mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Maak van je balkon een schitterende bloementuin

Groen is in tegenwoordig. De nieuwste groentrend is zelfs tuinieren op het balkon. Sommigen spreken dan ook populair over balkontuinieren. Je kan op die manier gemakkelijk kleur brengen in een grijs betonnen balkon.
De meeste balkons worden wel naar de zonnekant georiënteerd: het zuiden of het westen. Maar toch gebeurt het ook wel eens dat een balkon helemaal in de schaduw ligt. Geen probleem: de kunst bestaat er in die planten uit te kiezen die tegen de schaduw bestand zijn. Ook met de wind moet rekening worden gehouden, want sommige balkons zijn een regelrechte uitnodiging voor windhozen. Best van al kiest men daarom planten die tegen een stootje kunnen: bijvoorbeeld éénjarigen met korte stevige stelen. Als je een mooi balkon wil, dan moet je beginnen met potten in diverse maten en grootten. Uiteraard is er ook potgrond nodig en éénjarige zomerbloeiers.

Voor de schaduw

Schaduwrijke balkons liggen meestal georiënteerd op het oosten. Die krijgen enkel ’s ochtends of ’s avonds alleen wat zon. Bij de schaduwminnende éénjarige zomerbloeiers zijn bijvoorbeeld vlijtig liesje, fuchsia en Argyranthemum. Deze laatste plant is beter gekend als Margriet en kan mooi gecombineerd worden met hosta’s met blontbladerig blad, hortensia’s en zenegroen. Ook éénjarige groenblijvers zoals Helichrysum en Glechoma zijn zeer geschikt voor balkons op het oosten en noordwesten.

Van een grijs eentonig balkonnetje kan je een schitterend bloementuintje maken.

Voor de zon

De meeste éénjarige zomerbloeiers zijn zonaanbidders. Geraniums en terraslelies doen het schitterend op een balkon dat op het zuiden georiënteerd is. Balkons zijn meestal niet groot in oppervlakte, daarom is het goed om in de hoogte te kunnen werken. Een kaal plafond kan handig worden gemaskerd met hangkorven. Ze moeten zo rijk met bloemetjes worden gevuld, dat het echte veelkleurige watervalletjes lijken. Lobelia is zo’n dankbare bloeier, maar ook de gele Bidens en de roodpaarse ijzerhard of Verbena. Al deze plantjes houden van de volle zon.

Uitbundig bloeien

De meeste éénjarige plantjes zijn uitbundige bloeiers. Ze geven niet enkel ontzettend veel bloemen, maar ze bloeien ook vaak erg lang. Neem bijvoorbeeld het Vlijtige Liesje. Ze bloeien van begin mei tot eind augustus. Dat kan nog geïntensifieerd worden als je de uitgebloeide bloemetjes met een draai aan het steeltje verwijdert. Op die manier heb je je balkon veranderd in een aards paradijs van bloemen en kleuren. Een echt vakantieplekje dus!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer