jun 3, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Koriander: Pittig in de keuken, zacht voor de maag

Koriander is een kruid dat zelfs al door de oude Egyptenaren ten tijde van de farao’s was gekend en gebruikt en ook de Israëlieten gebruikten het bij de bereiding van het paaslam. Tegenwoordig kan je je geen ingemaakte of heerlijk pittige spijzen voorstellen, zonder koriander. Maar het heeft ook een genezende werking op maag en darmen, voorkomt slechte adem en verdrijft winderigheid in de darmen. Kortom een schitterend kruid dat aan elke tafel en in elke tuintje thuis hoort.

Coriandrum sativum is de wetenschappelijke naam van dit aromatische kruid. Je kan het gemakkelijk in de tuin planten, maar je moet het wel elk jaar opnieuw zaaien. In een lichte humusgrond waarin wat kalk aanwezig is (wat houtas bv.) gedijt koriander zeer goed want de plant is niet veeleisend, tenzij wat de zon betreft: best op een zeer zonnig plekje en beschut tegen de wind. Van koriander is het zaad het belangrijkst en dat zal bij het rijpen gemakkelijk op de grond vallen. Aangezien de planten zo’n 50 tot 60 cm hoog worden, hebben ze op winderige plaatsen nogal wat last. Korianderbloemen zijn wel mooi maar ruiken echt niet aangenaam.

Koriander in de keuken? Je kan het niet missen.

Het zaad is aromatisch en rijpt normaal in september. Men oogst de rijpe zaden bij voorkeur ’s morgens vroeg. Uit de bedauwde schermen valt het zaad niet zo gemakkelijk uit en is het oogstverlies het kleinst. Men kan nadien laten drogen en het zaad er lichtjes uitkloppen op een witte handdoek bv. In ieder geval het droge zaad best in gesloten recipiënten bewaren! In marinades voor wildbraad is het uitstekend.

Koriander is gasdrijvend net als venkel. Het stilt krampen en diarree en versterkt de maag. De zaden worden gebruikt als kruid in soep, saus en thee. Het is ook bloedzuiverend en opwekkend. Het stimuleert de maagsecretie, kalmeert de zenuwen, is antiseptisch bij diarree en ook koorts- en wondhelend.

Koriander stilt eveneens reumatische pijnen.

Het zaad behoudt lang zijn kiemkracht en is een bestanddeel van kerrie en Eau des Carmes en wordt dus ook gebruikt in de parfumerie. Als je er te veel van gebruikt, kan het duizeligheid veroorzaken.

Het is bijzonder goed in soep en bouillon. In soep en saus geeft het gemalen zaad een pittige smaak.

Koriander past ook uitstekend bij groenten, rijst, omelet, aardappelpuree, stoofvlees, conserven, marinades. In brood, gebak en peperkoek, bij haring en in vissaus. Voor de inmaak van rode biet en augurk, ui in azijn. Het is dus wel echt een kruid om mee te experimenteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer