Zo zal dennengroen langer fris blijven en vermijd je brand

Het is een gebruik dat al lang voor de christelijke tijdrekening van toepassing was en heeft dus niets met het kerstfeest op zich te maken, maar de oude Romeinen vierden rond de jaarwende en de periode van de kortste dagen en de langste nachten, de saturnaliën. Een beetje barbaarse of burleske feesten, te vergelijken met onze carnaval, waar drank, vreten, uitspattingen en zelfs moord bij te pas kwamen.

Het is pas door de verchristelijking dat er wat meer met “manieren” gefeest werd, hoewel de geboorte van Christus er weinig mee te maken had.

Maar het kwam goed uit voor de Romeinse keizers en de politiek van de Roomse kerk en dus werden oude Germaanse of Romeinse gebruiken wat “beschaafder” georganiseerd: geen moorden meer, geen banale uitspattingen, maar in de plaats daarvan even heidense gebruiken van bomen versieren, groen binnenhalen, en lampen, kaarsen of lichtjes voorzien, ter ere van de jaarwende en “het feest van het licht”.

De eindejaarsperiode is de meest “brandbare periode” van het jaar. Hoe kan je beletten dat door dennengroen brand ontstaat?

Los van de filosofie en de geschiedkundige achtergrond, de persoonlijke keuze en de inkleding van wat genoemd wordt “de gezelligste periode van het jaar”, is het toch goed om te waarschuwen: opgelet met kaarsen, opgelet met dennengroen en opgelet met brandbare materialen zoals engelenhaar en bepaalde sprays.

Vergeet niet dat droog dennengroen uiterst brandbaar is en blijft. De minste vonk kan een catastrofe veroorzaken.

Zet je toch een dennenboom, probeer er dan eentje met een wortelgestel met aarde, die je nog water kan geven. Op die manier verkleint het brandgevaar.

Kransen en slingers van dennengroen zijn zo mogelijk nog brandbaarder. Het gebruik zoals vroeger met adventskaarsen is dan ook erg riskant. Een kaars die omvalt heeft al menig huis laten afbranden.

Wat is dan de beste raad?

  • Zet altijd een emmer met water of zand in de buurt.
  • Een branddeken is ook nuttig, omdat het een beginnend brandje in de kiem kan smoren of de brand alleszins kan vertragen.
  • Zet het groen of de boom niet in de buurt van de verwarming en zeker niet in de nabijheid van kachels, open haarden of elektrische stralers.
  • Kies liever voor elektrische lampjes met laagspanning dan voor kaarsen.
  • Vermijd brandbare materialen toe te voegen zoals engelenhaar of schilfers.

Wat kan je doen om het groen desondanks toch langer groen te houden?

Er is een heel eenvoudige truc: bespuit het dennengroen of de boom met haarlak. De nevel van haarlak op de buitenkant van het dennengroen zal verhinderen dat het snel uitdroogt en de kleur wordt als het ware verzegeld. Als je zo’n nevel om de twee dagen spuit, dan zal het groen de hele eindejaarsperiode groen blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer