jun 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Om langer te leven: ga wandelen!

Nieuwe studie: Vijfduizend stappen per dag en je hebt 41 percent meer kans om langer te leven

Er is een groot onderzoek in de Verenigde Staten afgerond. Wetenschappers hebben er gedurende tien jaar 17.000 vrouwen van gemiddeld 70 jaar gevolgd en hun beweging in kaart gebracht. Amerikanen waren er van overtuigd dat je voor de gezondheid minstens 10.000 stappen per dag moest zetten, maar dat bleek niet correct te zijn. Hoewel 10.000 stappen per dag zeker niet verkeerd is, kwam men tot de conclusie dat de helft daarvan voor iets oudere mensen een even grote impact op de gezondheid had. Met andere woorden: je moet in beweging blijven, maar door te overdrijven heb je niet meer overlevingskansen. Maar wie er zich goed bij voelt, kan gerust 10.000 stappen per dag zetten.

Er is trouwens geen solied bewijs dat 10.000 stappen voor iedereen geschikt is. Mensen met gewrichtsaandoeningen kunnen best in het begin voorzichtig zijn en de training geleidelijk opvoeren.

Een nieuwe studie bevestigt: elke vorm van lichamelijke activiteit verlengt het leven en verbetert de gezondheid.

Vijfduizend stappen per dag komt neer op ongeveer vier kilometer. Het mag een ietsje meer zijn. Je kan dat doen door middel van een hometrainer, maar in de vrije natuur wandelen is beter vanwege de gezondere lucht, tenzij je dat in een drukke verkeersstraat doet, of op een kruispunt gaat rondlopen.

De studie toonde aan dat vrouwen die vijf kilometer per dag wandelen meer dan 45 percent langer leven dan hun leeftijdsgenoten die hele dagen in een zetel zitten.

“Zelfs een bescheiden aantal stappen wordt geassocieerd met een lager sterftecijfer”, zegt hoofdonderzoeker Dr. I-Min Lee van Harvard Medical School en Brigham and Women’s Hospital in Boston.

“Meer stappen per dag werden geassocieerd met nog lagere sterftecijfers tot ongeveer 7.500 stappen/dag, waarboven geen verdere dalingen werden waargenomen,” zei Dr. Lee. Het percentage stappen maakte bij deze oudere vrouwen niet uit, het was het aantal stappen dat er toe deed.

Hoewel de intensiteit in eerste instantie leek te worden geassocieerd met een lager sterfterisico, verdween deze relatie als onderzoekers het totale aantal dagelijkse stappen van de vrouwen hadden geregistreerd. Dit suggereert dat het stapvolume, in de plaats van de intensiteit, belangrijker kan zijn voor een lange levensduur bij oudere vrouwen. Met andere woorden: het maakt niet uit dat je sneller wandelt, of trager, als je maar wandelt. Slenteren is natuurlijk niet de bedoeling.

Deze resultaten zijn goed nieuws voor oudere volwassenen die moeite hebben met het lopen op een sneller tempo,” zei Keith Diaz, een onderzoeker aan het Columbia University Medical Center in New York City.
“Elke wandeling is beter dan niets,” zei Diaz. “Met zelfs korte wandelingen, zal je risico op overlijden sterk worden verminderd.”.

“Voor degenen die moeite hebben met stappen, toont een ander onderzoek aan dat elke vorm van aerobe activiteit voordelen biedt voor de gezondheid,” voegde Diaz eraan toe. “Zwemmen, fietsen, of elke vorm van activiteit die continu in de natuur wordt beoefend, zal voordelen voor de gezondheid opleveren.
Waarop wacht je om naar buiten te trekken?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer