mei 24, 2019 | Actueel, Alle tips | 0 Reacties

Mag je piano spelen op een appartement ?

Wie op het platteland en alleen woont zal geen probleem ondervinden als hij of zij een instrument wil aanleren of bespelen. Maar wat als je in een appartement in de stad woont. Stel dat je leraar of lerares muziek bent, mag je dan zomaar oefenen met piano, fluit of zang? En wat als de buren daar bezwaar tegen hebben?

Mag je zomaar tot stukken in de nacht spelen en oefenen.

Burenlawaai in een appartement is altijd een moeilijke kwestie. Wat mag en wat mag niet?

En wat als het kwaad bloed zet bij de andere bewoners, zodat ze klacht indienen bij de huiseigenaar. Mag die eigenaar beslissen dat je geen piano of een ander instrument mag bespelen in het appartementsgebouw dat zijn eigendom is? Aan welke regels moet je je houden?

Burenlawaai is altijd een moeilijke kwestie. Als je in de stad op een appartement gaat wonen zijn daaromtrent vaak problemen. Vandaar dat veel huiseigenaars een reglement opstellen dat bij de aanvang van het huurcontract door de huurders moet worden ondertekend. Zo zijn er bijvoorbeeld vaste regels en afspraken over het gebruik van gemeenschappelijke ruimten zoals traphal, lift, overlopen, enzovoorts. Mag een kinderkoets in de gang of beneden blijven staan? Mag men gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten om goederen te stockeren.

Ook over het drogen van wasgoed bijvoorbeeld: het zou wat moois zijn als iedereen zijn lingerie aan de straatkant te drogen hangt. Daarover bestaan meestal vast omschreven regels.

Omtrent lawaai wordt er gewoonlijk minder gestipuleerd in een contract, hoewel dit ook nuttig zou zijn. Natuurlijk zijn er niet veel muzikanten die zo’n appartement betrekken, vooral als het „horig” is en buren gemakkelijk kunnen meeluisteren. Er is maar één oplossing: ga eens naar de wetswinkel en vraag wat voor die stad uw rechten zijn. Meestal zal men wel mogen oefenen, maar tussen bepaalde uren en niet meer na 10 uur ’s avonds bijvoorbeeld. Mocht er toch nog bezwaar zijn dan is er maar één oplossing om moeilijke buren te ontwijken: verhuizen. Een akoestische kooi op een zwevende vloer is ook een oplossing. Het voordeel is dat je die kooi kan demonteren en meenemen, mocht je later nog eens verhuizen. Maar op die manier moeten de problemen ook altijd op te vangen en dus op te lossen zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer