jul 1, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Moet je ongevraagde zendingen betalen?

Het gebeurt natuurlijk geregeld maar toch minder dan vroeger, maar af en toe komt het nog voor dat je ongevraagd een pakket opgestuurd krijgt, wenskaarten bijvoorbeeld, ten voordele van een of andere liefdadigheidsinstelling. Per e-mail zijn er nog meer zogenaamd interessante aanbiedingen die je niet gevraagd hebt, maar die onder een muisklik verborgen aan jouw adres geleverd worden.

Moet je dan betalen?

Alles hangt er van af wat je met die muisklik hebt bevestigd natuurlijk. Maar iets wat je helemaal niet besteld hebt, hoef je ook niet te betalen!

Je moet het ook niet aanvaarden uiteraard.

Goederen die je niet besteld hebt, maar toch bij jou thuis geleverd worden, hoef je niet te betalen.

Als het met de post geleverd wordt zit er gewoonlijk een postmandaat bij zodat de gevraagde som kan worden overgeschreven. Je kan het geheel op hun kosten ook terugsturen, maar opgepast als je eenmaal toch aanvaard hebt, gaat er geen maand voorbij, of je krijgt nieuwe interessante “aanbiedingen”.

Maar wat zegt de wet? Moet je het terugsturen of moet je het betalen?

Als je goederen die je niet besteld hebt met de post thuis bezorgd krijgt, dan hoef je die helemaal niet te betalen. De wet op de handelspraktijken spreekt in dit geval over een gedwongen verkoop. Meer zelfs: je bent niet verplicht om de goederen in kwestie terug te sturen… Je mag ze dus behouden zonder ervoor te betalen. Krijg je aanmaningen en zelfs aangetekende brieven, dan moet je nog niet door de knieën gaan, je bent niet verplicht te betalen. Je moet wel een aangetekende brief terugsturen en schrijven dat je niets hebt besteld en dus niets verschuldigd bent. Als een derde, bijvoorbeeld een inningskantoor je die brieven stuurt, dan moet je hen zelfs niet antwoorden, want met hen heb je zeker niets te maken. Je kan ook altijd een klacht indienen bij de Economische inspectie, aangezien een gedwongen verkoop wettelijk gezien verboden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Last van winterhanden en wintervoeten?

Je kunt je afvragen hoe het komt dat dieren niet doodvallen tijdens de ijzige winterkou: vriesweer en daarbovenop nog ijsregen of sneeuw en een ijzige wind. Geen weer om een hond door te jagen zegt men vaak. De vogels hebben daar blijkbaar geen last van, honden...

Lees meer

Tijm: krachtpatser tegen hoest

Ouderen herinneren zich beslist nog de smaak van zogenaamd hoestsnoepjes uit hun jeugd. Ze smaakten naar tijm en zoethout. Grootmoeders vertelden dat het een ideaal en gezond snoepje was dat je tegen winterse hoest, verkoudheid, vallingen en snotneuzen kon beschermen....

Lees meer

Waarom moet je blijven bewegen met rugpijn?

Haast niemand blijft er levenslang van gespaard: meer dan 85 percent van de volwassenen heeft vroeg of laat last van een pijnlijke rug. Vroeger gold als parool: blijf stil zitten, beweeg zo weinig mogelijk en rust veel. Tegenwoordig klinkt dat compleet andersom: blijf...

Lees meer