jul 14, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zo blijft prei langer krokant en bewaart zijn pittige smaak

Prei is een zeer gezonde groente. Ze komt bij de meeste mensen op een of andere wijze en onder een of andere vorm dagelijks op tafel. Prei leent zich ook uitstekend tot allerlei bereidingen. Het is een groente die veel vitamine C bevat en naast en vanwege de polyfenolen ook een belangrijke leverancier is van antioxidanten.

Prei kan je niet enkel heel fijn snijden en de ringen gebruiken in rauwkostschotels, je kan prei ook stoven en zeker in soep gebruiken. Voor veel mensen vormt prei de basis van hun soepen en dat is begrijpelijk, want bijzonder lekker, pittig en de typische smaak van verse groenten.

Als je prei lang krokant wil houden en zijn pittige smaak wil laten bewaren, dan moet je de prei op een andere manier snijden dan gewoon in ringetjes.

Prei moet je best van de wortels ontdoen en nadien half open snijden zodat je die goed kan wassen. De meeste vitamines vind je in het groene gedeelte, hoewel veel mensen het witte gedeelte verkiezen, vooral als de prei gestoofd of gekookt wordt, dat gedeelte is natuurlijk zachter, zowel van smaak als van textuur.

Prei heeft vergelijkbare eigenschappen met de andere groenten en knollen uit zijn soort: knoflook en ui. Het bevat dus zwavel. Het is beschermend tegen verkoudheidsvirussen en vanwege de antioxidanten ook uitstekend in een gezond dieet dat helpt ter preventie van kanker. Prei is licht verteerbaar en bevat veel vezels, wat uitstekend is om een gezond darmmicrobioom te vormen. Het verbetert daardoor de immuniteit, bevordert de peristaltiek van de darmen voor een vlottere stoelgang, normaliseert de bloeddruk, is uitstekend tegen jicht, reuma, nierinsufficiëntie, artritis, en aderverkalking. Je kan prei ook uitwendig toepassen door een preiblad te leggen op eksterogen en eeltknobbels. Bij een insectenbeet, wrijf met een gekneusd preiblad over de steekwonde en het jeuken zal snel verminderen en ophouden. Ook tegen aambeien kan een compresje van gekneusde preibladen soelaas bieden.

Prei bevat ook geen oxaalzuur, waardoor het geen verzuring veroorzaakt en de calcium en andere mineralen goed kunnen worden geabsorbeerd.  Door de pectine (komt ook voor in andere groenten en vruchten zoals appelen) is het cholesterolverlagend en daardoor ook preventief interessant tegen aderverkalking.

Conclusie: eet meer prei. Want prei behorend tot de ui-achtigen, de cepiaten, is dus een zeer gezonde groente voor zuivering van het bloed, voor regeling van de bloeddruk. Het is bovendien een erg lekkere groente die als toekruid aan veel schotels een pittige smaak geeft.

Prei mag je niet te lang op voorhand klaar maken, anders verliest het zijn krokante vorm en zijn pittige smaak. Maar soms kan je wel niet anders vanwege tijdsgebrek. Daarom deze truc: als je prei in langwerpige stukjes snijdt in de plaats van in ringetjes, dan bewaart die veel langer zijn sterke pittige smaak en vooral blijft prei dan heerlijk krokant.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer