Zo zal dennengroen langer fris blijven en vermijd je brand

Het is een gebruik dat al lang voor de christelijke tijdrekening van toepassing was en heeft dus niets met het kerstfeest op zich te maken, maar de oude Romeinen vierden rond de jaarwende en de periode van de kortste dagen en de langste nachten, de saturnaliën. Een beetje barbaarse of burleske feesten, te vergelijken met onze carnaval, waar drank, vreten, uitspattingen en zelfs moord bij te pas kwamen.

Het is pas door de verchristelijking dat er wat meer met “manieren” gefeest werd, hoewel de geboorte van Christus er weinig mee te maken had.

Maar het kwam goed uit voor de Romeinse keizers en de politiek van de Roomse kerk en dus werden oude Germaanse of Romeinse gebruiken wat “beschaafder” georganiseerd: geen moorden meer, geen banale uitspattingen, maar in de plaats daarvan even heidense gebruiken van bomen versieren, groen binnenhalen, en lampen, kaarsen of lichtjes voorzien, ter ere van de jaarwende en “het feest van het licht”.

De eindejaarsperiode is de meest “brandbare periode” van het jaar. Hoe kan je beletten dat door dennengroen brand ontstaat?

Los van de filosofie en de geschiedkundige achtergrond, de persoonlijke keuze en de inkleding van wat genoemd wordt “de gezelligste periode van het jaar”, is het toch goed om te waarschuwen: opgelet met kaarsen, opgelet met dennengroen en opgelet met brandbare materialen zoals engelenhaar en bepaalde sprays.

Vergeet niet dat droog dennengroen uiterst brandbaar is en blijft. De minste vonk kan een catastrofe veroorzaken.

Zet je toch een dennenboom, probeer er dan eentje met een wortelgestel met aarde, die je nog water kan geven. Op die manier verkleint het brandgevaar.

Kransen en slingers van dennengroen zijn zo mogelijk nog brandbaarder. Het gebruik zoals vroeger met adventskaarsen is dan ook erg riskant. Een kaars die omvalt heeft al menig huis laten afbranden.

Wat is dan de beste raad?

  • Zet altijd een emmer met water of zand in de buurt.
  • Een branddeken is ook nuttig, omdat het een beginnend brandje in de kiem kan smoren of de brand alleszins kan vertragen.
  • Zet het groen of de boom niet in de buurt van de verwarming en zeker niet in de nabijheid van kachels, open haarden of elektrische stralers.
  • Kies liever voor elektrische lampjes met laagspanning dan voor kaarsen.
  • Vermijd brandbare materialen toe te voegen zoals engelenhaar of schilfers.

Wat kan je doen om het groen desondanks toch langer groen te houden?

Er is een heel eenvoudige truc: bespuit het dennengroen of de boom met haarlak. De nevel van haarlak op de buitenkant van het dennengroen zal verhinderen dat het snel uitdroogt en de kleur wordt als het ware verzegeld. Als je zo’n nevel om de twee dagen spuit, dan zal het groen de hele eindejaarsperiode groen blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer