aug 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Geef je kinderen geen huidkanker cadeau! Hoe verstandig zonnen?

Warmte en zon geven ons een goed gevoel. Maar je moet er wel verstandig mee omgaan, want huidkanker is de snelst groeiende kankervorm. Vooral kinderen moeten goed beschermd worden, want de huid telt elke beschadiging op en vergeet het nooit meer. De tol wordt zeker later opgevraagd. Dus: beschermen! Hoe doe je dat?

Het is daarom belangrijk je huidtype te kennen. Sommige types zijn immers gevoeliger en kunnen gemakkelijk permanente schade oplopen. Deze huidtypes kunnen we grofweg opdelen in vijf categorieën:
– fototype I: een melkbleke huid, blauwe ogen, eventueel sproeten, blonde of hoogblonde haren, zal bij het zonnen nooit bruinen maar rood worden.
-fototype II: eveneens een bleke huid en blonde of rode haren, blauwe of bruine ogen en wordt bij het zonnen eerst rood, soms bruint de huid een beetje.
– fototype III: een lichtbruine of matte huid, donkerblonde haren, bruine ogen, bruint meestal gemakkelijk al gebeurt het soms ook dat dit type met zonnebrand geconfronteerd wordt.
– fototype IV: het mediterrane type, met een bruine, sterk gepigmenteerde huid, bruine ogen, bruine haren, bruint moeiteloos en heeft zelden of nooit met zonnebrand af te rekenen.

Veilig in de zon? Dat kan als je onze tips goed opvolgt.

Zonnebrand is niet prettig, maar huidkanker is ronduit levensgevaarlijk. Hoewel de zon ook voordelen heeft: een positieve uitwerking op onze gemoedsgesteldheid en de aanmaak van vitamine D. Jammer genoeg wegen deze positieve factoren van de zon niet op tegen de gevaren waarvoor ze verantwoordelijk is. Teveel zon doet de huid verouderen en vergroot het risico op huidkanker.

Vooral wie naar het zuiden reist loopt gevaar en moet zich altijd afvragen: „Hoe lang mogen we in de zon liggen?” en „Als we een zonnebrandcrème kopen voor welke beschermingsfactor moeten we dan kiezen?”

De conclusie is eenvoudig:
– fototype I : factor 30-50
– fototype II : factor 20-30
– fototype III: factor 15-20
– fototype IV: factor 10-15
– Afrikaanse types: factor 10

Er bestaan tegenwoordig goede zonnefilters met factor 50 en die moet je beslist toepassen voor je kinderen. Ze lopen best ook gekleed in de zon: een petje en een lichte T-shirt, want een kinderhuid verbrandt gemakkelijk.
Zelfs in het zwembad moet je smeren, want de Uv-stralen dringen door het wateroppervlak tot 60 cm. Diepte. Dus ij het water kan je ook verbranden, al voel je dat niet.
Kies bij voorkeur voor een zonnefilter op basis van mineralen en niet van chemicaliën, want die kunnen een hormoon verstorende werking hebben. Vraag dit aan je apotheker: een zeer hoge zonnefactor (50) zonder hormoonverstoorders.
Op die manier zal je veilig van de zon kunnen genieten en ook je kinderen kunnen beschermen.

Bij het kopen van een zonnebrandproduct is het van belang een product te kopen dat zowel UVA- als UVB-stralen tegenhoudt en géén crème te kopen die bergamot bevat: bergamot versterkt immers de werking van de UVA-stralen.
Geef ook altijd de voorkeur aan een zonnecrème die door een erkende firma in de handel gebracht werd. Lees altijd zeer goed wat op de verpakking van het product staat, dit om te vermijden dat de crème een of andere chemische stof bevat waaraan je allergisch bent.
En blijf liefst niet onbeweeglijk in de zon zitten. Dat droogt de huid uit. En vergeet vooral ook niet voldoende water te drinken en geen alcohol in de zon. Zet ook een goede zonnebril op, want je ogen kunnen beschadigd worden door te veel Uv-licht.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer