jun 26, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe kan je appels langer, zelfs zeer lang bewaren?

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse appeltjes eten. Dat hebben we te danken aan de huidige, geraffineerde bewaartechnieken. In het najaar wordt de nieuwe appeloogst in zuurstofarme, kooldioxyderijke bewaarruimten opgeslagen. Daar kunnen ze gedurende maanden een soort winterslaap houden, terwijl ze al die tijd toch vers blijven. Eenmaal uit de opslagruimte en in de winkels, wordt het lekkere fruit door de consumenten gekocht.

Je bewaart appels het beste in een omgevingstemperatuur tussen 2 en 5 graden zonder het fruit aan te raken of te verplaatsen

Maar wat moet je dan doen als de appels met de “normale” lucht in contact komen om ze toch langer te bewaren?

  • Om te beginnen moet je appels die gekneusd zijn uit het pakket verwijderen en zo snel mogelijk opeten.Controleer de appels eveneens op rotte plekken, want die mogen niet in de buurt van andere appels komen, ze produceren namelijk een gas dat de andere appels rapper doet rijpen.
  • Bewaar appels zeker in de koelkast en daarvoor is de fruit- en groentenlade ideaal. De beste temperatuur om appels lang te kunnen bewaren is rond 1 à 2 graden. Vriezen mag niet, want dan worden ze melig, maar hogere temperaturen doen de appels sneller rijpen.
  • Leg appels zeker niet in de buurt van aardappelen of bananen, want die produceren ethylgassen die een snellere rijping veroorzaken.
  • Leg de appels in een fruitmandje in de koelkast en leg daar bovenop een broodpapier dat je vochtig hebt gemaakt, op die manier blijven ze langer vers.
  • Probeer het fruit zo weinig mogelijk aan te raken of te verplaatsen.
  • En tenslotte, tegenwoordig kan je het hele jaar door appels kopen. Koop ze dus altijd vers. Maar de raadgevingen kun je natuurlijk altijd toepassen, vooral als je zelf appels hebt van eigen oogst. Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer