mei 24, 2019 | Actueel, Alle tips | 0 Reacties

Mag je piano spelen op een appartement ?

Wie op het platteland en alleen woont zal geen probleem ondervinden als hij of zij een instrument wil aanleren of bespelen. Maar wat als je in een appartement in de stad woont. Stel dat je leraar of lerares muziek bent, mag je dan zomaar oefenen met piano, fluit of zang? En wat als de buren daar bezwaar tegen hebben?

Mag je zomaar tot stukken in de nacht spelen en oefenen.

Burenlawaai in een appartement is altijd een moeilijke kwestie. Wat mag en wat mag niet?

En wat als het kwaad bloed zet bij de andere bewoners, zodat ze klacht indienen bij de huiseigenaar. Mag die eigenaar beslissen dat je geen piano of een ander instrument mag bespelen in het appartementsgebouw dat zijn eigendom is? Aan welke regels moet je je houden?

Burenlawaai is altijd een moeilijke kwestie. Als je in de stad op een appartement gaat wonen zijn daaromtrent vaak problemen. Vandaar dat veel huiseigenaars een reglement opstellen dat bij de aanvang van het huurcontract door de huurders moet worden ondertekend. Zo zijn er bijvoorbeeld vaste regels en afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimten zoals traphal, lift, overlopen, enzovoorts. Mag een kinderkoets in de gang of beneden blijven staan? Mag men gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten om goederen te stockeren.

Ook over het drogen van wasgoed bijvoorbeeld: het zou wat moois zijn als iedereen zijn lingerie aan de straatkant te drogen hangt. Daarover bestaan meestal vast omschreven regels.

Omtrent lawaai wordt er gewoonlijk minder gestipuleerd in een contract, hoewel dit ook nuttig zou zijn. Natuurlijk zijn er niet veel muzikanten die zo’n appartement betrekken, vooral als het „horig” is en buren gemakkelijk kunnen meeluisteren. Er is maar één oplossing: ga eens naar de wetswinkel en vraag wat voor die stad uw rechten zijn. Meestal zal men wel mogen oefenen, maar tussen bepaalde uren en niet meer na 10 uur ’s avonds bijvoorbeeld. Mocht er toch nog bezwaar zijn dan is er maar één oplossing om moeilijke buren te ontwijken: verhuizen. Een akoestische kooi op een zwevende vloer is ook een oplossing. Het voordeel is dat je die kooi kan demonteren en meenemen, mocht je later nog eens verhuizen. Maar op die manier moeten de problemen ook altijd op te vangen en dus op te lossen zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer