apr 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe blijven je tanden gezond?

Een gezond gebit is één van de meest waardevolle en belangrijke organen in het lichaam. Goed kunnen kauwen is een essentieel onderdeel van een goede spijsvertering en dus ook een goede gezondheid. Een goede mondhygiëne is van het grootste belang voor het gaaf houden van de tanden. Suikerhoudende voeding die lang op de tanden blijft zitten is de grootste oorzaak van tandbederf bij kinderen en veroorzaakt de gekende cariës of gaatjes die tot het verlies van de tand kunnen leiden. Bacteriën die in een dun onzichtbaar laagje op de tanden gaan kleven doen zich te goed aan de koolhydraten. Deze bacteriën zetten de suikers om in zuren wat etsend werkt op het tandglazuur.

Regelmatig poetsen en weinig of niet snoepen zijn de beste manieren om tandbederf te voorkomen. Kinderen moeten daarom vlak voor het slapen gaan de tanden poetsen. Melk en fruitsap of snoep vormen anders een uitstekende voedingsbodem voor deze bacteriën.

Om de tanden te poetsen kan je best een tandpasta kiezen met natuurlijke ingrediënten. Poetsen is wel heel belangrijk en suiker vermijden ook.

Niet enkel bij kinderen, ook voor volwassenen gelden deze principes, want cariës zijn de grootste oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Uit onderzoek blijkt dat 80 percent van de volwassenen van boven de 45 jaar al last heeft van tandbederf en een ziek gebit. Parodontitis en parodontose komen daar nog bij: dit zijn ziekten van het tandvlees en het tandbeen. Los zittende tanden leiden uiteindelijk tot tandverlies nadat eerst het tandvlees is gaan ontsteken. Wie niet regelmatig poetst krijgt te maken met tandplaque dat zich vastzet op de tandvleesrand, wat ontstekingen en inkrimping van het tandvlees tot gevolg heeft. Als deze tandplaque niet door krachtig poetsen -liefst met een elektrische tandenborstel want je kan zelf nooit zo krachtig borstelen- wordt verwijderd, gaat het zich ophopen en reageert samen met de mineralen in het speeksel en kan tot het zogenaamde „uitgroeien” van de tand leiden.

Er bestaan tandpasta’s die speciaal ontworpen zijn om tandsteen te verwijderen, maar het nadeel daarvan is dat ze zo agressief te werk gaan dat de tand op den duur gevoeliger wordt voor koude. Ook witmakers bevatten blekende stoffen en enzymen die niet altijd zonder gevaar zijn. Ze kunnen het tandvlees meer irriteren dan ze de tanden beschermen of mooier maken.

Wat met fluoride? FLUOR IS, NET ALS KWIKAMALGAAM, EEN GEVAARLIJKE STOF EN MOET NIET IN HET LICHAAM WORDEN GEBRACHT. Niet voor niets werd in bepaalde landen het fluorideren van het drinkwater stop gezet. Tandbederf is het resultaat van een complex van factoren. Er is geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat extra fluorinname een significante factor is die tandbederf zou verminderen. De klinische bewijzen en de biochemische research stapelen zich op, die aantonen dat de concentratie aan fluor en kwik in het menselijk organisme te hoog wordt en dat overdosis een rol kan spelen tot ontstaan of verergering van allerlei ziektebeelden: fluorosis, neurologische afwijkingen, chronisch vermoeidheidssyndroom, kanker, gastro-intestinale afwijkingen, skeletafwijkingen, gewrichtspijnen, artritis, mongolisme, mutagenese, chromosoomafwijkingen, verlaging immuniteit enz.” Voorzichtigheid is dus geboden. Je kan best voor een natuurlijke tandpasta kiezen en suiker vermijden!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Als vrouwen klagen is dat doorgaans terecht

Veel vrouwen krijgen van hun omgeving dikwijls het verwijt dat ze emotioneel zijn, dat ze hun ongemakken zelf fabriceren in hun fantasie en dat ze positiever moeten denken. Vrouwen klagen niet zo gemakkelijk als mannen en als ze een probleem ervaren is dat doorgaans...

Lees meer

Epidemie op komst? Geen last van!

Elke dag hoor je iets over een epidemie: verkoudheid, griep, RSV, covid, buikgriep, diarree, maagaandoeningen… het houdt niet op. Dat alles met de feestweken die in aantocht zijn, geen leuke vooruitzichten. Ontelbaar zijn de patiënten die de feestweken in bed moeten...

Lees meer

Ben je ook op zoek naar “het geluk”?

Het heeft natuurlijk geen betekenis, maar vooral in deze periode van het jaar, de feestweken, de glitter en lampjes, de muziek, vragen veel mensen zich af of het allemaal wel echt is, een betekenis heeft of klatergoud is. Vooral de tegenstellingen vallen vaak zwaar,...

Lees meer

Is je computer een marteltuig?

Het Belgisch persagentschap maakte melding van een onderzoek door een HR-bedrijf “Attentia” bij ongeveer 23.000 werknemers die dagelijks met de computer werken en op beeldschermen kijken. Daaruit bleek dat de grote meerderheid van de werknemers (ongeveer 65 tot 70...

Lees meer