jun 26, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kan je appels langer, zelfs zeer lang bewaren?

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse appeltjes eten. Dat hebben we te danken aan de huidige, geraffineerde bewaartechnieken. In het najaar wordt de nieuwe appeloogst in zuurstofarme, kooldioxyderijke bewaarruimten opgeslagen. Daar kunnen ze gedurende maanden een soort winterslaap houden, terwijl ze al die tijd toch vers blijven. Eenmaal uit de opslagruimte en in de winkels, wordt het lekkere fruit door de consumenten gekocht.

Je bewaart appels het beste in een omgevingstemperatuur tussen 2 en 5 graden zonder het fruit aan te raken of te verplaatsen

Maar wat moet je dan doen als de appels met de “normale” lucht in contact komen om ze toch langer te bewaren?

  • Om te beginnen moet je appels die gekneusd zijn uit het pakket verwijderen en zo snel mogelijk opeten.Controleer de appels eveneens op rotte plekken, want die mogen niet in de buurt van andere appels komen, ze produceren namelijk een gas dat de andere appels rapper doet rijpen.
  • Bewaar appels zeker in de koelkast en daarvoor is de fruit- en groentenlade ideaal. De beste temperatuur om appels lang te kunnen bewaren is rond 1 à 2 graden. Vriezen mag niet, want dan worden ze melig, maar hogere temperaturen doen de appels sneller rijpen.
  • Leg appels zeker niet in de buurt van aardappelen of bananen, want die produceren ethylgassen die een snellere rijping veroorzaken.
  • Leg de appels in een fruitmandje in de koelkast en leg daar bovenop een broodpapier dat je vochtig hebt gemaakt, op die manier blijven ze langer vers.
  • Probeer het fruit zo weinig mogelijk aan te raken of te verplaatsen.
  • En tenslotte, tegenwoordig kan je het hele jaar door appels kopen. Koop ze dus altijd vers. Maar de raadgevingen kun je natuurlijk altijd toepassen, vooral als je zelf appels hebt van eigen oogst. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer

Kinderen die yoghurt eten zijn gezonder

Het belang van een gezond microbioom wordt van langsom meer onderstreept en duidelijker. Het darmmicrobioom is verantwoordelijk voor een goede weerstand. Daarom is het van het grootste belang ervoor te zorgen dat er voldoende goede bacteriën worden opgenomen die de...

Lees meer

Minder borstkanker met meer soja

Wat prostaatkanker voor mannen betekent, is borstkanker voor vrouwen: steeds meer mensen worden het er slachtoffer van. Bij vrouwen is dat al 1 op 9 en dat aantal breidt nog uit. Onze levensstijl heeft er natuurlijk mee te maken en het feit dat zowel in onze voeding,...

Lees meer

Obesitas: Als je buik piept, eet je te veel

Obesitas is een van de oorzaken van moderne ziekten: diabetes, hart- en vaatproblemen, beroerte, hoge bloeddruk, voortijdige slijtage aan de gewrichten, kortademigheid, leverproblemen ook kanker en zelfs besmettelijke ziekten zoals covid. De helft van de dierbare...

Lees meer