jun 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe gezond ouder worden zonder problemen?

Bij het ouder worden neemt de behoefte aan energie af, maar niet aan vitamines en mineralen. Bij de samenstelling van hun voedingspakket zouden 60- en 70-plussers dan ook alert moeten zijn en wat kieskeuriger en voorzichtiger hun menu moeten samenstellen: minder vet, minder koolhydraten, maar meer vitamines en mineralen: groenten en vruchten komen dus op de eerste plaats. Voor tekorten kunnen zij een beroep doen op supplementen, maar best in overleg met de arts.

Zo is het bekend dat bij de ouderen het vermogen om vitamine D uit het zonlicht aan te maken afneemt. Dus kan een gecontroleerd supplement nuttig zijn.

Gezond oud worden, is de hoop van iedereen, maar dat komt niet vanzelf.

Ouderen moeten ook zichzelf goed observeren, omdat de extra signalen die ze van het lichaam nodig hebben niet altijd tijdig komen: zo neemt het dorstgevoel bij ouderen snel af, waardoor ze minder gaan drinken, maar dan ook snel last hebben van dehydratatie zonder dat ze het merken. Niet enkel een blaasontsteking kan daardoor gemakkelijker opzetten, maar ook hoge bloeddruk is op die manier niet denkbeeldig.

Goede leefgewoonten zijn bijzonder na te streven met een regelmatige leefregel en een gezonde gewoonte die men van in de jeugd heeft aangeleerd en gevolgd.

Ouderen hebben doorgaans ook een calciumtekort. Het gebruik van zuivelproducten is in deze leeftijdsgroep niet erg populair. Bovendien hebben velen er schrik van omdat ze denken hun cholesterolspiegel te verhogen. Vette kaassoorten en volle melk zijn daarom voor deze bevolkingsgroep niet erg gunstig, maar ze kunnen zonder problemen gebruik maken van de magere melkproducten. Op die manier zullen ze ook meer vitamine B12 naar binnen krijgen, een andere vitamine waaraan ouderen doorgaans een gebrek hebben. Maar ook vis is daar een goede leverancier van. Uiteraard ook groenten vanwege de calcium en fruit vanwege de antioxidanten. Dagelijks bewegen is ook een must om spieren, gewrichten soepel te houden en zowel bloedsomloop als hartfunctie in goede conditie te houden. Op die manier word je gezond ouder.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer