mei 25, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom je beter geen thee of koffie drinkt bij het ontbijt

Niets gezelliger dan na het ontbijt nog een gezellig en lekker kopje koffie of thee te drinken. Dat rekt het plezier van het ontbijt en geeft een elan aan de nieuwe dag.
Maar uit gezondheidsstandpunt zou je dat beter niet doen. Niet dat koffie of thee slecht zouden zijn voor de gezondheid, wel integendeel, maar de combinatie van voedsel en thee of koffie is niet zo best en dat komt vanwege de ijzeropname die wordt verstoord.

Wie veel koffie en vooral veel thee drinkt, vermindert de kans dat voldoende ijzer uit het voedsel wordt opgenomen.

IJzer in de voeding is heel belangrijk voor het hemoglobinegehalte van het bloed en dus ook voor het zuurstoftransport. IJzer zit vooral in volkorenproducten, groene groenten, peulvruchten, noten en sommige vruchten zoals abrikozen. Volwaardige ontbijtgranen zoals volkoren muesli met noten, is dus een belangrijke bron van ijzer. Maar ook dierlijke producten zijn belangrijke bronnen van ijzer.

IJzer uit plantaardige producten is iets moeilijker absorbeerbaar, maar een vegetariër die gevarieerd eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Wat wel van belang is te weten is, dat thee en koffie de ijzerabsorptie gevoelig remmen.

Koffie vermindert de opname van ijzer uit de voeding wel met dertig percent, terwijl dit voor thee zelfs tot het dubbele kan gaan. Wie voldoende vitamine C inneemt, verbetert zijn kansen op voldoende ijzerabsorptie. Sinaasappelen of grapefruit of kiwi’s eten bij het ontbijt bijvoorbeeld, verbetert de kansen op voldoende vitamine C en dus ook ijzer. De huidkleur zal er ook gezonder, dus aantrekkelijker en frisser door worden.

Wie graag koffie drinkt, kan het aantal koffietjes beter uitstellen tot een uur of twee na de maaltijd, niet enkel voor het genot, ook voor de gezondheid, want uit onderzoek blijkt dat het diabetes en Alzheimer helpt voorkomen en ook gunstig is voor hart en bloedvaten.

Een paar kopjes thee of koffie per dag als genotmiddel is dus goed, maar doe het niet bij de maaltijd.
Wie gewoon is om veel thee te drinken, kan het ook beter buiten de maaltijden doen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer