Wil je brood langer vers houden?

Lekker vers brood, dat is het ideaalbeeld van een geslaagde ochtend. Daarom gaan de meeste mensen elke ochtend naar de bakker. Een warme bakker welteverstaan, want de meeste warenhuizen verkopen tegenwoordig ook brood dat door industriële bakkerijen wordt gebakken. Daar zitten natuurlijk zogenaamde verbeteraars, zachthouders, smaakaccenten, zelfs kleurstoffen en gekaramelliseerde additieven bij om het brood een authentieker, een natuurlijker, of een gezonder uitzicht te geven zonder dat het daarbij zo hoeft te zijn.

Wat is er dan beter? Brood van de warme bakker die elke dag vers authentiek brood bakt, of nog beter: brood dat je zelf hebt gebakken. Dat weet je tenminste wat er in zit. Je kan echt biologisch graan gebruiken, natuurlijke gisten, of zelf je zuurdesem maken. Het is zelf mogelijk om lekker brood zonder gist te bakken, maar met natriumbicarbonaat. Je kan volkoren kiezen, of zelf andere en meerdere granen toevoegen. Want niets gaat boven lekker zelfgebakken brood.

Brood blijft inderdaad langer vers als je het op de juiste wijze bewaart.

De kunst is om het brood lang vers te houden en te bewaren. Dat doe je niet door het brood open en bloot op de keukentafel te laten liggen en zeker niet in de zon of bij de verwarming.

Sommigen bewaren het brood in de koelkast in de hoop dat het daar langer vers blijft. Dat is een fout idee, want op een temperatuur van om en bij de vijf graden (koelkasttemperatuur) verliest het zetmeel in het brood veel vocht en wordt dus eigenlijk rapper oud. Dat verandert wel als je een belegd broodje hebt met kaas, groenten of vleesbeleg. Dan mag het wel in de koelkast.

Waar bewaar je het brood dan best?

Brood blijft het langst vers en broodjes blijven langst krokant als je ze in een plastic zak bewaart op een droge koele plaats, niet in de koelkast, wel uit de zon uiteraard.

Hou je daarentegen van een knapperige korst aan je boterham, dan kan je het brood best in een papieren zak en in een broodtrommel bewaren.

En wil je het brood nog wat langer vers bewaren, dan krijg je hier een gouden tip: Leg in de broodtrommel gewoon een geschilde rauwe aardappel naast het brood of de broodjes. Je zal ervan versteld staan hoe lang het brood zijn versheid zal bewaren.

Maar natuurlijk hoef je oudbakken brood niet weg te gooien. Je kan het in een ovenschotel gebruiken, als bodem voor een kaasschotel, voor een groentengratiné, of gebruiken voor het bereiden van vleesbrood. Ook kan je eerst een gesneden boterham in de oven of de broodrooster nog krokanter maken en nadien in kleine partjes snijden om ze dan te bakken en aan soep toe te voegen.

En dan de ultieme vraag: mag je brood invriezen? Ja, dat mag. Bij voorkeur in een plastic zak. Maar bewaar een ingevroren brood toch niet langer dan een drie- tot viertal weken in de diepvriezer en vries het nooit opnieuw in nadat het werd ontdooid.

Maar je kan maar best genieten van vers brood en het op de juiste wijze bewaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer