Deeg kleeft niet meer aan je vingers of de taartrol

Steeds meer mensen gaan lekker zelf koken of kokkerellen in de keuken. De kleinere budgetten, de verplichte lockdownperiode of de voorzichtigheid zijn wel inspirerend geweest voor de creativiteit van veel keukenprinsessen. Ze slaan ook zelf weer aan het bakken en bedenken van recepten.

Zo gaan ze zelf weer brood bakken, hebben plezier gevonden in het maken van zuurdesembrood, of brood bakken zonder gist, maar in de plaats daarvan met natriumbicarbonaat, of gaan zelf weer dessertjes maken, pannenkoeken bakken of pizza’s knutselen.

Daar heb je deeg voor nodig. Een deeg maken is geen kunst, dat kennen de meeste huisvrouwen en huismannen wel, maar het vervelende is dat het deeg gemakkelijk aan de vingers blijft plakken of dat als je een taartrol gebruikt om bijvoorbeeld een pizzabodem te maken en uit te rollen, een gedeelte aan de taartrol blijft kleven. Heel vervelend, want dat maakt het bakplezier er een stuk minder op.

Toch kan je dat makkelijk verhelpen.

Zelf bakken is heel plezierig: pizza’s, taartjes, gebakjes. Het vervelende is dat het deeg aan je vingers of de taartrol blijft kleven. Voortaan niet meer, dankzij een paar eenvoudige trucjes.

Natuurlijk kan je bloem strooien op de plek waar het deeg aan vastkleeft: je vingers of de taartrol, en dat helpt wel even, maar als het teveel wordt, evolueert het al snel naar een onbeheersbare troep en dat willen we niet in de keuken.

Wat moet je dan doen?

Probeer volgende truc als het deeg voor de pizza bijvoorbeeld aan je taartrol blijft kleven: gebruik, een ijskoud gekoelde fles, bijvoorbeeld een fles water. Wel in glas, niet in plastic. Je kan ook een wijnfles gebruiken, bijvoorbeeld een fles witte wijn die goed gekoeld staat. Het deeg kleeft gegarandeerd niet meer aan de taartrol, of liever in dit geval de vervanger, namelijk de ijskoude fles.

En je vingers dan? Het probleem met zelfgemaakte deegwaren is dat de handen vol kleverige massa blijven hangen. Toch is dit probleem heel eenvoudig op te lossen. Niet met het steeds meer strooien van bloem of meel, niet door je vingers telkens weer te “bepoederen” met bloem, maar vooraleer je met het rollen van de deegmassa begint, moet je de handen eerst flink inwrijven met olie. Door de olie wordt verhinderd dat het deeg aan de vingers blijft kleven. Een eenvoudig trucje dat wonderen doet en je het hele bakplezier zal terugschenken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer