apr 4, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Hoofdpijn, duizelig? Misschien ben je allergisch aan formaldehyde

De research neemt in alle domeinen toe en alle facetten van onze leefwereld worden bij het onderzoek betrokken. Zo kwam men in de universiteit van Southampton tot de conclusie dat allergie vooral een elektrisch verschijnsel was, dat als het lang genoeg duurde uiteindelijk verschillende serologische en zelfs anatomische veranderingen bij de patiënt kan veroorzaken.

Sommigen geven daarom de patiënt de raad om in geval van overgevoeligheid, een „aarding” toe te passen. Hiervoor moet men per dag ongeveer één uur in een stoel blootsvoets in het gazon gaan zitten. Dauwtrappen volgens Kneipp is ook een beproefde methode. Hiervoor gaat men ’s morgens blootsvoets in het bedauwde gras, of in de vers gevallen sneeuw trappelen. ’s Avonds hetzelfde ritueel! Kunststoffen kleding moet worden vermeden. Dus geen nylonkousen of panty’s, geen rubberen zolen op de schoenen. Ook moeten deze patiënten geregeld (driemaal per dag) douchen. Blootsvoets rondlopen in huis is ideaal en als men kan moet men ook blootsvoets op het strand lopen, liefst in de vloedlijn.

Formaldehyde is niet meer weg te denken uit de woningen en kantoren. Dat kan irritatie, overgevoeligheid, prikkeling, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Regelmatig verluchten is erg belangrijk, evenals de darmflora verzorgen.

Elektromagnetische veranderingen

Mensen die allergisch op een bepaalde stof reageren voelen zich allerminst prima. Ze reageren anders in een bepaalde omgeving dan mensen die daar helemaal geen last van hebben. Sommige wetenschappers verklaren dat door te verwijzen naar een verandering in het elektromagnetisch veld van het lichaam veroorzaakt door de stoffen die de overgevoeligheid veroorzaken. Volgens Dr. Kenyon kan op die manier het lichaam een schadelijke stof in de buurt waarnemen en daarop een antwoord geven via een verandering in de elektrische reacties. Dat kan verregaande consequenties hebben, want is een orgaan niet gezond, dan is het niet in staat een normale energievoorraad in stand te houden. Vandaar trouwens de gewijzigde situatie van de elektromagnetische waarde van een orgaan. Sommigen verklaren dat eveneens door te verwijzen naar acupunctuur en de meridianen. Met een juiste interpretatie van het probleem en door toepassing van naalden op de juiste meridiaan, kunnen op die manier correcties worden uitgevoerd.

Een gelijklopende mogelijke verklaring is ook dat kruiden en extracten van planten eveneens een elektromagnetische waarde hebben die op gelijkaardige manier een correctie op de overgevoeligheidsreacties kunnen realiseren.

We weten dus lang nog niet alles, wel integendeel.

Dit tekort aan energie veroorzaakt door vreemde stoffen kan trouwens met de juiste instrumenten worden gemeten: de Vegatest, elektrische scanner, kinesiologie, Verne-tests enz…

Zowel overgevoeligheid als hoofdpijn

Sommige kinderen presteren slecht op school vooral nu ze door corona lang thuis hebben moeten studeren. Er werd misschien ten onrechte verwezen naar een verminderde kwaliteit van het onderwijs op afstand via de computer, naar een verminderde aandacht en minder discipline, maar er werd te weinig of helemaal geen rekening gehouden met de invloed van de omgeving, of liever de kwaliteit van de lucht. Je kan dat nagaan: hebben kinderen die lang in hun bureau of kamer verblijven om op de computer te werken vaker last van hoofdpijn, een vermoeid gevoel, pijn aan de ogen? Dan is er wellicht iets mis met de kwaliteit van de lucht, want formaldehyde kan niet enkel allergische reacties, maar ook hoofdpijn veroorzaken. Zeker als meubels die meestal gemaakt zijn van spaanderplaat formaldehyde bevatten (wat gewoonlijk zo is) en behoorlijk recent werden aangekocht. Formaldehyde wordt mettertijd altijd vrijgegeven in de omringende atmosfeer en dus is de lucht niet meer zo gezond, met de gekende reacties aan gevolg.

Irritant ontsmettingsmiddel

In elk geval lijkt formaldehyde een stof te zijn die haast in alle huishoudens en kantoren voorkomt en verantwoordelijk kan zijn voor de verergering van allergieën of voor het induceren ervan. Ook mensen die gevoelig zijn voor astma kunnen gemakkelijk last krijgen van formaldehyde.

Het is een irritante stof die ontsmettend is, maar ook bijtend voor de huid en de ogen en vooral voor de luchtwegen.

Soms wordt het aangewend voor de ontsmetting van zwembaden of plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals sauna’s douches, zwembaden, sanitaire installaties. Het wordt gemakkelijk gebruikt omdat schimmels, noch bacteriën, gisten of virussen er tegen bestand zijn. Een ideale kiemdoder dus, ware het niet dat veel mensen er overgevoelig voor zijn.

Formaldehyde komt in veel producten in onze omgeving voor: houtvezelplaten en alles wat ermee gemaakt is, tot slaapkamers en kantoormeubelen toe… triplex, MDF, spaanplaten, kasten, bureaus, koffers van bedden, plafonds. Kortom het kan behoorlijk veel aanwezig zijn in woningen en kantoren.

Vandaar de veel voorkomende reacties.

Ook in tabaksrook!

Verder lijmen, luchtverversers, tapijten, gordijnen, kunstmeststoffen, sigarettenrook, detergenten, dieselbrandstof, desinfecterende middelen, papieren zakdoekjes en ontschminkingstissues, vuurvaste kleding en stoffen, plastic winkeltassen, haarspray, insecticide en fungicide, isolatie, nagellak, drukinkt voor kranten, papierwaren, permanentvloeistoffen voor het haar, fotografische chemicaliën, plastic, shampoos, zeep en fantasiezeepjes, tandpasta, behangselpapier, oliepapier, houtimpregneermiddelen. Maar zoals gezegd ook in tabaksrook. Paf dus nog maar een formaldehydestokje naar binnen.

Pijnstillers

Ook pijnstillers komen in aanmerking als trigger voor allergieën. De aspirine-intolerantie is welbekend. En er zijn ook mensen die overgevoelig of allergisch zijn aan penicilline. Wie dat weet doet er goed aan elke arts, tandarts en anesthesist bij operatie te waarschuwen.

Niet iedereen die allergisch reageert interpreteert dat op de juiste wijze. Soms worden reacties gewoon aan stress of het toeval geweten en wordt niet een verband gelegd met het immuunsysteem. Als er een genetische predispositie aanwezig is, dan is de kans natuurlijk groter dat de nakomelingen het ook hebben. Maar als er geen genetische voorgeschiedenis bij de ouders was waar te nemen dan verkleinen de kansen van het nageslacht en in dat geval is er nog een incidentie van 1/10. Als er één van de ouders allergisch is, dan vergroot die kans voor het nageslacht al met 50 percent en als beide ouders allergisch zijn, dan moet je al rekening houden met een mogelijkheid van 75 percent kansen op allergie. Het is niet onbelangrijk te weten dat rokende ouders meer kans hebben op allergische kinderen.

Wat kun je doen?

Formaldehyde is een vluchtige stof die langzaam vrijkomt uit producten waarin het gebruikt werd. Dat betekent ook dat mettertijd de hoeveelheid van formaldehyde die circuleert, vermindert. Dat is het goede nieuws. Het lost ook makkelijk op in water waardoor er meer formaldehyde in de kamer aanwezig zal zijn naarmate de vochtigheidsgraad toeneemt.

Is droge lucht dan een oplossing? Neen, want ook dat is irritant voor de luchtwegen en niet te best voor de meubels en voorwerpen in je huis. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 55 en 60 percent relatieve vochtigheid.

Wat kan je wel doen? Regelmatig je woning verluchten. Zeker je slaapkamer maar ook je leef- en werkruimte. Op die manier worden je slijmvliezen van je luchtwegen gespaard, maar ook je huid en je ogen.

Heb je hoofdpijn bij het wakker worden, of prikkende ogen, dan is de kans groot dat er te veel formaldehyde in de lucht zit.

En verder? Zorg voor een goede immuniteit en verzorg je darmflora. Daartoe zijn goede bacteriën belangrijk.

Een tip: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Of je kan Allobiose ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Je darmflora zal zorgen voor een betere immuniteit en dus voor minder gevoeligheid voor formaldehyde.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je spataders voorkomen?

Voor alles is een oplossing, of liever wordt een oplossing voorgesteld. Maar of dat dit de goede oplossing is, laten we in het midden. Zo kun je tegen spataders een operatie verkiezen, terwijl dat eigenlijk een symptomatische behandeling is. De benen worden wel weer...

Lees meer

Waarom klagen vrouwen zo vaak over hoofdpijn?

Iedereen kan al eens last krijgen van hoofdpijn, maar vooral vrouwen zijn er gevoelig voor en gebruiken het dan ook als excuus. Neen, we hebben het hier niet over de gekende kolder “vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn”, maar wel over het feit dat meer vrouwen dan...

Lees meer