Wat doe je met bruine kristalsuiker die hard geworden is?

Iedereen heeft suiker in huis, hoewel het niet het beste voedingsmiddel ter wereld is. Suiker wordt namelijk in verband gebracht met ontstekingsreacties in het lichaam, met diabetes type 2, met hart- en vaatziekten, met kanker, met obesitas enz. En toch kunnen we niet zonder dat zoete smaakje. We zijn er gewend aan geraakt door de wijze waarop de voedingsindustrie het verstopt in allerlei producten, tot pekelharing op azijn toe. Op die manier wordt de zure smaak gecamoufleerd en eten we alles wat zoet smaakt. Suiker heeft ook nadelen voor de tanden en ook karakterieel heeft het gevolgen: kinderen en leerlingen zijn er minder rustig door. Als ze in een dip zitten, hebben ze een suikerpiek nodig en daarom is frisdrank zo populair, maar wel schadelijk!

Maar goed, de nadelen zijn er en die kennen we intussen, maar af en toe wil je toch nog suiker gebruiken in een recept en dan geef je de voorkeur aan donkere bruine kristalsuiker. Dat is doorgaans minder behandeld, hoewel ze tegenwoordig ook al vertrekken van witte suiker die gekleurd wordt door karamelliseren.

Als kristalsuiker geklonterd is, dan is het onbruikbaar geworden. Maar dankzij onze tip krijg je het weer strooibaar. Of… je kan ook overschakelen op Steviolglycosiden, zoeter dan suiker, maar wel veel gezonder: Denk aan Stevabell van Fytobell

Omdat je het misschien weinig gebruikt, stel je vast dat de bruine kristalsuiker geklonterd in de doos zit en dus onbruikbaar geworden is. Wat moet je doen? Weggooien? Zeker niet, want er is een eenvoudig hulpmiddeltje om de geklonterde kristalsuiker weer soepel en schepklaar te maken.

Leg in de doos waarin je de duiker bewaart, een paar sneden vers brood. Je zal zien dat na een paar dagen de kristalsuiker weer schepklaar geworden is en er “vers” uitziet. Het wordt weer korrelig en niet meer geklonterd. Op die manier heb je weer geld bespaard.

Maar het verstandigst van al is, af te zien van suiker en over te schakelen op een goede natuurlijke suikervervanger die geen suiker, noch kunstmatige zoetmiddelen bevat, maar enkel gebaseerd is op steviolglycosiden afkomstig van de Stevia-plant die 200 maal zoeter smaakt dan suiker… en dus heb je er minder van nodig. Maar ook gezonder, want geen calorieën!!

Zo’n ideaal product is Stevabell van Fytobell, zodanig uitgekiend dat het de suiker 1 op 1 vervangt: dat betekent dat je dezelfde hoeveelheden Stevabell kan gebruiken als je vroeger suiker gebruikte in je recepten. Stevabell “strooisuiker” vind je in de apotheek of de betere natuurwinkel, met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Maar je kan het ook online bestelen via www.almed.be of via www.boverte.com. Maar vergeet ook de truc met de sneden brood niet!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer