jul 1, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Moet je ongevraagde zendingen betalen?

Het gebeurt natuurlijk geregeld maar toch minder dan vroeger, maar af en toe komt het nog voor dat je ongevraagd een pakket opgestuurd krijgt, wenskaarten bijvoorbeeld, ten voordele van een of andere liefdadigheidsinstelling. Per e-mail zijn er nog meer zogenaamd interessante aanbiedingen die je niet gevraagd hebt, maar die onder een muisklik verborgen aan jouw adres geleverd worden.

Moet je dan betalen?

Alles hangt er van af wat je met die muisklik hebt bevestigd natuurlijk. Maar iets wat je helemaal niet besteld hebt, hoef je ook niet te betalen!

Je moet het ook niet aanvaarden uiteraard.

Goederen die je niet besteld hebt, maar toch bij jou thuis geleverd worden, hoef je niet te betalen.

Als het met de post geleverd wordt zit er gewoonlijk een postmandaat bij zodat de gevraagde som kan worden overgeschreven. Je kan het geheel op hun kosten ook terugsturen, maar opgepast als je eenmaal toch aanvaard hebt, gaat er geen maand voorbij, of je krijgt nieuwe interessante “aanbiedingen”.

Maar wat zegt de wet? Moet je het terugsturen of moet je het betalen?

Als je goederen die je niet besteld hebt met de post thuis bezorgd krijgt, dan hoef je die helemaal niet te betalen. De wet op de handelspraktijken spreekt in dit geval over een gedwongen verkoop. Meer zelfs: je bent niet verplicht om de goederen in kwestie terug te sturen… Je mag ze dus behouden zonder ervoor te betalen. Krijg je aanmaningen en zelfs aangetekende brieven, dan moet je nog niet door de knieën gaan, je bent niet verplicht te betalen. Je moet wel een aangetekende brief terugsturen en schrijven dat je niets hebt besteld en dus niets verschuldigd bent. Als een derde, bijvoorbeeld een inningskantoor je die brieven stuurt, dan moet je hen zelfs niet antwoorden, want met hen heb je zeker niets te maken. Je kan ook altijd een klacht indienen bij de Economische inspectie, aangezien een gedwongen verkoop wettelijk gezien verboden is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer