apr 12, 2019 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Ook je hond moet tanden poetsen!

Natuurlijk kan je hond niet zelf zijn tanden poetsen, maar een gezond gebit is ook voor de hond van vitaal belang. Daarom moet hij geregeld beentjes te kauwen en te klieven krijgen omdat daarmee zijn gebit gezond wordt gehouden. Maar af en toe moet je als baasje ook de tanden bij de hond poetsen en daar bestaan speciale tandenborstels voor die je in de dierenspeciaalzaken kan aanschaffen. Dat is van belang omdat door een gezond gebit een goede spijsvertering gegarandeerd wordt en een frisse adem. En dat laatste kan bij veel honden afstotelijk zijn. Merk je dat je hond een onfrisse adem heeft, grijp in, en poets zijn tanden.

Een onfrisse adem is vaak om van te gaan lopen. Ook bij huisdieren is dat het geval.

Als een hond uit zijn bek riekt, is er meestal een probleem met de tanden.

Een hond kan vreselijk uit zijn bek stinken. Geen fraaie manier om het te verwoorden, maar het probleem verbloemen is niet interessant, omdat het dan vaak geminimaliseerd wordt. Als het baasje vaststelt dat de hond permanent of geregeld een onwelriekende adem heeft dan moet de dierenarts worden opgezocht, omdat de oorzaak moet worden bepaald. In de meeste gevallen gaat het gewoon om een probleem met de tanden. Dat is ook bij mensen zo. Als tandsteen zich vastzet op de onderkant van de tanden in de buurt van het tandvlees, dan kunnen bacteriën gemakkelijk pockets gaan vormen, wat onvermijdelijk tot ontstekingen zal leiden. De tanden kunnen daardoor los gaan zitten, het tandvlees kan zich terugtrekken, de zenuwen kunnen bloot komen te liggen, of althans het tandbeen en het gevolg is dat de hond geen leven meer heeft, zelfs geen hondenleven.

Het beest kan natuurlijk niet vertellen dat het tandpijn heeft, maar aan zijn gedrag valt duidelijk af te lezen dat het dier ziek is. Dus van zodra je een „luchtje” merkt: naar de dierenarts! Die zal op deskundige wijze het tandsteen verwijderen, het tandvlees kan wel een beetje bloeden, maar het kwaad is snel vergeten. Daardoor kunnen bacteriën zich niet meer tussen de tanden en het tandvlees nestelen en de onwelriekende ontstekingen veroorzaken. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld kan het om een ontsteking van de amandelen gaan. Misschien heeft de hond ook wel spijsverteringsproblemen en wordt er te weinig maagzuur gevormd. Ook nierproblemen, maar zelfs tumoren kunnen verantwoordelijk zijn voor de stinkbek.

Datzelfde kan gebeuren als vreemde voorwerpen in de muil van het dier achterblijven: een beentje dat ergens tussen de tanden klem is geraakt en niet kan verwijderd worden. Het gaat rotten, er komen bacteriën en de zaak is vertrokken.

Uiteindelijk blijft er nog een allerlaatste mogelijkheid: dat de dierenarts helemaal niets kan vinden, dat het dier voor de rest kerngezond is, maar dat er toch een vreemd reukje aan de adem van de hond zit. Een raadsel dus, maar zonder erg. In dat geval kan  je best het beest eens van dieet laten veranderen of overschakelen op een ander merk van hondenvoer, of misschien eens proberen met vers voedsel en naar de slager trekken om brokjes voor de hond… In elk geval vraagt een onwelriekende adem bij een hond beslist om aandacht.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer