Hoe blijft voedsel in potjes langer vers?

Heb je daar ook last van? Dat gasten die je over de vloer krijgt meteen naar de verpakking kijken als je iets op tafel gezet hebt? Niet dat ze de verpakking zo belangrijk vinden, maar wel dat de verloopdatum hen interesseert. En als ze zien dat de einddatum dichtbij is, vinden ze het product niet meer lekker, of hebben ze plots geen trek meer.

En toch is het zo, dat bij veel producten die einddatum of verloopdatum eigenlijk enkel vooral administratief belang heeft, terwijl het product in kwestie veel langer goed blijft.

“Het idee is alles” wordt wel eens gezegd en dat is zeker waar voor voedsel dat zogenaamd de einddatum haast heeft bereikt. Meestal is de smaak even voortreffelijk als op het moment van de aankoop.

Natuurlijk heeft alle verpakt voedsel een einddatum voor bewaring, maar je kan die gevoelig verlengen door eenvoudige trucjes.

Maar je kan die smaak en de voortreffelijkheid ervan zeker garanderen door een paar trucjes toe te passen.

Om te beginnen moet je natuurlijk in de winkel wel kijken naar de einddatum. Koop dus bij voorkeur een product waarvan de einddatum nog lang niet in zicht is.

En je kan ook een truc toepassen in de koelkast, want je kan zelf heel wat invloed uitoefenen op de smaak en het uitstellen van bederf. Het kan ook zijn dat je telkens naar de voorste potjes grijpt, terwijl je de achterste vergeet. Maar met onze super-bewaartruc is dat geen probleem.

Natuurlijk is het prettig om te winkelen en zoveel mogelijk producten levend vers in huis te halen. Maar er zijn momenten dat je dat niet redt en dat je een beroep moet doen op je eigen voorraad. Bovendien is het ook altijd prettig en veilig om voldoende voedsel in de koelkast te hebben, je kan even belet zijn of plots bezoek krijgen, zodat het niet mogelijk is meteen naar de winkel te hollen.

Maar door je favoriete voedsel in de koelkast te bewaren, gebeurt het wel eens dat je een potje vergeet, of gewoon dat er toch af en toe wat hapert aan de bewaarmethode. Zo vind je dan een potje yoghurt waar het beste vanaf is, of vla die je maar beter in de vuilnisbak deponeert. Voortaan zal dat niet meer gebeuren, als je onze bewaartrucs toepast.

Potjes yoghurt en vla bewaren namelijk veel langer als je de potjes op hun kop in de koelkast zet. Het voedsel helpt het deksel als het ware beter afsluiten en door de schuine kant onderaan die op zijn kop komt is de oppervlakte waarmee lucht contact heeft met het voedsel veel kleiner. En natuurlijk moet je voortaan niet meer de potjes op tafel zetten, want dan zet je de einddatum ook in de kijker, maar je giet gewoon alles in een grote kom, of in individuele mooie kleine kommetjes. Niemand zal zich nog zorgen maken over de einddatum.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer