Wil je brood langer vers houden?

Lekker vers brood, dat is het ideaalbeeld van een geslaagde ochtend. Daarom gaan de meeste mensen elke ochtend naar de bakker. Een warme bakker welteverstaan, want de meeste warenhuizen verkopen tegenwoordig ook brood dat door industriële bakkerijen wordt gebakken. Daar zitten natuurlijk zogenaamde verbeteraars, zachthouders, smaakaccenten, zelfs kleurstoffen en gekaramelliseerde additieven bij om het brood een authentieker, een natuurlijker, of een gezonder uitzicht te geven zonder dat het daarbij zo hoeft te zijn.

Wat is er dan beter? Brood van de warme bakker die elke dag vers authentiek brood bakt, of nog beter: brood dat je zelf hebt gebakken. Dat weet je tenminste wat er in zit. Je kan echt biologisch graan gebruiken, natuurlijke gisten, of zelf je zuurdesem maken. Het is zelf mogelijk om lekker brood zonder gist te bakken, maar met natriumbicarbonaat. Je kan volkoren kiezen, of zelf andere en meerdere granen toevoegen. Want niets gaat boven lekker zelfgebakken brood.

Brood blijft inderdaad langer vers als je het op de juiste wijze bewaart.

De kunst is om het brood lang vers te houden en te bewaren. Dat doe je niet door het brood open en bloot op de keukentafel te laten liggen en zeker niet in de zon of bij de verwarming.

Sommigen bewaren het brood in de koelkast in de hoop dat het daar langer vers blijft. Dat is een fout idee, want op een temperatuur van om en bij de vijf graden (koelkasttemperatuur) verliest het zetmeel in het brood veel vocht en wordt dus eigenlijk rapper oud. Dat verandert wel als je een belegd broodje hebt met kaas, groenten of vleesbeleg. Dan mag het wel in de koelkast.

Waar bewaar je het brood dan best?

Brood blijft het langst vers en broodjes blijven langst krokant als je ze in een plastic zak bewaart op een droge koele plaats, niet in de koelkast, wel uit de zon uiteraard.

Hou je daarentegen van een knapperige korst aan je boterham, dan kan je het brood best in een papieren zak en in een broodtrommel bewaren.

En wil je het brood nog wat langer vers bewaren, dan krijg je hier een gouden tip: Leg in de broodtrommel gewoon een geschilde rauwe aardappel naast het brood of de broodjes. Je zal ervan versteld staan hoe lang het brood zijn versheid zal bewaren.

Maar natuurlijk hoef je oudbakken brood niet weg te gooien. Je kan het in een ovenschotel gebruiken, als bodem voor een kaasschotel, voor een groentengratiné, of gebruiken voor het bereiden van vleesbrood. Ook kan je eerst een gesneden boterham in de oven of de broodrooster nog krokanter maken en nadien in kleine partjes snijden om ze dan te bakken en aan soep toe te voegen.

En dan de ultieme vraag: mag je brood invriezen? Ja, dat mag. Bij voorkeur in een plastic zak. Maar bewaar een ingevroren brood toch niet langer dan een drie- tot viertal weken in de diepvriezer en vries het nooit opnieuw in nadat het werd ontdooid.

Maar je kan maar best genieten van vers brood en het op de juiste wijze bewaren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer