mei 11, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe bewaren groene groenten hun diepe kleur tijdens het koken?

Wat kunnen we doen om onszelf wat te verwennen in deze coronaperiode? Juist: lekker eten. En wat is lekker? Daar kun je van mening over verschillen, maar als je zelf kookt, kun je dat ook zelf bepalen. Niets kan tippen aan iets vers: verse groenten, verse vis, verse vleesschotel, verse kaasschotel. Als je alle ingrediënten zelf haalt en zelf klaar maakt dan is dat niet alleen gezond, maar ook een reden tot grote vreugde. Zelf iets creatief realiseren is top. En misschien heb je in deze coronatijd wel zelf leren koken. Dan is dat dubbel top!

Doe zo voort, zouden we zeggen, want niets gaat boven de eigen keuken. Hoewel eens een keertje op restaurant gaan ook wel charme heeft, niet zozeer of enkel vanwege de schotels, maar vanwege de gezelligheid, de sfeer, het kader, het leuke van bediend te worden, te kunnen snuisteren in de kaart, te proeven van een lekker drankje, een bijhorend hapje, iemand die je kent te kunnen begroeten, kortom weer te doen zoals we vroeger deden, maar dat nu geweldig missen en dubbel waarderen.

Zelf koken met verse ingrediënten is ideaal voor de gezondheid en de portemonnee en dus te verkiezen boven de kant-en-klaar-schoteltjes. Maar het oog wil ook wat en gelukkig kan je er voor zorgen dat de groenten hun mooie oorspronkelijke kleur bewaren, bijvoorbeeld erwtjes en prinsessenbonen. Zo smaken ze zeker lekkerder.

Maar zelf koken is nog altijd de max: voor de gezondheid, voor de portemonnee en voor de smaakpapillen, want dan kan je zelf kiezen wat je lekker vindt. En waarom laat je de kinderen niet om beurt bepalen wat de pot zal schaffen? Zo voelen ze zich ook betrokken, leren ze initiatief nemen en met anderen rekening te houden en zo hou je er de moed in en wordt de sfeer ook top.

En niet alleen de smaak zal bepalen wat we aangenaam vinden op tafel, ook het oog wil wat. Wat dacht je van lekkere erwten, prinsessenboontjes, of snijbonen. Die zijn er nu volop in de versafdeling van de groentewinkel. “Een groentje” heeft misschien niet altijd de gepaste perceptie, want wie wil er nu een “groentje” zijn. Maar als het op tafel komt, dan moet het wel een “groentje” zijn, zeker voor prinsessenboontjes en erwten. Want wie vindt er nu de fletse kleuren van bruin gekookte erwten en prinsessenboontjes leuk en lekker. Het oog bepaalt voor een belangrijk stuk de smaak, dus moet je er alles aan doen om verkleuring tijdens het kookproces tegen te gaan.

Erwtjes en prinsessen zijn een lekkernij. Spreek ons niet tegen, want we zijn er zelf gewoon dol op. Trouwens er zijn maar weinig mensen die niet graag erwtjes en prinsessen lusten. Ze zijn bovendien erg mooi op een schotel… alhoewel.

Het gebeurt natuurlijk wel meer dat ze hun mooie diepe kleur verliezen, en dat gebeurt zelfs nogal vaak en ook dat ze hun diepe smaak kwijt spelen. Ja, waarvoor moet je dan erwten en prinsessenbonen of snijbonen nog lekker vinden? Maar daar is natuurlijk een eenvoudige oplossing voor. Als je wil dat de erwten of prinsessenbonen hun diepgroene kleur bewaren, dan moet je gewoon tijdens het kookproces er wat suiker aan toevoegen. Je zal het zien, je hebt nog nooit zo’n lekkere en zo’n diepgroene erwten of prinsessenbonen op je bord gehad.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer