dec 23, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom verouderen rokende vrouwen sneller?

Er is haast geen mens die niet meer aanvaardt dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Alle excuses die worden verzonnen om toch te blijven roken zijn onwetenschappelijk en naast de kwestie. Het is wel aartsmoeilijk om te stoppen met roken en dat komt omdat de nicotine er voor zorgt dat de natuurlijke productie van dopamine in de hersenen afneemt, waardoor de tabaksrook noodzakelijk wordt om hetzelfde effect te verkrijgen.

Het is goed dat de overheid de plaatsen en de omstandigheden waarin en waar gerookt mag worden beperkt heeft: niet meer in scholen, niet in de nabijheid van kinderen, niet in de auto waarin kinderen zitten, niet in openbare gebouwen en gelegenheden, niet meer op restaurant. Jammer dat men nog altijd mag roken op terrassen waar ook gegeten wordt. Het is niet prettig om te moeten eten in de nabijheid van rokende mensen.

Vrouwen die roken, worden vroeger oud en krijgen rimpels. Ze hebben er alle belang bij om te stoppen. Dat is de beste verjongingskuur.

Ook jammer is dat vooral jonge mensen beginnen te roken. Ook jammer is dat je na drie weken verslaafd bent en het nog moeilijk is er van af te komen. Ook jammer is dat het vooral jonge meisjes zijn die beginnen te roken: de status weet je wel… Bovendien is het bekend dat tabak nog schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen. Niet dat het voor mannen geen schade zou aanrichten, integendeel, maar vrouwen zijn nog meer kwetsbaar. Bovendien kunnen ze als ze roken tijdens de zwangerschap onherstelbare schade toebrengen aan de foetus, met problemen aan de ogen en de vruchtbaarheid van de toekomstige baby, wat pas op latere leeftijd aan het licht kan komen. Nog ernstiger is dat borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen o.m. direct gerelateerd is aan roken.

Maar wat per direct aan het licht komt, is dat vrouwen die roken sneller verouderen: ze krijgen te maken met huidveroudering en vroegtijdige rimpelvorming: kraaienpootjes rond de ogen en rimpels rond de mondhoeken. Bovendien is de huid minder gezond en is valer van kleur.

Aan de universiteit van Nashville zijn trouwens proeven gedaan bij meer dan 800 vrouwelijke rokers. Naast de klassieke vaststellingen kwam men er achter dat in sigarettenrook ook een enzym, genaamd elastase, aanwezig is. Dit enzym maakt het onmogelijk dat de elastine een voortdurend vernieuwende werking uitoefent tegenover de huidcellen. Op die manier is het niet moeilijk om begrijpen dat rooksters veel sneller te maken hebben met rimpelvorming. Stoppen met roken is voor alle vrouwen een verjongingskuur. De huid wordt weer beter doorbloed en de elastine krijgt weer de kans herstelwerkzaamheden uit te voeren op de bovenste huidlagen: men wordt weer jonger.

Stoppen is niet evident. Maar je kan gelukkig een beroep doen op natuurlijke preparaten zonder nicotine. Een tip: Xantipex van Fytobell, dat de rookhonger afremt. Even onder de tong sprayen en je kan er weer tegen, tot de rookdrang helemaal is afgebouwd.? Je vindt Xantipex van Fytobell (vroeger Fumexit genaamd) in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3271-459. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer