aug 13, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Nog altijd last van hooikoorts? Verbeter je darmflora!

Nog altijd hebben veel mensen last van hooikoorts oftewel allergie. Dat kan tot diep in de herfst gebeuren.

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Wie last heeft van hooikoorts is allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen, stuifmeel, van grassen, planten en bomen. De microscopisch kleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich zo kilometers ver. Op warme en winderige dagen kunnen er wel miljoenen pollen in de lucht zweven. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, produceren de cellen van je afweersysteem een stof, IgE, die de pollen tegenwerken. IgE zet zich op de mestcellen vast. Mestcellen zijn de cellen die vooral voorkomen in de luchtwegen en longen. Deze cellen bevatten stoffen, waaronder histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot. Hierbij komt histamine vrij, wat de hooikoortsverschijnselen veroorzaakt. Hooikoorts kan op elke leeftijd ontstaan.

Hooikoorts kan tot diep in de herfst optreden. Verzorg je darmflora om de last te beperken.

Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten, zodat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en antistoffen aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaan is een waarschuwing voor ons dat er op die plek iets aan de hand is. Deze histaminereactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt, waardoor de slijmvliezen rood worden en opzwellen en er een overmatige slijmproductie ontstaat. Dit is bij hooikoorts het geval. Pollen zijn onschadelijk voor ons, maar er komt wel histamine vrij om de ‘indringers’ onschadelijk te maken.

Wat kan je doen?

*Draag een zonnebril als je buiten bent, het liefste één die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel.

*Heb je jeuk aan je ogen, wrijf dan niet. Pollen die aan je handen zitten kun je dan overbrengen. Wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben. Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of te spoelen met lauw water. Ook het druppelen van de ogen brengt vaak verlichting.

*Hou de ramen van je auto zo veel mogelijk dicht. Pas ook op met het ventilatiesysteem. Hierdoor kan het stuifmeel naar binnen komen.

*Maai geen gras of laat dit iemand anders doen.

*Droog je was niet buiten. De pollen kunnen zich namelijk ook in kleding nestelen.

*Wil je het huis luchten, doe dit dan ’s morgens vroeg of ’s avonds na een regenbui. Dan is er minder stuifmeel in de lucht.

*Hou de ramen van je slaapkamer gesloten.

*Eet geen honing; dit product kan namelijk pollen bevatten.

*De hooikoortsklachten worden erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof.

*Na een flinke regenbui kun je na een half uurtje wel naar buiten gaan. De meeste pollen zijn dan uit de lucht gespoeld.

*Was je haar wat vaker en borstel je haar vóór het slapen gaan. De pollen komen dan niet op je hoofdkussen terecht.

*Breng wat crème of vaseline rond je ogen, neus en mond aan als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen.

*Vermijd contact met prikkelende stoffen als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

*Hou er rekening mee dat er op het platteland drie tot vijfmaal zoveel stuifmeel in de lucht zit dan in de stad. Ook rond drukke autowegen zweeft er meer stuifmeel in de lucht. Ook in de industrielucht zitten er meer allergenen.

*Gebruik een goed probioticum om de darmflora te verbeteren zodat allergieën minder kans krijgen. Een tip: Allobiose is een uitstekend probioticum van Fytobell.

Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer