mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten, Voeding | 0 Reacties

Zo kan je tuin- en keukenkruiden in een wip zelf drogen

Een lekkere keuken kan niet zonder het lekkere aroma van kruiden. Een beetje keukenprinses weet er beslist creatief mee om te springen. Je kent ze wel: salie, koriander, munt, dille, lavas, lavendel, Provençaalse kruiden enz… te veel om op te noemen. Natuurlijk is het aroma heerlijker en vooral ook sterker als je verse kruiden gebruikt, maar dat is niet altijd mogelijk.

Uiteraard kan je dergelijke gedroogde kruiden het hele jaar door in potjes vinden bij de kruidenier of in de supermarkt, maar het heeft toch veel voordelen als je kruiden uit je eigen tuin kan gebruiken. Je loopt even naar buiten, – de frisse neus, zoals men zegt – en dan kiezen tussen het bijzondere natuurlijke palet van de kruiden in je kruidentuin, desnoods op de vensterbank in een bloempot.

Geen goede keuken zonder de gepaste kruiden. Verse kruiden hebben de voorkeur. Maar soms moet je je tevreden stellen met de gedroogde versie. Dankzij onze tip kan je je eigen kruiden in een mum van tijd zelf drogen.

Jammer dat je daarover niet het jaar rond kan beschikken, maar er is een oplossing. Je kan voortaan je eigen kruiden uit jet bloedeigen tuin zelf drogen.
Dat kan je uiteraard op vele manieren: gewoon open leggen op dagbladpapier of op keukenrolpapier op zolder, of althans op een droge plaats.

Wil je de zaak versnellen? Dan kan je ze ook drogen in de oven. Maar een super simpele en doeltreffende truc is de volgende. Knip de kruiden in je kruidentuin of in je bloempotten. Leg een keukenrolpapier of dagbladpapier op de zetels van je auto. Schik daar de kruiden op, maar leg ze niet bovenop elkaar, dus wel losjes schikken. Sluit ramen en deuren en zet de auto in de warme zon. Je kruiden zullen niet enkel supersnel gedroogd zijn, maar je auto gaat ook naar de heerlijke natuur ruiken. Dus dubbel voordeel. En je keuken en je geliefde schotels zullen je ook dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer