apr 17, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe haal je meer sap en dus ook vitamines uit je citrusvruchten?

Meer dan ooit hebben we vitamine C nodig. Uit bepaalde hoek krijgen we geregeld het bericht dat het niet helpt tegen om het even wat, tenzij tegen scheurbuik, maar andere instanties zoals het Linus Pauling instituut waarschuwen voor een ernstig tekort. Volgens hen heeft de meerderheid van de bevolking een absoluut tekort aan vitamine C.

Bijna alle dieren, behalve de aapachtige, kunnen zelf hun vitamine C aanmaken. Bepaalde hondenrassen zelfs tot 15 gram per dag. Dat bewijst ook hoe belangrijk deze vitamine C is. Wij hebben dan weer het voordeel dat we voor de aanschaf van vitamine C aangewezen zijn op lekkere dingen: fruit en groenten. Vers fruit en groenten bulken van de vitamine C en dat is maar goed ook, want we hebben er meer van nodig dan de officieel aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die slechts in milligram wordt uitgedrukt.

We hebben veel meer vitamine C nodig, vooral in periodes van hoge besmetting zoals nu, maar ook in tijden van stress, ook zoals nu. Dan kan je maar beter voldoende groenten en fruit eten. En dan valt het mee als je weet hoe je nog meer sap en dus vitamines uit je vruchten kan halen.

Volgens Linus Pauling en artsen die hem daarin volgen heeft de doorsnee persoon tussen de drie en de vijf gram per dag nodig. Natuurlijk kan je geen tien kilo sinaasappels of kiwi’s opeten, maar je kan wel voor een gevarieerde voeding zorgen met voldoende fruit en groenten. Citrusvruchten, w.o. sinaasappels, grapefruit, citroenen, maar ook kiwi’s, bessen, zelfs aardappelen zijn goede leveranciers van vitamine C. Let wel dat deze vitamine licht- en hittegevoelig is. Dat betekent dat je groenten niet te lang in het licht moet laten staan en bijvoorbeeld zelf geperst citroensap geen uren van tevoren moet persen. Trouwens het volledige fruit geniet nog altijd de voorkeur boven de uitgeperste sapvorm, zelfs als je het zelf geperst hebt.

Gelukkig is vitamine C een eenvoudige molecule die gemakkelijk kan gemaakt worden en behoorlijk goedkoop is. Als de vitamine C uit fruit komt, heb je het grote voordeel van de co-factoren die even belangrijk zijn o.m. voor de werking en de absorptie.

Zelfs als je vitamine C in poedervorm of pilletjes neemt, dan nog is het absoluut aan te bevelen om daarnaast ook voldoende groenten fruit te eten, precies vanwege die co-factoren of begeleidende stoffen.

Vergeet niet dat we zelfs na de winter voldoende vitamine C nodig blijven hebben om de weerstand op peil te houden of te verbeteren.

Ook bij stress hebben we meer vitamine C nodig en dat is in deze coronatijden zeker het geval. Genees of voorkom je er corona mee? Neen, maar het verbetert wel het immuunsysteem en je bent minder vatbaar voor allerlei besmettingen.

En vergeet niet: de stress van onze moderne maatschappij en zeker op dit moment, vreet namelijk vitamines. Bij het ontbijt een glas versgeperst fruitsap drinken, is dan ook geen slecht idee om de voorraad vitamines aan te vullen.

Citrusvruchten zijn goede leveranciers van vitamine C. Je kan er voor zorgen dat er nog meer sap uit je citrusvruchten kan geperst worden door de sinaasappels, citroenen en pompelmoezen eerst even in de microgolfoven te leggen en ze pas daarna uit te persen.

Ook de vruchten met de vlakke handpalm over het keukenblad rollen en flink duwen is een goed idee vooraleer je ze gaat persen. Op die manier zullen ze veel meer sap afgeven en ben jij gelukkig weer wat vitamines rijker.

Een tip: Vitamine C van Almed. Je kunt deze Ester vitamine C van Almed online bestellen. Ester C is een ontzuurde vorm van vitamine C en dus vriendelijker voor de maag en de darmen.

Je kunt deze Ester C-vitamine bestellen  via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde