mei 20, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe krijg je vlekken op marmer en blauwe hardsteen weg?

Er is in de afwerking van woningen weer een trend naar natuurlijke materialen. Er wordt weer veel gewerkt met hout, maar ook met marmer en blauwe hardsteen.

Dat zijn allebei kwetsbare materialen, maar ze zijn wel mooi en blijven dat ook als je ze goed verzorgt.

Vlekken op marmer en blauwe hardsteen worden weggetoverd door onze tip.

Een keuken- en werktablet in marmer is heel chique en oogt rijkelijk, maar je moet het op de juiste manier verzorgen. Marmer is een warm en natuurlijk materiaal maar er gaan gemakkelijk vlekken op zitten. Soms kan je die er wel uit polijsten, maar voorkomen is beter dan genezen.

Als je marmeren tabletten dan toch een dringende opknapbeurt nodig hebben omdat er vlekken opzitten, of omdat ze dof zijn geworden, dan kan je gebruik maken van kleurloze schoencrème om daarmee het marmer te behandelen, je zal verrast zijn van het resultaat en bovendien wordt later en verder onderhoud kinderspel, terwijl het marmer minder gevoelig zal zijn voor vlekken en ruwe behandelingen.

En dan is er blauwe hardsteen. Hier moet je (evenals bij marmer) wel erg voorzichtig zijn met zuren, want het zijn allebei kalkhoudende gesteenten en zoals je weet kan je ontkalken door middel van azijn. Maar ook citroen en tomaat zijn zuur en kunnen dus lelijke vlekken achterlaten op je blauwe hardsteen. Wat kan je doen? Je moet de blauwe hardsteen geregeld onderhouden en boenen en poetsen met een olie die je zelf kan samenstellen: de helft olijfolie en de helft terpentijn. Verwarm deze olie een beetje en wrijf daarmee je tablet van blauwe hardsteen in. Een uurtje laten zitten en dan opboenen. Als je dit geregeld doet, dan zal de blauwe hardsteen op de duur verzadigd geraken en er wondermooi blijven uitzien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer