sep 9, 2019 | Actueel, Alle tips | 0 Reacties

Hoe kan je kind veiliger naar school?

Het schooljaar voor peuters en leerlingen is weer begonnen. Honderdduizenden jongeren moeten elke dag op weg naar hun instituut en dat is niet altijd evident. Elk jaar vallen er slachtoffers bij kinderen en jongelui, ofwel omdat zij onvoorzichtig waren, de risico’s onvoldoende inschatten, ofwel omdat sterkere weggebruikers: motoren, auto’s en camions te roekeloos reden als er kinderen op de weg waren. Het verkeer wordt nerveuzer, de chauffeurs ongeduldiger en dat heeft jammer genoeg zijn gevolgen.

Ouders moeten er voor zorgen dat hun kinderen goed de gevaren worden ingeprent en hoe ze moeten reageren. Een zwakke weggebruiker blijft nog altijd zwak, ook al heeft hij voorrang. En je kan beter tien seconden verliezen in de plaats van je leven, zelfs al ben je als zwakke weggebruiker in je recht.

Kinderen moeten opvallen in het verkeer. Een opvallende veiligheidsstrip kan daarbij helpen.

Dat neemt niet weg dat automobilisten moeten aangespoord worden tot verantwoord rijgedrag en dat ze in de buurt van scholen of als er leerlingen op de weg zijn ze uitermate voorzichtig moeten zijn: het kunnen ooit eens hun eigen kinderen zijn die in een gevaarlijke situatie terecht komen.

Maar ouders kunnen  nog meer doen: hun kinderen aanmanen om goed op het fietspad te blijven, of de rechterkant van de weg te houden. Als het donker is zeker de fietsverlichting aan te zetten en ook op de fiets geen gebruik te maken van smartphone of gsm.  En natuurlijk moet de fiets ook technisch goed in orde zijn. Maar je kan nog meer, want het verkeer is dodend tegenwoordig. Kinderen zijn vaak ook wel roekeloos, maar daar zijn het precies kinderen voor. Je moet er voor zorgen dat ze op tijd gezien worden door automobilisten. Kinderen  hebben goede ogen en realiseren zich niet altijd dat automobilisten veel minder zien dan zijzelf. Ze kunnen hun eigen zichtbaarheid vergroten met reflecterende strips, die je in speciaalzaken kan kopen. Ze kunnen op een opvallende maar tegelijk mooie manier aangebracht worden op de boekentas, de rugzak, de hielen van schoenen, de rug van het jasje, het achterste spatbord van de fiets, enz… Het is echt belangrijk dat ze tijdig opvallen in het verkeer, zodat chauffeurs nog tijdig kunnen remmen. De veiligheidsstrip kan beslissen over hun leven of dood.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer