Deeg kleeft niet meer aan je vingers of de taartrol

Steeds meer mensen gaan lekker zelf koken of kokkerellen in de keuken. De kleinere budgetten, de verplichte lockdownperiode of de voorzichtigheid zijn wel inspirerend geweest voor de creativiteit van veel keukenprinsessen. Ze slaan ook zelf weer aan het bakken en bedenken van recepten.

Zo gaan ze zelf weer brood bakken, hebben plezier gevonden in het maken van zuurdesembrood, of brood bakken zonder gist, maar in de plaats daarvan met natriumbicarbonaat, of gaan zelf weer dessertjes maken, pannenkoeken bakken of pizza’s knutselen.

Daar heb je deeg voor nodig. Een deeg maken is geen kunst, dat kennen de meeste huisvrouwen en huismannen wel, maar het vervelende is dat het deeg gemakkelijk aan de vingers blijft plakken of dat als je een taartrol gebruikt om bijvoorbeeld een pizzabodem te maken en uit te rollen, een gedeelte aan de taartrol blijft kleven. Heel vervelend, want dat maakt het bakplezier er een stuk minder op.

Toch kan je dat makkelijk verhelpen.

Zelf bakken is heel plezierig: pizza’s, taartjes, gebakjes. Het vervelende is dat het deeg aan je vingers of de taartrol blijft kleven. Voortaan niet meer, dankzij een paar eenvoudige trucjes.

Natuurlijk kan je bloem strooien op de plek waar het deeg aan vastkleeft: je vingers of de taartrol, en dat helpt wel even, maar als het teveel wordt, evolueert het al snel naar een onbeheersbare troep en dat willen we niet in de keuken.

Wat moet je dan doen?

Probeer volgende truc als het deeg voor de pizza bijvoorbeeld aan je taartrol blijft kleven: gebruik, een ijskoud gekoelde fles, bijvoorbeeld een fles water. Wel in glas, niet in plastic. Je kan ook een wijnfles gebruiken, bijvoorbeeld een fles witte wijn die goed gekoeld staat. Het deeg kleeft gegarandeerd niet meer aan de taartrol, of liever in dit geval de vervanger, namelijk de ijskoude fles.

En je vingers dan? Het probleem met zelfgemaakte deegwaren is dat de handen vol kleverige massa blijven hangen. Toch is dit probleem heel eenvoudig op te lossen. Niet met het steeds meer strooien van bloem of meel, niet door je vingers telkens weer te “bepoederen” met bloem, maar vooraleer je met het rollen van de deegmassa begint, moet je de handen eerst flink inwrijven met olie. Door de olie wordt verhinderd dat het deeg aan de vingers blijft kleven. Een eenvoudig trucje dat wonderen doet en je het hele bakplezier zal terugschenken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer