mrt 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je met vitiligo beter uit de zon blijft

Je kent wel mensen die witte vlekken op de huid hebben en die witter lijken te worden naarmate de zomer vordert: vitiligo. velen van hen doen er alles aan om die bruiner te laten worden, maar dat wil natuurlijk niet lukken. Het ontbreken van pigment in de huid maakt dat ze niet kunnen bruin worden, wel verbranden en daar ligt het probleem: het gevaar is dat men in de ijver om toch te bruinen, de huid gaat beschadigen.
Vitiligo kan al op zeer jonge leeftijd optreden, maar het kan op gelijk welk moment van het leven toeslaan zelfs bij mensen die tevoren helemaal niets met pigmentgebreken te maken hadden.

Vitiligo is een pigmentverlies van de huid, waarvan de oorzaak eigenlijk nog niet gekend is. De huid is echter volkomen normaal, maar bevat lokaal geen melanine, dus de pigmentkleurstof. In de geneeskunde wordt aangeraden zonsbestraling en ook zonnebanken te vermijden, omdat de omgevende huiddelen donkerder worden en de wittere vlek zich dan goed aftekent. De vlekken blijven beperkt op het lichaam of de ledematen, maar beïnvloeden verder de gezondheid niet.

Vitiligo is vooral een cosmetisch probleem, maar heeft geen effect op de gezondheid.

Het is dus eigenlijk slechts een „kosmetisch” probleem, dat door sommigen als heel erg wordt ervaren, maar in feite geen invloed heeft op de fysieke gezondheid. Sommige mensen tillen er heel zwaar aan, terwijl dat voor anderen ongemerkt voorbij gaat. In feite heeft de gezondheid er rechtstreeks niets mee te maken. Je wordt er niet beter en ook niet slechter van. De enige negatieve ervaring die de patiënt er van ondervindt is het kosmetisch effect.

Sommigen vinden het niet mooi. Wie daar echt van te lijden heeft kan de witte vlekken nog verdoezelen met cosmetica. Voor vrouwen is dat geen probleem, zelfs niet als de vlekken in het gezicht zouden optreden wat niet zo vaak gebeurt. Meestal is het op andere delen van het lichaam, vooral op armen, schouders en hals.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer