sep 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Burn-out of depressief na de vakantie: Hoe kan je de stress bannen?

De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer geopend en de meeste mensen keren terug naar hun werk. Het begin van een nieuw werkjaar. De vakantie moet energie toveren in je werkschema, het schoolprogramma, om er weer een heel jaar tegenaan te kunnen gaan. Dat zou het tenminste moeten zijn. Gelukkig moeten we meestal geen volledig jaar wachten op de volgende vakantie of verlof, want er is ook de herfstvakantie, de kerstvakantie, de krokusvakantie enzovoort, plus reken daarbij de verlengde weekends als de feestdagen ons een plezier willen doen door vlak voor of onmiddellijk na het weekend te vallen. Maar moeten we onze energie halen door enkel uit te kijken naar de volgende vrije dagen of weekends? Dat zou een slecht signaal kunnen zijn!

Want de energie die tijdens de vakantie is opgebouwd, is voor velen jammer genoeg snel opgebruikt. De herinnering aan de vakantie, het zorgeloos leven, een andere omgeving, meer beweging en evolueren in de natuur, interessante bezigheden hebben en meer contact met de kinderen, je partner, vrienden, maken dat het verschil met de werkomgeving aanleiding geeft tot burn-out en zelfs depressie. De oorzaak is stress.

Burn-out, depressieve gevoelens na de vakantie? Dat komt veel voor. Borstel de stress uit je kleren met een aangepast programma en wat hulp van de natuur.

Er wordt weer roofbouw gepleegd op het organisme, we zitten weer de hele tijd, er wordt ongezonder gegeten en de haastige hap die we naar binnen werken, is er meer op gericht om de honger te stillen dan om voeding te geven aan de lichaamscellen.

Er wordt gerookt, alcohol gebruikt en te veel koffie gedronken. Gevolg: het lichaam begint te protesteren. De cortisolniveaus stijgen vanwege de stress, de pancreas draait op volle toeren en het bloedsuikergehalte neemt toe, er circuleert weer adrenaline, de hippocampus kan het niet meer aan, er komt nog meer cortisol vrij, het stresshormoon, en er is grote kans op slapeloosheid, burn-out, depressie, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid, en uiteindelijk worden we ook vatbaarder voor ziekten, want de weerstand gaat achteruit.

Doordat de algemene immuniteit achteruitgaat, komen er ook meer ontstekingen voor in het lichaam. Dat kunnen laaggradige ontstekingen zijn die niet meteen of zelfs helemaal niet opgemerkt worden, zoals ontstekingen van de bloedvaten, waardoor op termijn een gevaarlijke toestand wordt geschapen die aanleiding kan geven tot cardiovasculaire problemen. Bij elke depressie en toestand van burn-out moet rekening worden gehouden met onopgemerkte ontstekingen. De serotonineniveaus verlagen en men voelt zich onbehaaglijk, niet prettig… was het maar weer vakantie.

Dergelijke signalen mogen niet verwaarloosd worden en er moet meteen doelgericht worden ingegrepen. Hoe?

 • Een van de eerste voorwaarden is het aanvaarden van de toestand. Je moet nu eenmaal aan het werk, de vakantie duurt niet eeuwig.
 • Stel doelen, maar ook grenzen. Je kan niet al het werk van de wereld verzetten op één dag.
 • Spreek af met collega’s vrienden, de kinderen, je baas, maar doe dat op een vriendelijke, maar duidelijke manier. Zeg wat je aankan en wat niet tot je mogelijkheden behoort.
 • Bouw elke dag me-time in, een moment van reflexie en van rust.
 • Praat ook elke dag met je partner, met goede vrienden, met collega’s die je kan vertrouwen en bespreek je problemen en je verwachtingen.
 • Zorg voor voldoende slaap, want dat is essentieel om het organisme en vooral het zenuwstelsel te herstellen. De hippocampus raakt in de war door te weinig slaap en daardoor komen meer burn-out, concentratiestoornissen, stress, agressie enzovoort voor. Dat is ook absoluut van belang voor kinderen en jongeren die studeren.
 • Zorg voor regelmaat in je leven en dat van je huisgenoten. Niets is stresserender dan een chaotisch programma, dat er eigenlijk geen is. Dat is rondlopen zoals een kip zonder kop.
 • Eet op geregelde tijdstippen en maak het eten zelf klaar, dan weet je tenminste wat erin zit. Vitamines, mineralen, vezels, langzame koolhydraten, gezonde vetten, het heeft allemaal zijn belang. Junkfood is geen voedsel. Kant-en-klaar-schotels zijn riskant, want ze zijn meestal met tweederangs producten en goedkoop samengesteld, bevatten te veel zout, bewaarmiddelen, kleurstoffen en ersatz producten.
 • Maak al plannen voor de volgende uitstap of vakantie en laat alle leden van het gezin daarin mee denken, plannen, fantaseren en mee beslissen.
 • Is er een probleem, praat het uit, zo snel mogelijk.
 • En dan heel belangrijk: beweeg, beweeg, beweeg! Een zittend leven leidt tot problemen zoals burn-out, stress, depressie, obesitas, diabetes, zelfs tot vroegtijdige dood. Wie te weinig beweegt heeft meer last van ontstekingsprocessen in het lichaam: vaak ongemerkt, maar ze zijn er en beschadigen je gezondheid. Overgewicht is een rechtstreeks gevolg van te weinig beweging en een onaangepast dieet.
 • Maak elke dag plaats voor een klein beetje vakantie. Zit een kwartiertje samen met je huisgenoten, praat over de dag, laat iedereen zijn gevoelens uiten, denk na over wat essentieel is, biedt de andere hulp aan, vertrouwen, een schouder, waar nodig is.

Op die manier wordt de periode na de vakantie niet gevuld met leegte, zal je de werktijd niet als een gemiste kans beschouwen en wordt je gezondheid weer opgebouwd of bestendigd.

En heb je een beetje hulp nodig om de eerste moeilijke dagen van het schooljaar of de werktijd door te maken, wel de natuur kan je die verschaffen zonder enig risico.

Een tip: Passibell van Fytobell en je kan de stress weer uit je kleren kloppen en burn-out en depressie afwenden.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2899-953.

Of je kan Passibell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer