Geblutste eieren toch nog koken

Heb je ook leren koken tijdens de Corona-periode, als een soort lockdowntherapie? Het is vele duizenden landgenoten gelukt, maar ook evenveel niet gelukt. Maar koken is net als kunst: je moet het leren, graag doen en waarderen en dat gebeurt met vallen en opstaan en natuurlijk ook wat talent.

Het begint met een goed recept. We kennen een familie die lang vastgezeten heeft op een boot na een schipbreuk. Ze hebben het moraal hoog kunnen houden door te filosoferen en elkaar te vertellen over recepten, die ze natuurlijk niet konden bereiden daar op zee. Ze werden gered en het eerste wat ze gedaan hebben is lekker gaan eten. Nadien hebben ze een boek geschreven over de schipbreuk en het tweede boek was een receptenboek. Zo zie je maar dat eten heel belangrijk is en dat het de moed kan leveren om door te gaan in moeilijke tijden. De gedachten alleen al.

Niets zo lekker als een gekookt eitje ’s morgens bij het ontbijt. Maar pech als het ei een deuk heeft, geblutst is of de schaal gebroken is? Geen probleem, want dan nog kan je het ei gemakkelijk koken, dankzij onze truc.

Maar je kunt niet enkel een ongeval op zee krijgen, natuurlijk ook op de weg, maar zeker ook in de keuken. Niet dat je iets doet wat je beter niet zou doen als je het niet kunt: gevaarlijk omgaan met messen, met gloeiendhete vloeistoffen, met pannen die riskant balanceren op de rand van het kookvuur, maar wel met voedsel.

Neem nu eieren. Ja, ze zijn lekker, ze geven de mogelijkheid om ze in talloze gerechten te gebruiken en ze maken dat gerecht ook nog eens extra aantrekkelijk. Vroeger werd ons gezegd: opgepast met eieren, want ze bevatten vetten en cholesterol. Dat is waar, maar tegenwoordig weten we dat gezonde vetten zoals in eieren en de cholesterol zoals in eieren nuttig en nodig zijn. Laat je dus niet afschrikken om voldoende gebruik te maken van eieren. Denk trouwens ook aan de lecithine.

Eieren dus: niet enkel om mayonaise te maken, ook om ze in gerechten te gebruiken, of ze gewoon te bakken of zelfs te koken.

Dat laatste doe je wel bij voorkeur met een gaaf en ongeschonden ei, maar wat als het laatste ei dat je in je koelkast hebt liggen, geblutst is, een deuk heeft of de schaal is gebroken? Niet weggooien, niet bewaren tot je er iets anders kan mee doen: gewoon koken, ja het kan.

Hoe ga je tewerk als je een geblutst ei wil koken?

Want je mag nog zo voorzichtig zijn als je kan, toch gebeurt het vaak dat eieren geblutst raken.

Je denkt, gauw nog even gebruiken in een omelet, want dat is alles wat me nog te doen staat. Mis! Je kan het ei gerust nog koken als je onze truc toepast. Neem gewoon aluminium keukenfolie en wikkel daar het ei in. Op die manier zal je het geblutste ei nog gerust kunnen gebruiken voor de kook en hoef je niet af te zien van je gekookte eitje ’s morgens bij het ontbijt. Het is dus geen wereldramp en je kan toch nog altijd genieten van je favoriete eitje ’s morgens bij het ontbijt. En… je zal heus geen smaakverschil merken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer