apr 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe blijven je tanden gezond?

Een gezond gebit is één van de meest waardevolle en belangrijke organen in het lichaam. Goed kunnen kauwen is een essentieel onderdeel van een goede spijsvertering en dus ook een goede gezondheid. Een goede mondhygiëne is van het grootste belang voor het gaaf houden van de tanden. Suikerhoudende voeding die lang op de tanden blijft zitten is de grootste oorzaak van tandbederf bij kinderen en veroorzaakt de gekende cariës of gaatjes die tot het verlies van de tand kunnen leiden. Bacteriën die in een dun onzichtbaar laagje op de tanden gaan kleven doen zich te goed aan de koolhydraten. Deze bacteriën zetten de suikers om in zuren wat etsend werkt op het tandglazuur.

Regelmatig poetsen en weinig of niet snoepen zijn de beste manieren om tandbederf te voorkomen. Kinderen moeten daarom vlak voor het slapen gaan de tanden poetsen. Melk en fruitsap of snoep vormen anders een uitstekende voedingsbodem voor deze bacteriën.

Om de tanden te poetsen kan je best een tandpasta kiezen met natuurlijke ingrediënten. Poetsen is wel heel belangrijk en suiker vermijden ook.

Niet enkel bij kinderen, ook voor volwassenen gelden deze principes, want cariës zijn de grootste oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Uit onderzoek blijkt dat 80 percent van de volwassenen van boven de 45 jaar al last heeft van tandbederf en een ziek gebit. Parodontitis en parodontose komen daar nog bij: dit zijn ziekten van het tandvlees en het tandbeen. Los zittende tanden leiden uiteindelijk tot tandverlies nadat eerst het tandvlees is gaan ontsteken. Wie niet regelmatig poetst krijgt te maken met tandplaque dat zich vastzet op de tandvleesrand, wat ontstekingen en inkrimping van het tandvlees tot gevolg heeft. Als deze tandplaque niet door krachtig poetsen -liefst met een elektrische tandenborstel want je kan zelf nooit zo krachtig borstelen- wordt verwijderd, gaat het zich ophopen en reageert samen met de mineralen in het speeksel en kan tot het zogenaamde „uitgroeien” van de tand leiden.

Er bestaan tandpasta’s die speciaal ontworpen zijn om tandsteen te verwijderen, maar het nadeel daarvan is dat ze zo agressief te werk gaan dat de tand op den duur gevoeliger wordt voor koude. Ook witmakers bevatten blekende stoffen en enzymen die niet altijd zonder gevaar zijn. Ze kunnen het tandvlees meer irriteren dan ze de tanden beschermen of mooier maken.

Wat met fluoride? FLUOR IS, NET ALS KWIKAMALGAAM, EEN GEVAARLIJKE STOF EN MOET NIET IN HET LICHAAM WORDEN GEBRACHT. Niet voor niets werd in bepaalde landen het fluorideren van het drinkwater stop gezet. Tandbederf is het resultaat van een complex van factoren. Er is geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat extra fluorinname een significante factor is die tandbederf zou verminderen. De klinische bewijzen en de biochemische research stapelen zich op, die aantonen dat de concentratie aan fluor en kwik in het menselijk organisme te hoog wordt en dat overdosis een rol kan spelen tot ontstaan of verergering van allerlei ziektebeelden: fluorosis, neurologische afwijkingen, chronisch vermoeidheidssyndroom, kanker, gastro-intestinale afwijkingen, skeletafwijkingen, gewrichtspijnen, artritis, mongolisme, mutagenese, chromosoomafwijkingen, verlaging immuniteit enz.” Voorzichtigheid is dus geboden. Je kan best voor een natuurlijke tandpasta kiezen en suiker vermijden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer