mrt 20, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zo maak je matte glazen weer helder

Je hebt mooie glazen en je wast ze regelmatig schoon in de vaatwasmachine? Dan zal je merken dat na verloop van tijd de glazen matter beginnen te worden, het ene glas al sneller en matter dan het andere. Zelfs als je nadien de glazen met de hand afwast en veel detergent gebruikt, blijft de matte film op de glazen achter. Hoe komt dat toch?

De uitleg is tweeërlei: enerzijds laten alkalische mineralen in het waswater een film achter en die zet zich vast op het glas. Daar is gemakkelijk iets aan te doen. Anderzijds treedt dit verschijnsel vooral ook op bij heel dure glazen zoals kristal. Doorgaans is dat in combinatie met licht alkalisch water zoals van artesische putten. Bij leidingwater komt dat minder gauw voor. Maar het alkalische water gaat een verbinding aan met de structuur van het kristalglas en daar is weinig tegen te doen.

Matte glazen door de vaatwasmachine? Dankzij onze tip krijg je ze in een wip weer helder en schoon.

Waar wel iets aan te doen is, is de afzetting van een film op de gewone glazen. Daartoe volstaat het een sterk zuur in het glas te brengen. Dus als je de glazen afwast met azijn of azijnwater, dan is het probleem gauw opgelost.

Is dat niet het geval, dan moet je de behandeling versterken. In dat geval kun je een schoteldoek, een microvezeldoek of gewoon proppen keukenpapier drenken in veel azijn en die een nachtje in het glas laten zitten. Gewoonlijk volstaat een uurtje, maar op die manier door het een nachtje te laten zitten ben je wel zeker.

Nadien het glas gewoon spoelen met warm zuiver water en weer afwassen met een sopje met detergent. Goed flink spoelen zodat de azijnsmaak verdwenen is.
Op die wijze krijg je weer heldere glazen die er als nieuw uitzien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer