jul 1, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Moet je ongevraagde zendingen betalen?

Het gebeurt natuurlijk geregeld maar toch minder dan vroeger, maar af en toe komt het nog voor dat je ongevraagd een pakket opgestuurd krijgt, wenskaarten bijvoorbeeld, ten voordele van een of andere liefdadigheidsinstelling. Per e-mail zijn er nog meer zogenaamd interessante aanbiedingen die je niet gevraagd hebt, maar die onder een muisklik verborgen aan jouw adres geleverd worden.

Moet je dan betalen?

Alles hangt er van af wat je met die muisklik hebt bevestigd natuurlijk. Maar iets wat je helemaal niet besteld hebt, hoef je ook niet te betalen!

Je moet het ook niet aanvaarden uiteraard.

Goederen die je niet besteld hebt, maar toch bij jou thuis geleverd worden, hoef je niet te betalen.

Als het met de post geleverd wordt zit er gewoonlijk een postmandaat bij zodat de gevraagde som kan worden overgeschreven. Je kan het geheel op hun kosten ook terugsturen, maar opgepast als je eenmaal toch aanvaard hebt, gaat er geen maand voorbij, of je krijgt nieuwe interessante “aanbiedingen”.

Maar wat zegt de wet? Moet je het terugsturen of moet je het betalen?

Als je goederen die je niet besteld hebt met de post thuis bezorgd krijgt, dan hoef je die helemaal niet te betalen. De wet op de handelspraktijken spreekt in dit geval over een gedwongen verkoop. Meer zelfs: je bent niet verplicht om de goederen in kwestie terug te sturen… Je mag ze dus behouden zonder ervoor te betalen. Krijg je aanmaningen en zelfs aangetekende brieven, dan moet je nog niet door de knieën gaan, je bent niet verplicht te betalen. Je moet wel een aangetekende brief terugsturen en schrijven dat je niets hebt besteld en dus niets verschuldigd bent. Als een derde, bijvoorbeeld een inningskantoor je die brieven stuurt, dan moet je hen zelfs niet antwoorden, want met hen heb je zeker niets te maken. Je kan ook altijd een klacht indienen bij de Economische inspectie, aangezien een gedwongen verkoop wettelijk gezien verboden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer