okt 6, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Noten en kastanjes supergezonde snoepjes

Hoe herken je de goede van de slechte?

Noten zijn gezond. Kastanjes ook. Noten zijn namelijk goed voor hart en bloedvaten en ideaal voor mensen met een te hoge bloeddruk en te hoge cholesterolwaarden, want noten bevatten Omega-3 vetzuren, dat zijn de goede vetzuren die je ook aantreft in vette vis zoals makreel, haring, sardientjes, zalm. Die Omega-3 vetzuren helpen er voor te zorgen dat je bloedvaten elastisch blijven en dat propvorming wordt voorkomen, waardoor je minder gevaar loopt op beroerte en hartinfarct, de killer nummer één in de geïndustrialiseerde landen.

Wat dat betreft kun je gerust stellen dat noten helpen om langer en gezonder te leven. Ze verlagen trouwens niet enkel het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op kanker en beschermen tegen ontstekingen.

Noten en kastanjes zijn een heerlijk geschenk van de natuur en een wonder van de schepping. Ze bevatten eiwitten, vezels, vitamines en antioxidanten die perfect zijn voor hart- en bloedvaten, voor het microbioom, om hartinfarct en beroerte te voorkomen en kanker te helpen vermijden. Je kan ze ook lang bewaren, maar je moet wel de goede exemplaren van de slechte onderscheiden.

Daarom zijn noten een uitstekend tussendoortje. In tegenstelling tot gebak en snoep bevatten ze geen lege calorieën, maar daarentegen gezonde antioxidanten en perfecte vetzuren. Daardoor is het ook een ideaal “snoepje” om te helpen in een vermageringsdieet. Vetten helpen namelijk bij het verbranden van koolhydraten. In tegenstelling tot vroegere beweringen zijn het niet de vetten die doen verdikken, maar wel de koolhydraten, vooral de geraffineerde zoals in suiker en witte granen.

Niet enkel hart- en bloedvaten worden beschermd door de gezonde stoffen in noten, ook de luchtwegen profiteren ervan. Ze helpen ook bij de preventie van diabetes door de suikerspiegel in het bloed stabiel te houden, waardoor minder insulinepieken voorkomen. Alle noten zijn gezond, maar er moet wel wat voorbehoud gemaakt worden voor pinda’s, want eigenlijk zijn dat geen noten, maar ze behoren tot de peulvruchten. Bovendien zijn ze vaak veel te zout en dus ongezond.

Noten zijn trouwens ook goed voor de cognitieve functies: beter studeren, een beter geheugen en ideaal voor de preventie van dementie en Alzheimer.

En mooi meegenomen: wie dagelijks een handjevol noten eet, leeft langer en blijft gezonder.

Ook kastanjes zijn gezond. Mensen die bang zijn van vet of spaarzaam moeten zijn met vet, zijn beter af met kastanjes, omdat ze minder vet bevatten dan noten. Ze zijn wel belangrijk voor de gezondheid vanwege het kaliumgehalte, de vitamine E, vitamines van de B-groep en zink. Dat laatste is in coronatijden mooi meegenomen, want zink heeft een beschermende invloed tegenover virale invasies.

Ze bevatten ook eiwitten en zijn interessant vanwege de vezels en dus gezond voor het microbioom.

Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen de tamme en de wilde kastanje. De wilde kastanje, ook wel galnoten genaamd, zijn niet geschikt voor consumptie. Ze zijn belastend voor de nieren, de lever en de darmen. Buikpijn is daarom niet uitgesloten.

Maar de tamme kastanje is wel gezond vanwege de vitamine B en zelfs vitamine C. Kastanjes bevorderen de elasticiteit van de bloedvaten, net zoals noten. En omdat er ook behoorlijk wat vezels in zitten, werken ze mee aan gezonde darmflora en dus aan een goede weerstand.

En het is herfst en dus is de tijd van noten en kastanjes, van gedroogd fruit weer aangebroken. Niet alleen gezond, maar ook lekker! Sommigen hebben notelaars in de tuin, of gaan kastanjes rapen in het park. Maar als je ze in massa van de bomen haalt, of van de grond kunt oprapen, hoe kan je dan de goede van de slechte onderscheiden? Je kan ze toch niet allemaal gaan open maken om ze op die wijze te bewaren?

Heel eenvoudig, met de waterproef. Neem een grote kom met koud water en gooi daar de noten en kastanjes in. Na een poosje zal je merken dat de slechte kastanjes en noten vanzelf komen boven drijven, terwijl de goede exemplaren naar de bodem zakken. Terzelfder tijd zijn de noten en kastanjes dan ook gespoeld. Maar je mag ze natuurlijk niet in het water laten liggen. Nadien goed schudden (bijvoorbeeld in een slazwierder) of afdrogen en op een droge plek bewaren om schimmelvorming te voorkomen.

Op die manier kun je de hele winter lang van gezonde producten genieten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer