jul 1, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Moet je ongevraagde zendingen betalen?

Het gebeurt natuurlijk geregeld maar toch minder dan vroeger, maar af en toe komt het nog voor dat je ongevraagd een pakket opgestuurd krijgt, wenskaarten bijvoorbeeld, ten voordele van een of andere liefdadigheidsinstelling. Per e-mail zijn er nog meer zogenaamd interessante aanbiedingen die je niet gevraagd hebt, maar die onder een muisklik verborgen aan jouw adres geleverd worden.

Moet je dan betalen?

Alles hangt er van af wat je met die muisklik hebt bevestigd natuurlijk. Maar iets wat je helemaal niet besteld hebt, hoef je ook niet te betalen!

Je moet het ook niet aanvaarden uiteraard.

Goederen die je niet besteld hebt, maar toch bij jou thuis geleverd worden, hoef je niet te betalen.

Als het met de post geleverd wordt zit er gewoonlijk een postmandaat bij zodat de gevraagde som kan worden overgeschreven. Je kan het geheel op hun kosten ook terugsturen, maar opgepast als je eenmaal toch aanvaard hebt, gaat er geen maand voorbij, of je krijgt nieuwe interessante “aanbiedingen”.

Maar wat zegt de wet? Moet je het terugsturen of moet je het betalen?

Als je goederen die je niet besteld hebt met de post thuis bezorgd krijgt, dan hoef je die helemaal niet te betalen. De wet op de handelspraktijken spreekt in dit geval over een gedwongen verkoop. Meer zelfs: je bent niet verplicht om de goederen in kwestie terug te sturen… Je mag ze dus behouden zonder ervoor te betalen. Krijg je aanmaningen en zelfs aangetekende brieven, dan moet je nog niet door de knieën gaan, je bent niet verplicht te betalen. Je moet wel een aangetekende brief terugsturen en schrijven dat je niets hebt besteld en dus niets verschuldigd bent. Als een derde, bijvoorbeeld een inningskantoor je die brieven stuurt, dan moet je hen zelfs niet antwoorden, want met hen heb je zeker niets te maken. Je kan ook altijd een klacht indienen bij de Economische inspectie, aangezien een gedwongen verkoop wettelijk gezien verboden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer