feb 20, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Dromen: erg belangrijk voor een goede nachtrust

Veel mensen beleven slapeloze nachten. De corona-angst, de dreiging van werkloosheid, de slechte cijfers voor zelfstandigen, de onzekerheid over de toekomst, de rare sprongen van de overheid, de onduidelijkheid van de geneeskundige sector, het heeft er allemaal wel iets mee te maken, maar toch was België vroeger al de koploper in het voorschrijven en gebruiken van slaappillen. Geen goed teken, want een goede nachtrust is niet enkel een zegen, het is een noodzaak!

Niet kunnen inslapen en daardoor overdag doodop zijn… het is geen leven meer. Angst is een slecht wiegeliedje en daar moet je eerst wat aan doen. Spreek je angst en onzekerheid uit en vorm een band met je gezin waar je de dingen moet kunnen uitpraten. Dat is al een goed begin. Verder kan je er beslist wat aan doen door onze slaap-top-tien toe te passen.

De meeste slapelozen zijn zelf verantwoordelijk voor hun probleemslaap. Dat is tegelijk jammer, maar ook hoopvol, omdat ze er zelf wat kunnen aan veranderen en… snel zelfs. Na een dag of drie moet je al resultaat merken.

Slaap is heel belangrijk. Het lichaam herstelt zich van de vermoeidheden van de dag.

Slaappillen: geen goed idee

Wie het gewoon is elke avond slaaptabletten te slikken, kan natuurlijk geen mirakel verwachten en denken dat je op korte termijn kan wegdromen in de armen van Morpheus zonder ook maar één pilletje te slikken. Slaapmiddelen moeten samen met de arts worden afgebouwd, anders loop je gevaar. De gouden raad is dan ook: begin er nooit mee. Eén of een paar nachtjes slecht slapen, is echt geen probleem, het ondermijnt de gezondheid helemaal niet en is minder schadelijk dan voortdurend slaapmiddelen te slikken. Je kan beter een goed slaapritueel hanteren als volgt:

1 -Probeer elke avond op hetzelfde moment te gaan slapen. Regelmaat bevordert de slaapbereidheid. Wie elke dag op een ander uur in bed kruipt, krijgt een verstoord inslaappatroon. Dat is trouwens typisch voor mensen die in ploegen werken en ook nachtdienst doen.

2 -Vermijd hazenslaapjes overdag. Sommigen hebben de gewoonte na het eten ’s middags een dutje te doen. Dergelijke lieden hebben natuurlijk ’s avonds minder vaak.

3 -Rook niet en drink geen alcohol. Door alcohol is de slaap minder diep en valt de REM-slaap weg.

4 -Drink voor het slapengaan een kopje slaapverwekkende thee: oranjebloesem, valeriaan, hop. Of ook een kopje warme melk met honing.

5 -Maak elke avond een kleine wandeling. Zorg dat je buiten diep ademhaalt. Dat ontspant. Het contact met de natuur en de buitenlucht zal je bovendien tot rust brengen.

6 -Drink geen koffie, cola, zwarte thee of chocoladedrankjes na 16 uur. Gevoelige personen krijgen daardoor een verstoord slaapritme. Ze prikkelen het centrale zenuwstelsel.

7 -Bouw elke avond een ritueel in: bijvoorbeeld nog even de tuin in gaan, een stukje muziek beluisteren, een gedicht lezen, een gebedje prevelen, een gesprekje met je partner voeren.

8 -Vermijd discussies in de slaapkamer. Het bed dient niet om ruzie te maken, wel om te rusten en van elkaar te houden.

9 -Kijk in bed niet naar tv of lees niet in bed. Dat kan je beter in een zetel in de slaapkamer doen of nog beter in de living. Vermijd ook spannende uitzendingen net voor je naar bed gaat.

10 -Eet niet te laat ’s avonds. Honger kan de slaap beletten, maar een overvolle maag bezorgt je gegarandeerd een onrustige en gestoorde slaap.

Dromen zijn belangrijk!

Er bestaan belangrijke individuele verschillen inzake slaapbehoefte, slaapduur, het ideale ogenblik voor het begin van de slaap, de wijze van slapen en het dromen. Maar toch mag worden gezegd dat acht uur een mooi gemiddelde is, dat wie voldoende slaapt langer leeft en dat een middagdutje van een half uur uitstekend is voor het hart en hartinfarct helpt voorkomen.

Slaap is niet alleen nodig voor spieren en het herstel van de organen zoals lever, nieren, maag enz… Slaap is zelfs nog belangrijker voor de hersenen en het zenuwstelsel. Daarin spelen dromen een zeer belangrijke rol omdat ze komen tijdens de REM-fase, de periode van de snelle oogbewegingen. Tijdens de droomfase ontspant het lichaam volledig en raakt zijn spanningen en conflicten kwijt. Wie niet droomt, krijgt vroeg of laat de rekening gepresenteerd: het lichaam lijdt ernstige schade.

Het is dus van het grootste belang deze droomfase niet te hinderen. Dat gebeurt nochtans bijna altijd bij patiënten die hun toevlucht nemen tot slaappillen, een methode die ten zeerste af te raden is.

Het kan niet genoeg worden onderstreept: neem zo weinig mogelijk slaappillen, of liever, neem er geen. Het kan helemaal geen kwaad als u eens een nachtje doorwoelt. Niet kunnen slapen is geen drama, zolang men het lichaam niet gewoon heeft gemaakt aan het slikken van slaappillen. Blijf liggen, pieker niet, dan ontspan je toch. Door een liggende houding relaxeren de spieren toch en het lichaam doet geen inspanning. Wie denkt dat hij of zij geen oog heeft dicht gedaan die nacht, heeft het gewoonlijk verkeerd. Uit studies in slaaplaboratoria is gebleken dat deze patiënten toch met heel kleine episodes slapen, zonder het zelf te beseffen. Ze hebben dus toch nut van hun nachtrust. Ze zijn meer moe van het gepieker en de zorgen over hun zogenaamd gebrek aan slaap dan van hun wakker liggen zelf. Het zou totaal verkeerd zijn hiervoor slaappillen te zoeken.

Deze slaappillen leggen de droomfase lam, waardoor het lichaam een belangrijk element van de slaap mist. Slapeloosheid duurt in het begin amper een paar dagen. Even doorbijten en je bent weer aan het slapen als een roos.

Middagdutje voor het hart

Wie voldoende slaap heeft en elke nacht zijn rust respecteert leeft ook langer. Het kan zeker geen kwaad om vanaf een zekere leeftijd ook ’s middags een dutje van een half uurtje in te lassen, een hazenslaapje. Daardoor ontstaat hormonaal voordeel waarbij het bloed minder neiging heeft tot “klonteren”.

Daardoor zal het middagdutje helpen om hartinfarct te voorkomen. Tijdens dit hazenslaapje vermindert ook de lichaamstemperatuur, en dat is goed want het blijkt dat hartinfarcten precies na vijf uur ’s morgens meer voorkomen, omdat de lichaamstemperatuur dan weer verhoogt.

Het blijft uiteraard belangrijk om overdag voldoende te bewegen, niet te roken en gezond te eten.

En als je toch een hulpje nodig hebt, zoek het dan liever in de natuur: Escholtzia, Passiflora, Valeriana.

Een tip: Escholcin van Fytobell.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo slaap je beslist weer als een roos.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer