sep 29, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wat zijn de feel-good-geheimen om gelukkiger en energieker te worden?

Niet altijd en overal is het rozengeur en maneschijn, integendeel zelfs. Tel ze op de vingers van je twee handen hoeveel dagen per jaar dat je je echt in topvorm en prima voelt, dat er niets tegenzit, dat je in staat bent om bergen te verzetten en dat niets of niemand je kan hinderen. Hoeveel dagen per jaar ben je volmaakt gelukkig en zou je willen dat alles altijd zo zou blijven?

We zitten hier op onze wereldbol in vaak trieste omstandigheden en de wens is weliswaar de vader van de gedachte, maar die wensen komen zelden uit.

Wat betekent dat? Dat de volmaaktheid niet van deze wereld is. Er hapert altijd wat: of je hebt slecht geslapen, of je hebt te weinig geslapen, of je hebt pijn aan het haar, of je haar valt uit, of je nagels breken, of je kinderen zijn te luidruchtig, of je vriendin of je vrouw is met het verkeerde been uit bed gestapt, of je man is humeurig, of je kinderen zeuren omdat ze naar school moeten gaan, of ze zeuren omdat ze een mondmasker moeten opzetten, of je hebt geen zin om op te staan en de hele dagelijkse sleur weer te moeten herbeginnen. Wat een leven!

Natuurlijk kan je gelukkiger worden, ondanks de tegenslagen en ondanks het feit dat volmaaktheid niet van deze wereld is. Maar je kan beslist invloed hebben op de feel-good momenten door het lichaam te geven wat het nodig heeft om perfect te functioneren en de geest tot rust te brengen.

En toch zou de dag leuk kunnen zijn, zou je willen dat alles zo blijft, dat de eeuwigheid aan je voeten ligt. Maar in werkelijkheid ligt het toch wat ingewikkelder. Hoewel het perfect mogelijk is die sleur, de negatieve spiraal, die zeurende gedachten over dat niets nog goed zit in de wereld en je leven, om te buigen en er van te maken wat er van te maken is.

Uiteraard moet het meezitten met je gezondheid. De genen die je hebt gekregen, kan je niet veranderen, maar wel verhinderen dat ze bepalend zullen zijn voor je leven en je feel-good-momenten permanent zouden afblokken.

Gedachten zijn krachten en daar begint het mee. We weten allemaal dat we hier geen tweehonderd jaar kunnen leven, maar we kunnen er wel naar streven de tijd die ons is gegund zo gezond en zo gelukkig mogelijk door te brengen. Er mag niet uit het oog worden verloren dat ondanks de minder goede genen, het leven toch gezonder en veel prettiger kan worden gemaakt. Dat doe je door vaste en goede rituelen in te bouwen die de levenskracht versterken en de feel-good-momenten vergroten en vermeerderen.

Dat betekent om te beginnen gezond voedsel. Als je auto minder goede of onzuivere brandstof krijgt, of brandstof die niet voor je motor geschikt is, dan sputtert die ook of valt zelfs stil. We staan er nochtans te weinig bij stil dat dit ook zo voor onze cellen het geval is. Als je onvolwaardig voedsel aan de cellen geeft, als de opname sputtert, als het bacterieleven dat er verantwoordelijk voor is verkeerd zit, de darmflora ziek is, verwacht dan niet dat het lichaam er wel bij vaart, dat je je goed kan voelen en naar behoren kan presteren. Onmogelijk!

Daar begint het mee. Goed voedsel, volwaardige kost, voldoende vitamines, mineralen, antioxidanten, om de cellen van het lichaam te plezieren en de energiecentrales zuiver en op volle kracht te laten werken. En net zoals de motor van ons voertuig moet je zo weinig mogelijk onzuiverheden in de brandstof laten. Dat betekent: geen tabak, geen alcohol (zelfs geen kleine hoeveelheden), geen geraffineerde suiker, geen geraffineerde granen zoals wit brood en witte pasta’s, geen bewerkt voedsel, geen junkfood, geen frisdranken, geen fantasiekost die de smaak wel streelt, maar het lichaam niet heelt, geen schadelijke genotsmiddelen, uiteraard geen drugs. Wel fruit en groenten vanwege de terpenen, antioxidanten, polyfenolen, vitamines, mineralen, oligo-elementen, salvestrolen enz. Een motor kan niet draaien op water, daar moeten stoffen in zitten die de vonk in de cilinders doet ontbranden. Hetzelfde met ons voedsel.

Maar er is nog meer. Er moet niet enkel brandstof zijn, er moet ook een vonk of druk zijn. Als je in je bed blijft liggen, niet beweegt, niets onderneemt, dan ga je ook niet vooruit, net als een voertuig waarbij de contactsleutel niet wordt omgedraaid. Je hoeft niet als een veer uit bed te springen, maar begin toch met wat ontwaakoefeningen. Rek en strek je zodat de spieren tot leven komen. Benen uitstrekken, armen wijd spreiden en uitstrekken, rug krommen en dan luchtfietsen in bed, benen heffen en strekken, armen zwaaien en dan de klassieke ochtenddouche waarbij je eindigt met koud water. Dat geeft echt een kick en je bloedsomloop krijgt een zweepslag. Als bij toverslag kan je er weer tegenaan, de endorfines gieren door je aderen. Daardoor krijgen de hersenen ook een betere bloedtoevoer en dat is essentieel om je goed te voelen en te kunnen presteren. Als je kunt, maak ook een ochtendwandeling. Daardoor voel je je fitter en frisser en na drie weken zijn de negatieve gedachten weg, je voelt je herboren.

Nadien een lekker en volwaardig ontbijt met fruit, volkoren, een eitje, en daarna gezellig een lekker kopje thee of een heerlijk espresso-tje. Je dag is goed begonnen. Bovendien is de koffie of de thee een uitstekende antioxidant, verhoogt de spierkracht en verbetert de zuurstofvoorziening naar de spieren, het verhoogt ook de flexibiliteit.

En na de inspanning, de ontspanning. Wil je een relaxed dag, ontspannen spieren, voeg dan een klein koffielepeltje vitamine C-poeder aan een glas water toe dat je opdrinkt bij het opstaan. Het zal de darmactiviteit verbeteren, maar ook de spieren helpen ontspannen en je een frisser en monter en ontspannen gevoel geven. Ook je huid zal er door verbeteren en een gezonde look uitstralen.

En dan de zenuwen, de stress, de spanningen, de onzekerheden van de coronatijd en het werk, de kinderen, de toekomst… je kan de muren niet doen achteruit gaan, maar wel de negatieve gedachten ombuigen en dat kan worden opgelost door dagelijks te bewegen, een wandeling te maken, waardoor de dopamine en endorfineniveaus zullen stijgen. Het feel-good-moment is aangebroken.

Natuurlijk kan je dat ondersteunen op een volkomen natuurlijke manier: Passiflora, Valeriana, Humulus en Ballota nigra en je voelt je de koning te rijk en kunt weer bergen verzetten.

Een tip: gelukkig is er een perfect kant-en-klaar preparaat dat ideaal voor jou op volkomen natuurlijke wijze is samengesteld, met voormelde planten: Passibell van Fytobell.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Je kan Passibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Op die maner kan je dag niet meer stuk, zullen de goede dagen niet meer op twee handen te tellen zijn, maar kom je met tien handen niet meer toe.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer