Wat doe je met bruine kristalsuiker die hard geworden is?

Iedereen heeft suiker in huis, hoewel het niet het beste voedingsmiddel ter wereld is. Suiker wordt namelijk in verband gebracht met ontstekingsreacties in het lichaam, met diabetes type 2, met hart- en vaatziekten, met kanker, met obesitas enz. En toch kunnen we niet zonder dat zoete smaakje. We zijn er gewend aan geraakt door de wijze waarop de voedingsindustrie het verstopt in allerlei producten, tot pekelharing op azijn toe. Op die manier wordt de zure smaak gecamoufleerd en eten we alles wat zoet smaakt. Suiker heeft ook nadelen voor de tanden en ook karakterieel heeft het gevolgen: kinderen en leerlingen zijn er minder rustig door. Als ze in een dip zitten, hebben ze een suikerpiek nodig en daarom is frisdrank zo populair, maar wel schadelijk!

Maar goed, de nadelen zijn er en die kennen we intussen, maar af en toe wil je toch nog suiker gebruiken in een recept en dan geef je de voorkeur aan donkere bruine kristalsuiker. Dat is doorgaans minder behandeld, hoewel ze tegenwoordig ook al vertrekken van witte suiker die gekleurd wordt door karamelliseren.

Als kristalsuiker geklonterd is, dan is het onbruikbaar geworden. Maar dankzij onze tip krijg je het weer strooibaar. Of… je kan ook overschakelen op Steviolglycosiden, zoeter dan suiker, maar wel veel gezonder: Denk aan Stevabell van Fytobell

Omdat je het misschien weinig gebruikt, stel je vast dat de bruine kristalsuiker geklonterd in de doos zit en dus onbruikbaar geworden is. Wat moet je doen? Weggooien? Zeker niet, want er is een eenvoudig hulpmiddeltje om de geklonterde kristalsuiker weer soepel en schepklaar te maken.

Leg in de doos waarin je de duiker bewaart, een paar sneden vers brood. Je zal zien dat na een paar dagen de kristalsuiker weer schepklaar geworden is en er “vers” uitziet. Het wordt weer korrelig en niet meer geklonterd. Op die manier heb je weer geld bespaard.

Maar het verstandigst van al is, af te zien van suiker en over te schakelen op een goede natuurlijke suikervervanger die geen suiker, noch kunstmatige zoetmiddelen bevat, maar enkel gebaseerd is op steviolglycosiden afkomstig van de Stevia-plant die 200 maal zoeter smaakt dan suiker… en dus heb je er minder van nodig. Maar ook gezonder, want geen calorieën!!

Zo’n ideaal product is Stevabell van Fytobell, zodanig uitgekiend dat het de suiker 1 op 1 vervangt: dat betekent dat je dezelfde hoeveelheden Stevabell kan gebruiken als je vroeger suiker gebruikte in je recepten. Stevabell “strooisuiker” vind je in de apotheek of de betere natuurwinkel, met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Maar je kan het ook online bestelen via www.almed.be of via www.boverte.com. Maar vergeet ook de truc met de sneden brood niet!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer