Hoe blijft voedsel in potjes langer vers?

Heb je daar ook last van? Dat gasten die je over de vloer krijgt meteen naar de verpakking kijken als je iets op tafel gezet hebt? Niet dat ze de verpakking zo belangrijk vinden, maar wel dat de verloopdatum hen interesseert. En als ze zien dat de einddatum dichtbij is, vinden ze het product niet meer lekker, of hebben ze plots geen trek meer.

En toch is het zo, dat bij veel producten die einddatum of verloopdatum eigenlijk enkel vooral administratief belang heeft, terwijl het product in kwestie veel langer goed blijft.

“Het idee is alles” wordt wel eens gezegd en dat is zeker waar voor voedsel dat zogenaamd de einddatum haast heeft bereikt. Meestal is de smaak even voortreffelijk als op het moment van de aankoop.

Natuurlijk heeft alle verpakt voedsel een einddatum voor bewaring, maar je kan die gevoelig verlengen door eenvoudige trucjes.

Maar je kan die smaak en de voortreffelijkheid ervan zeker garanderen door een paar trucjes toe te passen.

Om te beginnen moet je natuurlijk in de winkel wel kijken naar de einddatum. Koop dus bij voorkeur een product waarvan de einddatum nog lang niet in zicht is.

En je kan ook een truc toepassen in de koelkast, want je kan zelf heel wat invloed uitoefenen op de smaak en het uitstellen van bederf. Het kan ook zijn dat je telkens naar de voorste potjes grijpt, terwijl je de achterste vergeet. Maar met onze super-bewaartruc is dat geen probleem.

Natuurlijk is het prettig om te winkelen en zoveel mogelijk producten levend vers in huis te halen. Maar er zijn momenten dat je dat niet redt en dat je een beroep moet doen op je eigen voorraad. Bovendien is het ook altijd prettig en veilig om voldoende voedsel in de koelkast te hebben, je kan even belet zijn of plots bezoek krijgen, zodat het niet mogelijk is meteen naar de winkel te hollen.

Maar door je favoriete voedsel in de koelkast te bewaren, gebeurt het wel eens dat je een potje vergeet, of gewoon dat er toch af en toe wat hapert aan de bewaarmethode. Zo vind je dan een potje yoghurt waar het beste vanaf is, of vla die je maar beter in de vuilnisbak deponeert. Voortaan zal dat niet meer gebeuren, als je onze bewaartrucs toepast.

Potjes yoghurt en vla bewaren namelijk veel langer als je de potjes op hun kop in de koelkast zet. Het voedsel helpt het deksel als het ware beter afsluiten en door de schuine kant onderaan die op zijn kop komt is de oppervlakte waarmee lucht contact heeft met het voedsel veel kleiner. En natuurlijk moet je voortaan niet meer de potjes op tafel zetten, want dan zet je de einddatum ook in de kijker, maar je giet gewoon alles in een grote kom, of in individuele mooie kleine kommetjes. Niemand zal zich nog zorgen maken over de einddatum.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer