mrt 3, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo smaken uien minder bitter

Uien oftewel ajuinen dienen niet enkel voor de versiering op je bord, ze geven ook een pittige, aparte smaak aan je schotels en je kan er alle kanten mee op voor de vorm: in schijven, in fijne snippers, in partjes, kortom, je kan je haast geen schotels voorstellen waarin ui niet van pas zou kunnen komen.

Ui heeft ook een lekkere smaak en is trouwens heel gezond, vanwege de cepiaten. De zwavel en de antioxidanten zijn uitstekend in tijden van verkoudheid en griep en nu in deze verwarde corona-periode waarin iedereen, iedereen bang aan het maken is, kan een schoteltje waarin ui werd verwerkt beslist geen kwaad. Ook thee getrokken van uienringen is bijzonder goed bij verkoudheid en aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Uien hebben vaak een bittere smaak in sommige gerechten. Dat komt doordat de ui te lang op voorhand werd gesnipperd.

Maar we waren vertrokken van de smaak. Die is uiteraard pittig, behalve als je de ui te lang op de schotels laat liggen en blootstelt aan de lucht. Hoe komt dat?

We mogen er van uitgaan dat uien een voortreffelijke geraffineerde en pittige smaak aan vele schotels kunnen bezorgen. Uien passen daarom in vele gerechten, maar best nog in verfrissende onovertroffen rauwkostschotels die vooral in de lente en de zomer enorm gewaardeerd worden. Het probleem is dat heel wat mensen die uiensmaak niet lusten, vanwege de bitterheid. Dat ligt niet aan hun smaak, niet aan de uien, maar wel aan de manier van bereiden.

Daarom moet je volgende procedure eens toepassen, waardoor de uien voortaan hun bittere smaak niet meer zullen afgeven.

Uien moet je namelijk heel kort voor het opdienen en verorberen fijn snipperen. Als fijngesnipperde uien langere tijd aan de lucht worden blootgesteld en te lang op een bord blijven liggen vooraleer ze worden geproefd, krijgen ze steeds meer een bittere smaak.

Dat is de reden waarom sommige mensen er een afkeer van hebben of krijgen. Dat ligt niet aan de uien, niet aan hun smaak, maar aan het tijdstip van bereiding. Niet te lang op voorhand snipperen of snijden dus, maar de uien pas kort voor het opdienen fijn hakken en zo ben je voor de rest van de eeuwigheid van de bittere smaak van de uien bevrijd, maar zul je met des te meer smaak uien op je bord waarderen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom is hepatitis zo gevaarlijk?

Als je door een ongeval één been verliest, dan ziet je leven er nadien helemaal anders uit: je hinkt en je kunt bepaalde sporten of activiteiten niet meer uitoefenen. Toch kun je nog perfect verder leven, zij het met beperkingen. Maar als je lever ziek wordt en...

Lees meer

Help, ik weeg te veel

Obesitas is een probleem van de tijd. Het is eigenlijk een ziekte van de welstand. Tijdens de oorlogsperiode was het fenomeen onbekend en lange jaren nadien ook niet. De weelde stapelde zich niet op in de heup- en buikregio’s, gewoon omdat er geen weelde was. Intussen...

Lees meer

Hoe veeg je de rimpels uit je gezicht?

Niemand haalt het in zijn hoofd om als je iemand lagere tijd niet hebt gezien uit te roepen: “ho, ben jij dat, je ziet er ouder uit, ik had je niet herkend”. Het zou onfatsoenlijk zijn en bovendien kwetst het iedereen. Vooral vrouwen n zijn er mee bezig. Vandaar dat...

Lees meer