mrt 5, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke vitamines zijn belangrijk bij virusbesmettingen?

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, heeft het een beetje lapidair uitgedrukt, maar eigenlijk is het correct. Mensen zijn overdreven angstig voor de zogenaamde pandemie die op ons af zou komen. Maar corona is geen nieuw virus. Het werd al genoteerd op het einde van de vorige eeuw en tien jaar geleden ook al. Toen werd er eveneens voor gewaarschuwd. En intussen heeft het virus zich wel een beetje aangepast, want elk virus is leep en weet dat het enkel kan overleven in een gastcel. Dat is precies verschillend van een bacterie. Die kan vanzelf vermenigvuldigen en op zichzelf voortbestaan. Maar een virus heeft dat niet en moet gebruik maken van een gastcel om verder te kunnen leven.

Omdat in de gastcel antistoffen aangemaakt worden (het principe waarop een inenting gebaseerd is) moet het virus zijn pakje veranderen, camoufleert zich of anders gezegd, muteert zodat de gastcel het virus niet meer herkent en zich laat gebruiken.

Eigenlijk is het coronavirus niet nieuw. Het is wel wat agressiever geworden en vooral oudere mensen moeten zich beschermen. Maar in feit is het te vergelijken met een griepvirus en dus zijn alle beschermende maatregelen dezelfde: rust, gezond eten, niet roken en zorgen voor voldoende vitamines.

Dat is het moment waarop het virus je kan ziek maken, totdat het lichaam zelf weer antistoffen heeft aangemaakt en het virus buiten spel zet.

Dat is het hele gedoe met de virussen. Precies om die besmettelijke periode zo beperkt mogelijk te houden zegt de minister: “Blijf in uw kot en gooi iedereen met een snotneus buiten”.

Er wordt wel luchtig over gedaan, maar in feite is dat de waarheid.

Het virus wordt overgebracht via aerosolen: druppelinfectie door hoesten, niezen, handen geven waarop de niesdruppels zich hebben verzameld.

Vandaar nog eens de goede raad: wacht met knuffelen tot het virusgevaar geweken is, geef zo weinig mogelijk een hand aan iemand die je niet kent en waarvan het hygiënisch gedrag ook onduidelijk is, eet niet in restaurants die niet honderd percent clean zijn en… was regelmatig de handen. Minstens elk uur van de dag en doe dat grondig, liefst met een goede zeep en ook tussen de vingers, onder de ringen, tussen de nagels. Gebruik telkens een propere handdoek en vermijd hete-lucht-blaashanddrogers in restaurants en cafés, ze bevatten heel dikwijls microben als ze niet goed gereinigd worden. Bovendien verzamelt zich onderaan dikwijls water en daarin kunnen kiemen goed gedijen.

Wat kan je nog doen?

De Chinese overheid heeft tonnen vitamine C naar Huan geïmporteerd om via het principe van Linus Pauling grote doses vitamine C intraveneus toe te dienen bij besmette patiënten. Het werkt!

Van dat principe kunnen we zelf ook vertrekken: eet gezond, veel fruit en groenten vanwege de vitamines en gebruik ook extra vitamine C. Deze vitamine legt een beschermende mantel rond de cel, zodat die minder toegankelijk wordt voor virussen en bacteriën.

Gebruik zeker meerdere grammen per dag: je mag tot vijf gram gaan, als je er geen diarree van krijgt. In dat geval spreid je de inname. Vitamine C is goedkoop en je vindt het in alle apotheken.

Ook belangrijk is vitamine D en die kan ons ook geleverd worden door de zon. Dus naar buiten, dagelijks een wandeling maken.

En tenslotte is er de vitamine E: die vindt je in de natuur in verse eieren, tarwekiemen (vandaar het belang van volkoren). Je kan het ook in druppeltjes vinden in de apotheek, maar kies voor de natuurlijke vorm en niet de synthetische.

En tenslotte: pieker er niet te veel over, ga op tijd slapen en zorg voor voldoende ontspanning.

En nog een tip: Echinacea purpurea versterkt het immuunsysteem, maar dan moet je het nemen voor je besmet kunt worden. Denk aan Echinabell van Fytobell voor een goede bescherming. Je vindt Echinabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2898-963. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer