nov 3, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

HARTINFARCT voorkomen met vitamines en de juiste vetzuren

Het blijft een probleem, ondanks alle waarschuwingen om meer te bewegen, gezonder te eten, stress te vermijden, bloeddruk te controleren en voldoende te slapen, niet te roken, alcohol te mijden en junkfood te schrappen: hart- en vaatziekten is samen met kanker, de killer nummer één. Een op vier landgenoten wordt vroeg of laat getroffen door een hartinfarct. Daarbij hebben we nog niet de problemen met de bloedsomloop gerekend.

Vrouwen lopen tegenwoordig evenveel gevaar als mannen, soms zelfs nog meer. Ze roken meer, combineren dat vaak met de anticonceptiepil en drinken evenzeer en gebruiken bovendien meer snoep, en frisdrank, dus gesuikerde producten. Daarenboven zijn de stress door de vaak dubbele taak, het gebruik van alcohol en emotionele problemen nog een bijkomende uitlokkende factor. De dubbele taak en nu zeker met corona er bovenop maakt dat ze minder tijd in de keuken doorbrengen, meer voedsel bestellen of wat er moet voor doorgaan, zich tevreden stellen met een snelle hap of junkfood en stress de leiding van hun leven overneemt. Nu ze in veel gevallen weer online van thuis moeten werken, verbetert het er niet op: nog meer stress nu de kinderen ook thuis zitten en zich vervelen, want vriendjes op bezoek krijgen is er niet meer bij. Bovendien hebben veel mensen te weinig vitamine C, E, te weinig vezels, slechte darmflora.

Een gezonde bloedsomloop garandeert een gezond en lang leven. Daar kunnen vitamines en de juiste vetzuren aan meehelpen.

Toch is er geen reden voor wanhoop. Je kan er wat aan doen, vooral nu je de oorzaken op een rijtje hebt. Maar er is meer, recent onderzoek heeft aangetoond dat er vitamines zijn die hartinfarct kunnen helpen voorkomen.

Iedereen weet dat geoxideerde cholesterol die zich neerzet als gevolg van mini-ontstekingen in de bloedvaten de grote boosdoener is die meehelpt aan het ontstaan van atherosclerose en daarna aanleiding geeft tot hartinfarct.

Je kan dat in belangrijke mate voorkomen door niet te roken, matig te zijn met het gebruik van alcohol of beter nog helemaal geen alcohol te gebruiken, en tenminste producten te kiezen die tannines en antioxidanten bevatten (druivensap, appelen met schil en al, thee), absoluut geen geraffineerde suiker te gebruiken, matig te zijn met zout, hoge bloeddruk te voorkomen, dierlijke vetten te beperken en niet te overdrijven met eiwitten. Daarentegen wel veel fruit en groenten en volkorenproducten in de plaats van geraffineerde spullen.

Eet niet te veel, maar zorg dat je van alles voldoende hebt. Gebruik onverzadigde vetten, die je meestal bij de plantaardige aantreft, maar kies producten met plantaardige oliën die niet gehard zijn, anders is het onverzadigd vet, kunstmatig verzadigd gemaakt, dus transvet en dat is levensgevaarlijk. Olijfolie is ideaal.

Vitamines en vetten kunnen helpen, want wat blijkt: dat er twee vitamines zijn en een vetzuur die helpen bij de bescherming tegen hartinfarct. Een daarvan is de vitamine A. Om die reden moet je dagelijks een rauwe wortel knabbelen. Doe dit als aperitief bij de belangrijkste maaltijd, ofwel op kantoor zelfs tussendoor. Provitamine A die in wortelen zit, beschermt niet alleen tegen kanker, ook tegen hart- en vaatziekten. Lust je geen wortelen, neem dan paprika’s. Vitamine A neutraliseert namelijk de vrije radicalen die de stofwisseling vergiftigen en aderverkalking in de hand werken.

Daarnaast is er ook de vitamine E. Die vind je vooral in tarwekiemen. Ze is de vitamine van de jeugd, stimuleert de geslachtshormonen en houdt de bloedsomloop elastisch en jong. Je kan tarwekiemen dagelijks gebruiken in de muesli bij het ontbijt. Het is nog lekker ook. Ook in eieren tref je vitamine E. Zo zie je dat eenvoudige dingen uit de natuur je kunnen helpen gezond oud te worden en… tegelijk jong te blijven.

En tenslotte is er nog de vitamine C. Die helpt bij de collageenvorming, beschermt de aderwand, maakt en houdt ze elastisch en voorkomt mini-ontstekingen waardoor de cholesterol moet neerslaan. Vitamine C is ook gunstig voor de huid.

En tenslotte zijn er de bekende Omega-3 vetzuren. Schrap bewerkt vlees en vervang het door vette vis: twee à driemaal per week zalm, haring, makreel, sardines zijn prima voor de bloedvaten, zowel van de hersenen als van het hart. Je kan dat ook gemakkelijk aanvullen met een goed supplement op basis van Omega-3 vetzuren.

Een tip: Visolie Omega-3 van Nutribell, dan ben je beter beschermd.

Je vindt Nutribell visolie in de apotheek meet CNK-bestelnummer: 2751- 485.

Of je kan Nutribell visoliecapsules ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier heb je al heel wat meer kansen om  lang gezond te blijven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer