dec 12, 2019 | Alle tips, Planten | 0 Reacties

Hoe kan je snijbloemen langer bewaren?

Er zit niet zo bijster veel kleur in de natuur: geen bloemen, geen bladeren op de bomen, de vergeelde en bruin geworden herfsttooi is verdwenen uit parken en bossen, uit je eigen tuin: het is al dor en grauw wat te zien is. Als we dan nog een grauwe grijze dag krijgen, is de kleur helemaal verwaterd, soms letterlijk.

Wat kan je dan doen om je dag te kleuren? Neen, niet meteen afstemmen op de tv-zender die belooft dat te zullen doen, maar wel rekenen op jezelf: maak je woning gezellig en probeer daar te cocoonen. En… je kan je dag een beetje kleuren door de bloeiende natuur in huis te halen en dat doe je … inderdaad met bloemen.

Snijbloemen zijn op dit moment van het jaar duur, maar het brengt wel kleur in je huis en je leven. Je moet er wel voor zorgen dat er geen bacteriële besmetting via het water op je bloemen komt. Dat is behoorlijk eenvoudig, maar je moet het weten!

Ondanks de winter zijn die er beslist in alle vormen en kleuren. Soms moet je wat geld uitgeven, maar je krijgt er veel voor in de plaats. Maar dus kan je ze maar beter goed verzorgen, zodat je geld niet meteen in de vuilnisbak belandt.

Wat is erg nadelig voor bloemen? Net als voor de mens zijn dat bacteriën, die maken dat je bloemen snel verwelken en kapot gaan. Dat komt omdat de meeste bloemen op dit moment geen wortels hebben: het zijn dan ook snijbloemen. De wortels zorgen er normaal voor dat alles wat de plant opneemt eerst gefilterd wordt. Omdat dit nu niet het geval is, moet je er voor zorgen dat er zo weinig bacteriën tot ontwikkeling kunnen komen in het water in de vaas. Dat doe je door de vaas te vullen met gefilterd water. Dat water bevat natuurlijk weinig voedende bestanddelen. Daarom kan je best ook wat kookwater van bijvoorbeeld aardappelen aan de bloemen geven. Ook kookwater van groenten is ideaal voedsel voor de plant.

Je moet er uiteraard ook voor zorgen dat er geen besmetting via de vaas in het bloemenwater terecht komt. Daarom de vaas eerst grondig afwassen en schoon spoelen vooraleer je ze vult met gefilterd water om er de bloemen in neer te zetten.

Als je op die manier tewerk gaat, zul je veel langer kunnen genieten van je dure snijbloemen en dan blijft de natuur en de kleur in je huis hangen. Je snijbloemen kleuren je dag en dat is een balsem voor de ziel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer