Hoe verwijder je hardnekkige vlekken uit glas?

Het is een trend tegenwoordig: heel grote ramen met veel glas in nieuwe woningen. Zo krijg je een loftgevoel. Als dat huis dan nog uitkijkt op een tuin is dat mooi meegenomen. Maar er is een keerzijde: glas kan gereinigd worden en toch kan het ook vlekken en matte zones achterlaten. Hoe komt dat?

Misschien zijn het vlekken van regendruppels of van druipende betonbalken en die krijg je er met de klassieke schoonmaakmiddelen niet uit weg.

Onuitwisbare vlekken in glas: het is niet altijd evident om die toch te kunnen verwijderen.

Sommigen proberen het met azijn, ammoniak en andere producten om ramen te poetsen, maar alles tevergeefs. Eens de ramen weer droog, komen die regendruppels weer tevoorschijn. Als de zon erop schijnt geeft dit alles behalve een mooi gezicht. Bestaat het wondermiddel of een doodsimpele oplossing voor dit probleem?

Jazeker dat bestaat! Zeer vervuilde ramen krijg je brandschoon door ze flink af te wrijven met brandnetels, waarna je ze op de gewone manier kan wassen.

Ook kan je de vlekken te lijf gaan met een plastic spons of met een scheermesje voorzicht proberen weg te krabben, dit laatste kan je ook proberen met een koperen muntje. Als dit allemaal niet help, kan je ook proberen door een papje te maken van azijn en grof zout, het zout schuurt het vuil weg en de azijn zal de kalkafzetting oplossen.

Wij raden je echter wel aan om al deze middeltjes eerst op een klein stukje uit te testen. Daarenboven ligt het er ook aan wat de oorzaak van „het vuil” is. Als de regendruppels veroorzaakt zijn door het druipen van betonsteen of kalksteen of silex, dan zijn de vlekken er enkel met een hamer uit te krijgen, dat wil zeggen enkel door er nieuw glas in te stoppen.

Silicium etst het glas en koningswater eveneens. Als er producten in het beton of in verf zitten die op de ruiten druppelden, dan zijn de vlekken er met geen kanon uit te verwijderen. Maar… goede moed, probeer toch eerst de vorige goede raad, misschien en hopelijk lukt het wel. Veel succes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer