mrt 27, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Per dag stroomt 2000 liter bloed door de nieren. Hoe hou je ze in conditie?

We staan er eigenlijk nauwelijks bij stil, hoe perfect ons organisme gemaakt is. Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen dat constant oude cellen afbreekt en nieuwe in de plaats maakt. Daarvoor gebruikt het lichaam de bouwstoffen en de energie die door het voedsel worden geleverd. Het is logisch dat als er herstellingen worden uitgevoerd, oude cellen worden afgebroken, er ook afvalstoffen ontstaan. Een gedeelte daarvan wordt via de huid, de longen en de darm afgevoerd, maar er rest een hele klus te doen door de belangrijkste filters in het lichaam: de nieren.

Samen met de urinewegen zijn ze ook de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. Ze halen de onzuiverheden uit het bloed en zorgen er voor dat het gezuiverde bloed weer in de bloedbaan terecht komt. Maar via dit ingewikkelde systeem van filters, urinebuis, blaas en urineleiders ondergaat het lichaam ook grote invloed van de uitscheidingsorganen. Ook de bloeddruk, de omzetting van vitamine tot een stof die de kalkabsorptie in het lichaam stimuleert, tot het aanmaken van rode bloedlichaampjes, wordt voor een groot deel gedirigeerd door de nieren. Deze twee boonvormige organen zijn dus meer dan alleen maar waterfilters die maken dat de vitale stoffen gescheiden worden van de urine. Ze dragen wel degelijk bij tot onze gezondheid. En wie niet meer het geluk heeft over gezonde nieren te beschikken weet hoe ellendig een mens zich kan voelen. Dialysepatiënten zouden er alles voor geven om weer over gezonde nieren te kunnen beschikken. Het is dus erg belangrijk er alles aan te doen opdat onze nieren optimaal zouden functioneren en als ze ziek zijn ze zo spoedig mogelijk weer in optimale conditie te krijgen.

De nieren hebben een gigantische rol in het organisme. Ze dienen niet enkel om de waterhuishouding op peil te houden.

Harde werkers

Voortdurend moeten in het lichaam stoffen worden verwijderd. De longen nemen bijvoorbeeld de uitscheiding van kooldioxide voor hun rekening, terwijl de nieren en de urinewegen waarmee ze verbonden zijn de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam zijn. De nieren bestaan uit miljoenen filtereenheden die onzuiverheden uit het bloed halen waarna ze de gereinigde bloedvloeistof weer in de bloedbaan brengen.

Naast het filteren van het bloed scheiden ze ook renine af die er voor zorgt dat een juiste water- en zouthuishouding op peil blijft. Daardoor blijven ook bloedvolume en bloeddruk op peil. Door de nieren wordt ook erythropoëtine afgescheiden, een stof die het beenmerg prikkelt tot het aanmaken van rode bloedlichaampjes.

Tenslotte zorgen de nieren er ook voor dat uit de vitamine D (die via de huid uit zonlicht wordt gecapteerd) een stof wordt gemaakt die het lichaam aanspoort tot het opnemen van calcium uit het voedsel.

Nieren van volwassenen zijn ongeveer 10 tot 12 centimeter lang en 5 tot 7 centimeter breed. Aan de buitenkant is er bindweefsel, terwijl de nieren zelf ingebed zijn in vetweefsel, om ze min of meer op hun plaats te houden. Doordat ze enkel in vet liggen, zijn ze ook beweeglijk. Bij heftig sporten kunnen ze dus mee bewegen. Gevaarlijke sporten, zoals motorcross kunnen derhalve gevaarlijk worden voor de nieren, omdat bloedvaten gekneld kunnen geraken.

Aan de bovenkant zitten twee belangrijke klieren, de bijnieren, die hormonen produceren.

Het bloed dat door de nieren moet worden gezuiverd, bereikt de nieren via twee nierslagaders, nadien via drie kleinere slagaders en tenslotte via de haarvaatjes. In de haarvaatjes begint eigenlijk al het zuiveringsproces. Slechts een gedeelte van het bloed kan hier passeren. Bloedcellen en eiwitmoleculen zijn te groot om de vaatwand te passeren, zodat ze in de bloedcirculatie blijven. De vloeistof die de vaatwand wel passeert wordt voorurine genoemd. Per dag stroomt ongeveer 2000 liter bloed door de nieren: 1,38 liter per minuut. In die voor-urine zitten erg belangrijke stoffen: glucose, aminozuren, calcium en water.

Van die 180 liter voor-urine wordt er ongeveer 99 percent teruggewonnen. Nadien zorgen de ureters of urineleiders voor het transport van de urine naar de blaas. Die zijn bij volwassenen ongeveer 30 cm lang. Door een knijpende beweging die ongeveer om de drie minuten plaats vindt, wordt een hoeveelheid urine naar de blaas gestuwd. Kleppen belemmeren het terugvloeien van urine vanuit de blaas in de ureters.

Hoe werkt de blaas?

De blaas is een soort zak waarvan de wand is opgebouwd uit drie lagen. In de buitenste laag zitten veel bloedvaten. Die voorzien de middelste laag, de eigenlijke blaasspier van bloed, terwijl de binnenste laag bindweefsel is dat bekleed is met het blaasslijmvlies, een erg dikke laag als de blaas leeg is. Zet de blaas uit naarmate ze is gevuld, dan zullen de lagen oprekken en zal het slijmvlies dan ook dunner worden. Daardoor blijft de blaas ook waterdicht. Als ze helemaal gevuld is, kan de blaas tot boven de navel komen.

De nieren werken constant, zodat de rol van de blaas als opvangreservoir erg belangrijk is. Al naargelang de leeftijd, heeft de blaas een inhoud van 200 tot 900 ml. Als de blaas nog maar 400 ml bevat zal een volwassene al aandrang tot urineren krijgen.

Rekmeters in de blaas die via het zenuwstelsel het ruggenmerg en de grote hersenen bereiken, geven aan wanneer de blaas is gevuld. De patiënt voelt aandrang tot urineren. Men kan de urinelozing bewust laten plaats vinden of nog uitstellen. Kringspieren die de urineblaas van boven naar beneden samenknijpen zorgen voor de lediging. Vanaf het tweede levensjaar krijgt het kind langzamerhand controle over die kringspieren en leert het droog te worden. De lengte van de urinebuis bij mannen is ongeveer 20 cm, bij vrouwen amper 4 cm. Bij de man loopt die urinebuis rond de prostaat, die bij zaadlozing voor een vloeistof zorgt, waardoor het zaad ook buiten het lichaam nog een tijd in leven kan blijven.

Hormonen die door de bijnieren worden geproduceerd zorgen voor een terugwinnen van natrium uit de urine. Bij dat proces is veel water nodig. Vandaar dat het van belang is dat de patiënt voldoende drinkt. Terugwinnen van natrium gaat gepaard met terugwinnen van water, mogelijk gemaakt door de osmotische druk van het bloed. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan wordt er veel vocht uit de voorurine teruggewonnen, doordat er meer hormonen worden geproduceerd. Is er voldoende vocht in het lichaam, dan worden er door de endocriene klieren minder hormonen uitgescheiden. De bloeddruk zorgt voor een osmotische druk waardoor de vochten door de filterwand heen wordt geperst, behalve bloedcellen en eiwitten, want deze moleculen zijn te groot. Een juiste bloeddruk is dus van belang.

Je kan de nieren een steuntje geven dankzij de gezonde kracht van de natuur.
Orthoren is een uitstekend middel van Fytobell om de nieren in conditie te houden.

Je vindt Orthoren van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-946.

Of je kan Orthoren ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer