Geblutste eieren toch nog koken

Heb je ook leren koken tijdens de Corona-periode, als een soort lockdowntherapie? Het is vele duizenden landgenoten gelukt, maar ook evenveel niet gelukt. Maar koken is net als kunst: je moet het leren, graag doen en waarderen en dat gebeurt met vallen en opstaan en natuurlijk ook wat talent.

Het begint met een goed recept. We kennen een familie die lang vastgezeten heeft op een boot na een schipbreuk. Ze hebben het moraal hoog kunnen houden door te filosoferen en elkaar te vertellen over recepten, die ze natuurlijk niet konden bereiden daar op zee. Ze werden gered en het eerste wat ze gedaan hebben is lekker gaan eten. Nadien hebben ze een boek geschreven over de schipbreuk en het tweede boek was een receptenboek. Zo zie je maar dat eten heel belangrijk is en dat het de moed kan leveren om door te gaan in moeilijke tijden. De gedachten alleen al.

Niets zo lekker als een gekookt eitje ’s morgens bij het ontbijt. Maar pech als het ei een deuk heeft, geblutst is of de schaal gebroken is? Geen probleem, want dan nog kan je het ei gemakkelijk koken, dankzij onze truc.

Maar je kunt niet enkel een ongeval op zee krijgen, natuurlijk ook op de weg, maar zeker ook in de keuken. Niet dat je iets doet wat je beter niet zou doen als je het niet kunt: gevaarlijk omgaan met messen, met gloeiendhete vloeistoffen, met pannen die riskant balanceren op de rand van het kookvuur, maar wel met voedsel.

Neem nu eieren. Ja, ze zijn lekker, ze geven de mogelijkheid om ze in talloze gerechten te gebruiken en ze maken dat gerecht ook nog eens extra aantrekkelijk. Vroeger werd ons gezegd: opgepast met eieren, want ze bevatten vetten en cholesterol. Dat is waar, maar tegenwoordig weten we dat gezonde vetten zoals in eieren en de cholesterol zoals in eieren nuttig en nodig zijn. Laat je dus niet afschrikken om voldoende gebruik te maken van eieren. Denk trouwens ook aan de lecithine.

Eieren dus: niet enkel om mayonaise te maken, ook om ze in gerechten te gebruiken, of ze gewoon te bakken of zelfs te koken.

Dat laatste doe je wel bij voorkeur met een gaaf en ongeschonden ei, maar wat als het laatste ei dat je in je koelkast hebt liggen, geblutst is, een deuk heeft of de schaal is gebroken? Niet weggooien, niet bewaren tot je er iets anders kan mee doen: gewoon koken, ja het kan.

Hoe ga je tewerk als je een geblutst ei wil koken?

Want je mag nog zo voorzichtig zijn als je kan, toch gebeurt het vaak dat eieren geblutst raken.

Je denkt, gauw nog even gebruiken in een omelet, want dat is alles wat me nog te doen staat. Mis! Je kan het ei gerust nog koken als je onze truc toepast. Neem gewoon aluminium keukenfolie en wikkel daar het ei in. Op die manier zal je het geblutste ei nog gerust kunnen gebruiken voor de kook en hoef je niet af te zien van je gekookte eitje ’s morgens bij het ontbijt. Het is dus geen wereldramp en je kan toch nog altijd genieten van je favoriete eitje ’s morgens bij het ontbijt. En… je zal heus geen smaakverschil merken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer