nov 7, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe stop je spanningen en diarree bij psychische overdruk?

Heel wat klachten ontstaan door emoties, door opgekropte gevoelens, door frustraties, door angsten. Ze beletten een goede herstellende slaap, blokkeren de spijsvertering, veranderen de darmflora, belasten het hart en de bloedvaten en beheersen je leven en functioneren. Als die toestand te lang blijft duren, kunnen er levensgevaarlijke ziekten door ontstaan.

Een van de eerste tekenen dat er iets hapert aan het emotioneel leven is de reactie van de darmen. Iedereen heeft het wel al meegemaakt: in periodes van grote stress of angst ontstaat er diarree. Het is net alsof het lichaam zich van “ballast” wenst te ontdoen.

De meeste darmklachten vinden trouwens hun oorsprong in het emotionele gebied. Conflicten, ontevredenheid over de omgeving of het werk, financiële problemen, uitzichtloosheid van een toestand, angst over corona, het verlies van geliefden, enz… Er kunnen zoveel problemen zijn die aan de ziel van de mens knagen en hem uiteindelijk ziek maken. De darmen reageren gewoonlijk het eerst op psychische problemen. Ofwel is er diarree, ofwel is er verstopping. Herinner jij je nog die typische examendiarree toen je op school was? Of herinner jij je nog dat je op dat moment geen hap door je keel kon krijgen?

Stress, angst en psychische overdruk laten hun sporen na op de gezondheid: diarree, onzekerheid en zenuwachtigheid, stress, slapeloosheid, met alle gevolgen vandien. Daar kan je snel iets aan doen, maar ook preventief tewerk gaan: Passiflora en probiotische bacteriën zijn goede hulpmiddelen in deze tijden.

Ook op volwassen leeftijd zijn er patiënten wiens darmstelsel zeer heftig reageert op psychische conflicten of emotionele problemen. Ze kunnen geen afstand doen van hun emoties, leren niet genoeg relativeren en deze spanningstoestand wreekt zich op de darmen. Het is meteen duidelijk dat het verkeerd is om te proberen daarin verandering te brengen via medicijnen die de diarree stoppen. Dan doe je meer kwaad dan goed.

Je moet het zo zien dat er opgekropte emoties zijn die je via de ziel of het gemoed niet kan luchten. Je geraakt een aantal problemen en stressfactoren niet kwijt. Het gemoed blijft er mee zitten. Het lichaam opent veiligheidskleppen en maakt dat het toch iets kan evacueren. Dat uit zich in diarree. Op die wijze is diarree eigenlijk een compensatie van psychische overdruk. Het lichaam zuivert zich op een natuurlijke en fysieke manier van opgekropte negatieve gevoelens. Dat je die niet mag onderdrukken is duidelijk, anders druk je de spanningen psychisch weer naar binnen en wat er dan gebeurt is niets goeds.

Wat is dan wel beter? Stress afbouwen! Want stress veroorzaakt heel wat reacties in het lichaam. De bijnieren produceren meer cortisol, er wordt adrenaline vrijgezet in het lichaam, het lichaam bereidt zich voor op een “vluchtreactie” die eigenlijk niet nodig is. Angst heeft dezelfde uitwerking. Er treden veranderingen op in de spieren waarbij spanningen zich loslaten in de buikregio met diarree tot gevolg. De spijsvertering verloopt trager, het lichaam heeft de tijd niet om alles goed op te nemen en de darmbacteriën op een normale wijze hun werk te laten doen. De voeding verlaat onverteerd of slechts halfverteerd het lichaam en dit wordt bovendien in de hand gewerkt als de voeding onvriendelijk was voor de darmflora. Dat is bijvoorbeeld het geval met junkfood, vette geraffineerde kost. Er ontbreken vezels die vocht kunnen vasthouden. Dan is er slechts een kleine paniekreactie, een angstgevoel of een stresssituatie nodig om de spieren los te laten en het lichaam wil zich ontdoen van “last” en krijgt ongewilde “ontlasting”.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren: door spanning gaan de spieren verstijven, ook de peristaltiek “verstijft” dat is de spontane beweging van de darmen om de ontlasting te evacueren en je krijgt op die manier verstopping, een typisch verschijnsel bij langdurige stress. Ook hier speelt de voeding een grote rol: meer vezels, minder geraffineerde kost, meer water drinken, beter kauwen, meer fruit en groenten en minder suiker.

In dit geval is magnesium erg belangrijk omdat het de spierontspanning bevordert. Magnesium is belangrijk voor de botopbouw, samen met calcium, maar ook voor de spierontspanning. Een voorbeeld: als je last hebt van trillende spieren, of bibberende spiertjes bijvoorbeeld onder de oogleden, dan is er wellicht een tekort aan magnesium. Het is eveneens belangrijk voor het hart en genezing van verwondingen, maar het is even belangrijk voor de mentale gezondheid, voor de afbouw van stress en angst en voor een betere nachtrust.

Een belangrijke bron van magnesium is chocolade, maar dan wel zonder suiker en liefst volle chocolade. Ook spelt, eieren, volkoren, spinazie, bonen, alle groene bladgroenten, ui, gedroogde tomaten en noten, vooral Brazilnoten en amandelnoten. Je kan ze bij het ontbijt eten samen met fruit. Magnesium is spierontspannend en goed voor de geest, het ontspant.

Een goed hulpmiddel is Passiflora, een plant die rust verschaft en sereniteit brengt in de geest. Daardoor zullen heel wat functies in het organisme weer normaler verlopen.

Ook belangrijk is de darmflora goed te verzorgen en dat kan door uitgekozen probiotica; Hier kan de voeding eveneens veel betekenen: yoghurt, alle gefermenteerde groenten zoals zuurkool en dagelijks groenten en fruit eten omwille van de vezels die voeding zijn voor de goede bacteriën.

En natuurlijk moet je conflicten oplossen en angsten uitpraten.

Daarom:

  • Dagelijks bewegen in de natuur, dat ontspant en brengt de geest tot rust.
  • Een dagprogramma opstellen met een goede regelmaat: op tijd aan het werk, op tijd eten, ontspannen en op tijd naar bed.
  • Ontspan ’s avonds vooral vooraleer je naar bed gaat. Dat kan niet door computerwerk of een spannende thriller te bekijken, wel door rustgevende, aangename lectuur of meditatie.
  • Eet gezond, zo natuurlijk mogelijk en vermijd geraffineerde kost, tabak, alcohol en junkfood.
  • Praat, praat, praat en steun elkaar en zoek steun bij elkaar en in coronatijden is dat nu in het gezin.
  • En nu we in een lockdown zitten, is het een ideale gelegenheid om de essentie van het bijkomstige te scheiden: gezondheid is het allerbelangrijkste.
  • Zoek hulp in de natuur.

Een tip: Passibell van Fytobell, op basis van Passiflora om tot rust te komen dankzij een perfect natuurlijk preparaat.

En nog een tip: Digesbiose van Fytobell om miljarden goede bacteriën aan de darmflora te schenken. Op die manier komen de darmen tot rust, ook in deze stressvolle periode.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

En je vindt ook Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kan zowel Passibell als Digesbiose online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Op die manier zal de stress veel minder aan je gemoed en aan je gezondheid kunnen “peuteren”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer