemen op aarde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer