jun 3, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Koriander: Pittig in de keuken, zacht voor de maag

Koriander is een kruid dat zelfs al door de oude Egyptenaren ten tijde van de farao’s was gekend en gebruikt en ook de Israëlieten gebruikten het bij de bereiding van het paaslam. Tegenwoordig kan je je geen ingemaakte of heerlijk pittige spijzen voorstellen, zonder koriander. Maar het heeft ook een genezende werking op maag en darmen, voorkomt slechte adem en verdrijft winderigheid in de darmen. Kortom een schitterend kruid dat aan elke tafel en in elke tuintje thuis hoort.

Coriandrum sativum is de wetenschappelijke naam van dit aromatische kruid. Je kan het gemakkelijk in de tuin planten, maar je moet het wel elk jaar opnieuw zaaien. In een lichte humusgrond waarin wat kalk aanwezig is (wat houtas bv.) gedijt koriander zeer goed want de plant is niet veeleisend, tenzij wat de zon betreft: best op een zeer zonnig plekje en beschut tegen de wind. Van koriander is het zaad het belangrijkst en dat zal bij het rijpen gemakkelijk op de grond vallen. Aangezien de planten zo’n 50 tot 60 cm hoog worden, hebben ze op winderige plaatsen nogal wat last. Korianderbloemen zijn wel mooi maar ruiken echt niet aangenaam.

Koriander in de keuken? Je kan het niet missen.

Het zaad is aromatisch en rijpt normaal in september. Men oogst de rijpe zaden bij voorkeur ’s morgens vroeg. Uit de bedauwde schermen valt het zaad niet zo gemakkelijk uit en is het oogstverlies het kleinst. Men kan nadien laten drogen en het zaad er lichtjes uitkloppen op een witte handdoek bv. In ieder geval het droge zaad best in gesloten recipiënten bewaren! In marinades voor wildbraad is het uitstekend.

Koriander is gasdrijvend net als venkel. Het stilt krampen en diarree en versterkt de maag. De zaden worden gebruikt als kruid in soep, saus en thee. Het is ook bloedzuiverend en opwekkend. Het stimuleert de maagsecretie, kalmeert de zenuwen, is antiseptisch bij diarree en ook koorts- en wondhelend.

Koriander stilt eveneens reumatische pijnen.

Het zaad behoudt lang zijn kiemkracht en is een bestanddeel van kerrie en Eau des Carmes en wordt dus ook gebruikt in de parfumerie. Als je er te veel van gebruikt, kan het duizeligheid veroorzaken.

Het is bijzonder goed in soep en bouillon. In soep en saus geeft het gemalen zaad een pittige smaak.

Koriander past ook uitstekend bij groenten, rijst, omelet, aardappelpuree, stoofvlees, conserven, marinades. In brood, gebak en peperkoek, bij haring en in vissaus. Voor de inmaak van rode biet en augurk, ui in azijn. Het is dus wel echt een kruid om mee te experimenteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer