apr 20, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

BLOEMKOOL: tegen kanker en hart- en vaatziekten, maar dan wel zonder beestjes

Het is bekend dat kolen die behoren tot de kruisbloemigen, veel gezondheidsvoordelen hebben. Van broccoli die ook tot die familie behoort, is het bekend dat de antioxidanten tegen schade door vrije radicalen beschermen en dus ook tegen kanker. Maar niet enkel broccoli heeft deze kwaliteiten, ook bloemkool en dat is misschien wat minder bekend.

Bloemkool is trouwens een groente die veelzijdig kan worden toegepast en zowel rauw, gekookt als in allerlei bereidingen kan worden gebruikt. Bloemkool bevat trouwens weinig koolhydraten en voor mensen die een koolhydraatarme voeding toepassen of moeten gebruiken, bijvoorbeeld om diabetes type 2 af te bouwen, is dat een ideale voedingsbron. Je kunt er trouwens bodems voor pizza’s mee maken, en dus zonder graan toepassen, want voor deze patiënten een geweldig voordeel is. Ook in een vermageringsdieet komt bloemkool goed van pas. Het is ook een goedkope groente en ze is tegenwoordig het hele jaar door beschikbaar, hoewel het toch bij ons een typische wintergroente is. Maar ook nu nog kan je bloemkool uit de tuin halen.

Bloemkool is een supergezonde groente: zowel tegen hart- en vaatziekten, kanker en neurologische aandoeningen, past in een dieet bij diabetes en vermagering. Maar de “beestjes” moeten er wel uit verwijderd worden en dat is vrij eenvoudig.

Bloemkool is vanwege de antioxidanten ook een gezonde groente, omdat het helpt bij de preventie van kanker, hart- en vaatziekten, prostaatkanker, zelfs neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en dementie. Net als alle cruciferen of kruisbloemigen, maar ook cepiaten zoals ajuin, bevat bloemkool sulforafaan, wat de enzymatische werking remt die ontstaat bij celwoekering, dus kanker. Zelfs om borstkanker en huidkanker te voorkomen is sulforafaan en dus zowel bloemkool als ui, look, prei en broccoli nuttig. Het helpt trouwens ook bij de verlaging van de bloeddruk.

Bloemkool bevat ook veel lange vezels en is dus ideale voeding voor de goede darmbacteriën, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde darmflora. Ook daardoor is bloemkool bijzonder immuun versterkend. Inflammatie van de darmen, constipatie met alle nadelen vandien en diverticulitis vinden in bloemkool een geduchte vijand, of met andere woorden, eet meer bloemkool om deze problemen te voorkomen.

Bloemkool bevat trouwens bijna alle vitamine van de B-groep (behalve B12), is dus belangrijk voor het zenuwstelsel, is anti-inflammatoir, cardio- en cerebrovasculair beschermend (minder kans op hartinfarct en herseninfarct) en helpt het lichaam te detoxificeren.

Bloemkool is lekker en kan op vele manieren worden klaar gemaakt. Rauwe bloemkoolroosjes met een gezonde dipsaus zijn een lekkernij. Maar ook gekookt en in allerlei bereidingen komt bloemkool goed van pas. Het vervelende is wel dat er tot diep in de kool kleine beestjes kunnen zitten die er moeilijk uit te verwijderen zijn. Dat is dankzij onze tip voortaan verleden tijd. Leg de bloemkool voor een paar minuten in warm zout water. De beestjes zullen zich daar niet happy mee voelen en je bent er voor eeuwig van verlost. Je schotels zullen „kiem- en beestjesvrij” op tafel komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer

Ui: wondermiddel uit de natuur

Met look verdrijf je heksen en vampiers, met ui genees je verkoudheden, met prei sterk je de nieren. Uiteraard zijn sommige van deze gezegden pure kwakzalverij, terwijl er nochtans heilzame kracht in verscholen zit die voor onze gezondheid interessant kan zijn. Het is...

Lees meer

Pillen kunnen gezond voedsel niet vervangen

Onderzoeken tonen steeds meer aan dat gezondheid, ziekte en vroegtijdig overlijden sterk verbonden zijn met de levenswijze en vooral ook met de voeding. Een onderzoek onder meer dan 20.000 Italianen heeft duidelijk aangetoond dat de levensverwachting met meer dan tien...

Lees meer