jun 3, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Koriander: Pittig in de keuken, zacht voor de maag

Koriander is een kruid dat zelfs al door de oude Egyptenaren ten tijde van de farao’s was gekend en gebruikt en ook de Israëlieten gebruikten het bij de bereiding van het paaslam. Tegenwoordig kan je je geen ingemaakte of heerlijk pittige spijzen voorstellen, zonder koriander. Maar het heeft ook een genezende werking op maag en darmen, voorkomt slechte adem en verdrijft winderigheid in de darmen. Kortom een schitterend kruid dat aan elke tafel en in elke tuintje thuis hoort.

Coriandrum sativum is de wetenschappelijke naam van dit aromatische kruid. Je kan het gemakkelijk in de tuin planten, maar je moet het wel elk jaar opnieuw zaaien. In een lichte humusgrond waarin wat kalk aanwezig is (wat houtas bv.) gedijt koriander zeer goed want de plant is niet veeleisend, tenzij wat de zon betreft: best op een zeer zonnig plekje en beschut tegen de wind. Van koriander is het zaad het belangrijkst en dat zal bij het rijpen gemakkelijk op de grond vallen. Aangezien de planten zo’n 50 tot 60 cm hoog worden, hebben ze op winderige plaatsen nogal wat last. Korianderbloemen zijn wel mooi maar ruiken echt niet aangenaam.

Koriander in de keuken? Je kan het niet missen.

Het zaad is aromatisch en rijpt normaal in september. Men oogst de rijpe zaden bij voorkeur ’s morgens vroeg. Uit de bedauwde schermen valt het zaad niet zo gemakkelijk uit en is het oogstverlies het kleinst. Men kan nadien laten drogen en het zaad er lichtjes uitkloppen op een witte handdoek bv. In ieder geval het droge zaad best in gesloten recipiënten bewaren! In marinades voor wildbraad is het uitstekend.

Koriander is gasdrijvend net als venkel. Het stilt krampen en diarree en versterkt de maag. De zaden worden gebruikt als kruid in soep, saus en thee. Het is ook bloedzuiverend en opwekkend. Het stimuleert de maagsecretie, kalmeert de zenuwen, is antiseptisch bij diarree en ook koorts- en wondhelend.

Koriander stilt eveneens reumatische pijnen.

Het zaad behoudt lang zijn kiemkracht en is een bestanddeel van kerrie en Eau des Carmes en wordt dus ook gebruikt in de parfumerie. Als je er te veel van gebruikt, kan het duizeligheid veroorzaken.

Het is bijzonder goed in soep en bouillon. In soep en saus geeft het gemalen zaad een pittige smaak.

Koriander past ook uitstekend bij groenten, rijst, omelet, aardappelpuree, stoofvlees, conserven, marinades. In brood, gebak en peperkoek, bij haring en in vissaus. Voor de inmaak van rode biet en augurk, ui in azijn. Het is dus wel echt een kruid om mee te experimenteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De truc om er jonger te blijven uitzien

Voel je je ook niet gevleid als ze tegen je zeggen: ”dat had ik niet verwacht, je kunt minstens tien jaar liegen, oftewel, je ziet er minstens tien jaar jonger uit dan je zopas gezegd hebt”. Ofwel een leugentje om bestwil, ofwel klassieke vleierij, ofwel de waarheid....

Lees meer

Vitamine E: de lieveling van de vrouwen

Het belang van vitamines werd pas duidelijk toen zeevaarders herstelden van ziekten die hen anders naar het graf, een zeemansgraf, hadden gebracht. Linus Pauling definieerde het beter en was zelf een levend voorbeeld van het belang van vitamines. In de naam zit...

Lees meer

Loop niet de muren, maar wel de trap op!

We horen en zien het dagelijks: bewegen en in beweging blijven heeft veel voordelen. De vraag is: mag je op elke leeftijd dezelfde beweging doen of aan sport doen en wat mag je op die leeftijd van beweging verwachten voor je gezondheid. Het begint natuurlijk met het...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Hoe kun je een burn-out blussen?

70 percent van de slachtoffers zijn vrouwen Deze laatste tijd in alle vakbladen en zelfs populaire bladen: alarm over burn-out. Waarom nu pas? Omdat de meeste gevallen van ziekteverzuim veroorzaakt worden door burn-out. Dat is iets anders dan depressie, waarvan het...

Lees meer