jun 26, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kan je appels langer, zelfs zeer lang bewaren?

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse appeltjes eten. Dat hebben we te danken aan de huidige, geraffineerde bewaartechnieken. In het najaar wordt de nieuwe appeloogst in zuurstofarme, kooldioxyderijke bewaarruimten opgeslagen. Daar kunnen ze gedurende maanden een soort winterslaap houden, terwijl ze al die tijd toch vers blijven. Eenmaal uit de opslagruimte en in de winkels, wordt het lekkere fruit door de consumenten gekocht.

Je bewaart appels het beste in een omgevingstemperatuur tussen 2 en 5 graden zonder het fruit aan te raken of te verplaatsen

Maar wat moet je dan doen als de appels met de “normale” lucht in contact komen om ze toch langer te bewaren?

  • Om te beginnen moet je appels die gekneusd zijn uit het pakket verwijderen en zo snel mogelijk opeten.Controleer de appels eveneens op rotte plekken, want die mogen niet in de buurt van andere appels komen, ze produceren namelijk een gas dat de andere appels rapper doet rijpen.
  • Bewaar appels zeker in de koelkast en daarvoor is de fruit- en groentenlade ideaal. De beste temperatuur om appels lang te kunnen bewaren is rond 1 à 2 graden. Vriezen mag niet, want dan worden ze melig, maar hogere temperaturen doen de appels sneller rijpen.
  • Leg appels zeker niet in de buurt van aardappelen of bananen, want die produceren ethylgassen die een snellere rijping veroorzaken.
  • Leg de appels in een fruitmandje in de koelkast en leg daar bovenop een broodpapier dat je vochtig hebt gemaakt, op die manier blijven ze langer vers.
  • Probeer het fruit zo weinig mogelijk aan te raken of te verplaatsen.
  • En tenslotte, tegenwoordig kan je het hele jaar door appels kopen. Koop ze dus altijd vers. Maar de raadgevingen kun je natuurlijk altijd toepassen, vooral als je zelf appels hebt van eigen oogst. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer