mrt 15, 2019 | Alle tips, Planten, Voeding | 0 Reacties

Zo kan je tuin- en keukenkruiden in een wip zelf drogen

Een lekkere keuken kan niet zonder het lekkere aroma van kruiden. Een beetje keukenprinses weet er beslist creatief mee om te springen. Je kent ze wel: salie, koriander, munt, dille, lavas, lavendel, Provençaalse kruiden enz… te veel om op te noemen. Natuurlijk is het aroma heerlijker en vooral ook sterker als je verse kruiden gebruikt, maar dat is niet altijd mogelijk.

Uiteraard kan je dergelijke gedroogde kruiden het hele jaar door in potjes vinden bij de kruidenier of in de supermarkt, maar het heeft toch veel voordelen als je kruiden uit je eigen tuin kan gebruiken. Je loopt even naar buiten, – de frisse neus, zoals men zegt – en dan kiezen tussen het bijzondere natuurlijke palet van de kruiden in je kruidentuin, desnoods op de vensterbank in een bloempot.

Geen goede keuken zonder de gepaste kruiden. Verse kruiden hebben de voorkeur. Maar soms moet je je tevreden stellen met de gedroogde versie. Dankzij onze tip kan je je eigen kruiden in een mum van tijd zelf drogen.

Jammer dat je daarover niet het jaar rond kan beschikken, maar er is een oplossing. Je kan voortaan je eigen kruiden uit jet bloedeigen tuin zelf drogen.
Dat kan je uiteraard op vele manieren: gewoon open leggen op dagbladpapier of op keukenrolpapier op zolder, of althans op een droge plaats.

Wil je de zaak versnellen? Dan kan je ze ook drogen in de oven. Maar een super simpele en doeltreffende truc is de volgende. Knip de kruiden in je kruidentuin of in je bloempotten. Leg een keukenrolpapier of dagbladpapier op de zetels van je auto. Schik daar de kruiden op, maar leg ze niet bovenop elkaar, dus wel losjes schikken. Sluit ramen en deuren en zet de auto in de warme zon. Je kruiden zullen niet enkel supersnel gedroogd zijn, maar je auto gaat ook naar de heerlijke natuur ruiken. Dus dubbel voordeel. En je keuken en je geliefde schotels zullen je ook dankbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer