Verse worteltjes: heerlijk! Maar hoe hou je ze langer vers?

De coronaperiode heeft ons met onze neus op de feiten gedrukt: we leven op een te grote voet, althans de voetafdruk op onze planeet. Groenten en vruchten of voorwerpen worden spotgoedkoop geteeld of gemaakt aan de andere kant van de wereld en dan naar ons overgevlogen. Het zal velen niet deren dat sommige kinderen voor een kommetje rijst hun kleren maken die ze steeds goedkoper willen, of de groenteboeren die voor een hongerloon op grote landerijen moeten zwoegen. We hebben wel de mond vol over rechtvaardigheid, maar als het erop aan komt, denken sommigen in de eerste plaats aan de eigen portemonnee. Het geweten wordt uitgedrukt in goedkope goederen.

Maar het gezond verstand heeft aangetoond dat in tijden van crisis we best op onze eigen omgeving moeten kunnen rekenen. De grenzen gaan dicht en je zit met de gebakken peren… tenminste tot zolang er peren zijn en dat is maar de vraag. De vorige wereldoorlog heeft bewezen dat je de bevolking voldoende voedsel moet kunnen geven en dus is telen op eigen bodem en rekenen op plaatselijke boeren van kapitaal belang. Verkoop op lokale boerderijen, de zogenaamde hoeveverkoop is dan ook toegenomen en dat is maar goed ook.

Hoe verser de groenten die je koopt, des te meer vitamines en waardevolle stoffen. Je kan zelf ook heel wat doen om groenten langer vers te houden. Dat spaart geld, maar je krijgt er ook smaak en gezondheid voor in de plaats.

Toch zijn er nog altijd mensen die naast een groentewinkel wonen en hun voedselpakket liever via de post uit een ander land willen over laten komen. Ieder zijn filosofie, zouden we zeggen, maar het is verstandiger alles zo lokaal mogelijk en vooral ook zo vers mogelijk te kiezen.

Woon je ook niet net naast een groentewinkel? Heb je ook niet zo’n fruit- en groenteboer in de familie die je elke dag verse groenten komt brengen? Is het niet elke dag groentemarkt aan de overkant van je huis? Dan ben je veroordeeld om de groenten die je af en toe koopt zo lang mogelijk vers te houden.

Niet elke groente kan je op dezelfde manier langer bewaren. Sommige kan je in een glas water zetten (bosje peterselie bijvoorbeeld), maar voor andere groentesoorten geldt net het omgekeerde. Zo kan je wortelen bijvoorbeeld veel langer vers houden als je meteen na de aankoop het loof wegsnijdt. Dat groene loof trekt namelijk sappen weg uit de wortelen. Daardoor gaan ze sneller uitdrogen en verouderen, zijn ze niet meer prettig om te eten.

Deze leuke tip zal je geld helpen besparen en zo hoef je niet alles via het internet te laten komen in de illusie dat het sneller gaat en verser is.

Koop lokaal, ga naar de groetenboer of naar de hoeve zelf en koop bij mensen die hier werken voor hun centen. Laat hen ook iets verdienen in deze moeilijke tijd. Je krijgt er zekerheid van versheid en eerlijkheid bij en dat is van onschatbare waarde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde