mrt 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke vitamines zijn belangrijk bij virusbesmettingen?

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, heeft het een beetje lapidair uitgedrukt, maar eigenlijk is het correct. Mensen zijn overdreven angstig voor de zogenaamde pandemie die op ons af zou komen. Maar corona is geen nieuw virus. Het werd al genoteerd op het einde van de vorige eeuw en tien jaar geleden ook al. Toen werd er eveneens voor gewaarschuwd. En intussen heeft het virus zich wel een beetje aangepast, want elk virus is leep en weet dat het enkel kan overleven in een gastcel. Dat is precies verschillend van een bacterie. Die kan vanzelf vermenigvuldigen en op zichzelf voortbestaan. Maar een virus heeft dat niet en moet gebruik maken van een gastcel om verder te kunnen leven.

Omdat in de gastcel antistoffen aangemaakt worden (het principe waarop een inenting gebaseerd is) moet het virus zijn pakje veranderen, camoufleert zich of anders gezegd, muteert zodat de gastcel het virus niet meer herkent en zich laat gebruiken.

Eigenlijk is het coronavirus niet nieuw. Het is wel wat agressiever geworden en vooral oudere mensen moeten zich beschermen. Maar in feit is het te vergelijken met een griepvirus en dus zijn alle beschermende maatregelen dezelfde: rust, gezond eten, niet roken en zorgen voor voldoende vitamines.

Dat is het moment waarop het virus je kan ziek maken, totdat het lichaam zelf weer antistoffen heeft aangemaakt en het virus buiten spel zet.

Dat is het hele gedoe met de virussen. Precies om die besmettelijke periode zo beperkt mogelijk te houden zegt de minister: “Blijf in uw kot en gooi iedereen met een snotneus buiten”.

Er wordt wel luchtig over gedaan, maar in feite is dat de waarheid.

Het virus wordt overgebracht via aerosolen: druppelinfectie door hoesten, niezen, handen geven waarop de niesdruppels zich hebben verzameld.

Vandaar nog eens de goede raad: wacht met knuffelen tot het virusgevaar geweken is, geef zo weinig mogelijk een hand aan iemand die je niet kent en waarvan het hygiënisch gedrag ook onduidelijk is, eet niet in restaurants die niet honderd percent clean zijn en… was regelmatig de handen. Minstens elk uur van de dag en doe dat grondig, liefst met een goede zeep en ook tussen de vingers, onder de ringen, tussen de nagels. Gebruik telkens een propere handdoek en vermijd hete-lucht-blaashanddrogers in restaurants en cafés, ze bevatten heel dikwijls microben als ze niet goed gereinigd worden. Bovendien verzamelt zich onderaan dikwijls water en daarin kunnen kiemen goed gedijen.

Wat kan je nog doen?

De Chinese overheid heeft tonnen vitamine C naar Huan geïmporteerd om via het principe van Linus Pauling grote doses vitamine C intraveneus toe te dienen bij besmette patiënten. Het werkt!

Van dat principe kunnen we zelf ook vertrekken: eet gezond, veel fruit en groenten vanwege de vitamines en gebruik ook extra vitamine C. Deze vitamine legt een beschermende mantel rond de cel, zodat die minder toegankelijk wordt voor virussen en bacteriën.

Gebruik zeker meerdere grammen per dag: je mag tot vijf gram gaan, als je er geen diarree van krijgt. In dat geval spreid je de inname. Vitamine C is goedkoop en je vindt het in alle apotheken.

Ook belangrijk is vitamine D en die kan ons ook geleverd worden door de zon. Dus naar buiten, dagelijks een wandeling maken.

En tenslotte is er de vitamine E: die vindt je in de natuur in verse eieren, tarwekiemen (vandaar het belang van volkoren). Je kan het ook in druppeltjes vinden in de apotheek, maar kies voor de natuurlijke vorm en niet de synthetische.

En tenslotte: pieker er niet te veel over, ga op tijd slapen en zorg voor voldoende ontspanning.

En nog een tip: Echinacea purpurea versterkt het immuunsysteem, maar dan moet je het nemen voor je besmet kunt worden. Denk aan Echinabell van Fytobell voor een goede bescherming. Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2898-963. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer