jul 1, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Moet je ongevraagde zendingen betalen?

Het gebeurt natuurlijk geregeld maar toch minder dan vroeger, maar af en toe komt het nog voor dat je ongevraagd een pakket opgestuurd krijgt, wenskaarten bijvoorbeeld, ten voordele van een of andere liefdadigheidsinstelling. Per e-mail zijn er nog meer zogenaamd interessante aanbiedingen die je niet gevraagd hebt, maar die onder een muisklik verborgen aan jouw adres geleverd worden.

Moet je dan betalen?

Alles hangt er van af wat je met die muisklik hebt bevestigd natuurlijk. Maar iets wat je helemaal niet besteld hebt, hoef je ook niet te betalen!

Je moet het ook niet aanvaarden uiteraard.

Goederen die je niet besteld hebt, maar toch bij jou thuis geleverd worden, hoef je niet te betalen.

Als het met de post geleverd wordt zit er gewoonlijk een postmandaat bij zodat de gevraagde som kan worden overgeschreven. Je kan het geheel op hun kosten ook terugsturen, maar opgepast als je eenmaal toch aanvaard hebt, gaat er geen maand voorbij, of je krijgt nieuwe interessante “aanbiedingen”.

Maar wat zegt de wet? Moet je het terugsturen of moet je het betalen?

Als je goederen die je niet besteld hebt met de post thuis bezorgd krijgt, dan hoef je die helemaal niet te betalen. De wet op de handelspraktijken spreekt in dit geval over een gedwongen verkoop. Meer zelfs: je bent niet verplicht om de goederen in kwestie terug te sturen… Je mag ze dus behouden zonder ervoor te betalen. Krijg je aanmaningen en zelfs aangetekende brieven, dan moet je nog niet door de knieën gaan, je bent niet verplicht te betalen. Je moet wel een aangetekende brief terugsturen en schrijven dat je niets hebt besteld en dus niets verschuldigd bent. Als een derde, bijvoorbeeld een inningskantoor je die brieven stuurt, dan moet je hen zelfs niet antwoorden, want met hen heb je zeker niets te maken. Je kan ook altijd een klacht indienen bij de Economische inspectie, aangezien een gedwongen verkoop wettelijk gezien verboden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Neen, de menopauze maakt geen eind aan alle vreugde

Elke vrouw maakt het ooit mee: bij de ene wat vroeger dan bij de andere en dat is gewoonlijk erfelijk bepaald, tenzij het vroeger komt vanwege een trauma of ziekte: de menopauze. De menopauze zelf is een compleet natuurlijke “gebeurtenis” en beslist geen ziekte. Er...

Lees meer

Het recept voor een gelukkiger leven

Wat is het belangrijkste in het leven? Dat je gelukkig bent, dat je uitzicht hebt op een mooie en zekere toekomst voor jezelf en je gezin, dat je gezond bent en dat je kinderen en je partner het goed maken. Maar bovenal die wensen torent torenhoog de ultieme wens:...

Lees meer

BERNAGIE verjongt je huid en je geest

De natuur is wondermooi gemaakt en er is niemand ter wereld die niet verfrist en beter uit een natuurbad tevoorschijn komt. De planten en de kleuren dragen daartoe bij. Maar er zijn nog meer kwaliteiten die besloten liggen in de natuur. Je moet ze leren kennen en...

Lees meer