okt 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zo krijg je mooie witte tanden zonder risico

Wie droomt er niet van een parelwitte tandpasta-glimlach zoals enkel de filmvedetten die kunnen laten zien? Vergeet niet dat ze wellicht kleefplaatjes op de tanden hebben laten zetten, of misschien een peperdure bleachbehandeling hebben ondergaan. Alles in die sector is peperduur. Maar vergeet ook niet dat dergelijke bleekmiddelen heel schadelijk zijn voor de tanden, omdat ze meestal gebaseerd zijn op zuren. Het gevolg daarvan is dat de tanden broos worden, dat op den duur het glazuur kan worden aangetast, dat er gaatjes ontstaan, dat de tanden brozer worden en dat je uiteindelijk het risico loopt de tanden te vernielen en te verliezen. Daar droomt natuurlijk niemand van.

Betekent dit dat je niets kan doen? Toch wel! Je moet natuurlijk eerst nagaan wat de oorzaak is van de verkleuring van het gebit. Soms is dat het gevolg van het nemen van bepaalde soorten antibiotica en dan is er niet zo heel veel tegen te doen. Maar verkleuring kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld het drinken van thee, rode wijn of koffie en dan kan je er zeker wel iets aan doen.

Tanden witter maken? Vermijd zure schuurmiddelen, want er is een heel goedkoop, veilig en eenvoudig natuurlijk middel dat lief is voor je tanden en ze ook witter maakt: natriumbicarbonaat.

Bleken met zuren is sowieso een risicovolle karwei en die moet je in handen van professionelen laten. Maar er bestaan ook schuurpoeder of bleekmiddelen die je thuis kan toepassen. Ook niet zonder risico, want het schuurpoeder voor wittere tanden is etsend voor het glazuur.

En toch kan je de tanden witter maken en de verkleuring ervan afhalen met een heel eenvoudig natuurlijk middel dat je ongetwijfeld in je apotheekkastje of je keuken hebt staan: natriumbicarbonaat oftewel soda of bakpoeder.

Het bestaat zowel in kristalvorm als in poedervorm. Hiervoor gebruik je uiteraard best de poedervorm.

Natriumbicarbonaat heeft bijzonder goede reinigingskracht ook om de tanden weer witter te maken. Het zit trouwens ook in bepaalde soorten tandpasta. Het is mild schurend, dus niet zo etsend als sommige schuurmiddelen, en het heeft ook grote reinigingskracht.

Een heel goede eigenschap is dat het licht alkalisch is en dus niet schadelijk voor de tanden zoals de zuren wel degelijk zijn.

Omdat natriumbicarbonaat licht alkalisch is, verhindert het ook dat bacteriën zich in de mond en op de tanden snel kunnen vermenigvuldigen. Het is natuurlijk geen middel dat je een hele nacht moet laten zitten, maar flink de tanden er mee poetsen en nadien de mond goed spoelen. Na een tijdje zal je wel merken dat de tanden als vanzelf veel witter en mooier zijn geworden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer