Amandelen zijn door iedereen gekend als het belangrijkste bestanddeel van marsepein. Ze worden ook in talrijke desserts gebruikt en ze hebben ook een hoge voedingswaarde en worden zelfs in de natuurgeneeskunde gebruikt.
Amandelen of amandelnoten zijn een lekkernij en worden in veel toepassingen aangewend: taartjes, gebakjes, melk, om gewoon om te knabbelen. Maar opgepast er zijn ook bittere amandelen en daar moet je van afblijven, want bittere amandelen bevatten blauwzuur en bittere olie en worden gebruikt om spijzen te parfumeren zoals bij marsepein, bitterkoekjes enz… maar is eigenlijk ongeschikt om op grote schaal te worden gebruikt als dessert.
Amandelmelk bekom je door geplette zaden met suiker en water fijn te stampen.
Amandelen en amandelmelk hebben heel wat toepassingen: voor de gezondheid, voor de huid en praktisch voor in het huishouden.
Amandelen bevatten veel vitamine A, B, D, suiker, veel waardevolle mineralen, vooral kalium, natrium, magnesium, zwavel, fosfaten voor de zenuwen en 15 à 20% voortreffelijk eiwit en 60% olie.
Amandelen zijn zeer voedzaam, maar moeten slechts matig worden gebruikt door het hoog eiwitgehalte (bv. 12 à 15 stuks per dag).
Evenals walnoten kunnen ze als een goede vleesvervanger worden aangewend. Amandelnoten prikkelen de eetlust en bevorderen de spijsvertering. Amandelnoten worden met goed gevolg gebruikt bij bloedarmoede, zijn krampopheffend, laxerend, en vullen ook tekorten aan mineralen aan.
Waar je wel moet voor opletten is dat je geen amandelen gebruikt die zacht, gerimpeld, wormstekig, of wrang zijn of sporen van vocht of stof vertonen en met een snede die niet wit is.
Om ze gemakkelijk te pellen, moet je ze eerst in kokend water dompelen. Je kan ze ook lichter verteerbaar maken, door ze vooraf licht te roosteren (in de pan, zonder vetstof).
Amandelolie die verkregen wordt uit pitten kan je bij de apotheker vinden. Die amandelolie lost slijmophoping op, herstelt de eetlust, bevordert de spijsvertering, heeft een helende werking bij problemen met de luchtwegen.
Voor herstellenden is amandelmelk zeker aanbevolen.
Last van droge huid? Die kan je soepel en sterk maken door in te wrijven met amandelolie. Dat bespoedigt de genezing van huidziekten en vermindert de jeuk. Als lotion is het reinigend.
En een praktische toepassing: een handtas van leer kan je af en toe met amandelolie inwrijven en daarna met een zachte doek oppoetsen. Zoals je ziet heeft de natuur tal van mogelijkheden in één simpele noot verborgen.