mei 14, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Rookverslaving neemt toe door coronacrisis. Hoe kom je er van af?

Dat de coronapandemie voor stress zorgt, hoeven we niet te vertellen, dat is haast vanzelfsprekend. Veel mensen in gevoelige sectoren zitten op hun tandvlees. Mensen met een zelfstandig beroep, een zaak die twee maanden gedwongen moest sluiten, zagen en zien de toekomst maar somber in. De pandemie heeft heel de wereld in lockdown gezet, maar tegelijk ook onze emoties gekaapt, een aanslag gepleegd op ons welbevinden.

Veel mensen zien het niet goed meer zitten: ofwel zitten ze werkloos thuis, ofwel werken ze van thuis en hebben ze tegelijk de zorg voor de kinderen op hun programma dat al zwaarder beladen is dan tevoren. Ze hoeven zich wel niet te verplaatsen, maar er wordt meer overgewerkt dan voor de crisis, en de bazen verwachten dat blijkbaar van de mensen: ze zitten toch thuis. Stress is in die omstandigheden haast dagelijkse kost tegelijk met slapeloosheid, burn-out, overspanning. De gevolgen zijn navenant, want verslavingen nemen toe. Er wordt zowel weer meer gerookt als meer alcohol gebruikt.

Onderzoekers van de universiteit van Brussel vrezen dat de complete omvang en de gevolgen pas over een jaar of twee drie zullen duidelijk zijn. Men schat dat de consumptie van alcohol met twintig percent is toegenomen en dat heel wat rokers die al gestopt waren, weer hervallen zijn in hun oude gewoonte.

Door de stress vanwege de coronacrisis wordt meer alcohol gebruikt en meer gerookt. Op termijn is dat funest voor de gezondheid. Daarom kan je best snel ingrijpen om verslaving te voorkomen. Gelukkig kan de natuur je helpen: denk daarbij aan Xantipex van Fytobell.

De alcohol is een soort compensatie, een verdoezeling van de problemen. Vooral bij thuiswerkers zijn zowel de problemen als de alcoholconsumptie en het roken toegenomen. Psychiater Dr. Matthys gaf hieromtrent als verklaring dat het isolement, gekoppeld aan de uitzichtloosheid en de angst voor het gevaar, vluchtroutes opent naar de alcohol en tabak als een soort compensatie, een verdoken maar slechte beloning voor de problemen. Het valt op dat niet in alle sectoren de slechte gewoonten opduiken. Zo blijft de gezondheidssector gespaard van de verslavingsroes.

Wat de artsen wel zorgen baart, is het effect op langere termijn, want de vorige SARS-epidemie heeft geleerd dat de effecten op langere termijn pas na drie jaar te meten zijn en dat hieruit een toename van de verslaving opvalt.

Ook jongeren beginnen meer te roken vooral uit verveling en omdat er meer gelegenheid toe is: op school mag er niet gerookt worden, maar thuis kunnen ze dat ongehinderd doen.

De overheid doet daarom een oproep aan de huisartsen om ook deze trend in kaart te brengen en te inventariseren om zo via de eerstelijnshulp in te kunnen grijpen vooraleer de nieuwe trend een echte verslaving zou worden.

Alcohol is een roesmiddel en tabak een gevaarlijk genotsmiddel. Het geeft een schijn van activiteit en heeft een beloningseffect, maar de efecten zijn pas op langere termijn niet te onderschatten. Zo is bekend dat bij rokers de gevolgen van corona driemaal erger zijn dan bij niet rokers. Ook jongeren worden niet gespaard. En zelfs bij jonge mensen duiken nu verwikkelingen op die tevoren niet vermoed werden, onder de vorm van het syndroom van Kawasaki. Het virus lijkt grote delen van het lichaam aan te tasten. Roken pleegt ook een aanslag op het immuunsysteem dat daardoor minder in staat is alert te reageren op de invasie van het virus van Covid-19.

Wat kan je doen?

Begin er niet aan. Doe iets anders dat een betere compensatie is: sporten bijvoorbeeld, diep ademhalen, meer fruit en groenten eten, water drinken. Dat zijn gezonde gewoonten die een heilzaam effect hebben op de gezondheid. Wandelen alleen al heeft een bijzonder goed effect op stress en slapeloosheid. Maak dagelijks een wandeling van een uurtje, of zelfs langer. Op drie weken tijd heb je zo een goede conditie opgebouwd. Je zal beter slapen en de stress kan je daarmee uit je kleren kloppen.

En tegen het roken: drink geen alcohol, drink wel meer water en doe aan sport.

En je kan ongetwijfeld wat hulp uit de natuur gebruiken: Xantipex van Fytobell (voorheen bekend als Fumexit). Dit is een compleet natuurlijk middel dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel, precies de locatie waar de rookhonger ontstaat. Het bestaat in een handige spray ook: even onder de tong sprayen en de drang naar tabak ebt weg.

Je kan Xantipex van Fytobell halen bij de apotheek met het CNK-bestelnummer: 3271-459.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer